Etsi

Emergency banner

Talous

Yllättävä tieto: Konkurssit lisääntyvät Suomen vientimaissa – eivät Suomessa

Suomen talous näyttää konkurssitilastojen valossa porhaltavan selvästi tärkeimpiä vientimaita paremmin.

Luottovakuutusyhtiö Atradiuksen tuoreen talousennusteen mukaan maksuvaikeuksien ja sitä myötä konkurssien määrä on kasvanut kaikissa Suomen tärkeimmissä vientimaissa.  

Konkurssit lisääntyvät Saksassa, Ruotsissa, USA:ssa, Hollannissa, Englannissa, Belgiassa ja Ranskassa. Erikoista on, että Suomessa konkurssien määrä ei näytä lisääntyneen, päinvastoin. Suomessa konkursseja tehdään arviolta kaksi prosenttia vähemmän tänä ja ensi vuonna aikaisempiin vuosiin verrattuna.

– Muista poikkeavaa tilannetta voi selittää se, että Suomessa on muita maita enemmän pelkästään kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä. Ne ovat paremmin suojassa ainakin hetkellisesti, Atradius Suomen maajohtaja Juhani Laitala selvittää yhtiön tiedotteessa. 

Laitalan mukaan suomalaisten vientiyritysten rakenne on muihin maihin verrattuna erilainen.

– Suomalaisyritykset vievät pääosin investointihyödykkeitä, jolloin kysynnän heikentyminen näkyy viiveellä, hän jatkaa.

Ennuste synkentynyt

Suomen tärkeimpien vientimaiden tilannetta Laitala pitää sen sijaan huolestuttavana.

– Kotimaisten vientiyritysten on syytä varautua kasvaviin luottotappioihin, jos riskienhallintaan ei panosteta. Jatkossa ulkomaisten asiakasyritysten maksukyky on entistä heikompi, hän huomauttaa.

Laitalan mukaan jo alkukesällä oli tiedossa, että maksukyvyttömien yritysten määrä kääntyy kasvuun maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa sitten finanssikriisin alkamisen. Kesän jälkeen ennuste on kuitenkin synkentynyt entisestään.

Astradiuksen katsauksen mukaan konkurssit lisääntyvät globaalisti 2,8 prosenttia. Britanniassa vaikeuksia aiheuttaa etenkin Brexit. Konkurssien arvioidaan lisääntyvän maassa 10 prosentilla.

Kuva: Getty Images

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi