Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Puheenaihe

Li Anderssonin aikeet tyrmistyttävät: "Tällä lähetetään huolestuttava viesti"

Opetusministeri Li Anderssonin (vas) aikomus jättää Suomen Yrittäjät opetushallituksen johtokunnan ulkopuolelle on herättänyt ihmetystä Yrittäjissä.

Li Anderssonin aikeista kertoi eilen muun muassa Iltalehti.

– Näyttää siltä, että tämä on hallituksen uusi linja. Olemme tästä hyvin huolestuneita sen takia, että uudet työpaikat syntyvät vastaisuudessakin pk-yrityksiin. Yrityksiä tarvitaan välttämättä siihen, että suomalaisia nuoria tai vailla tutkintoa olevia vanhempia koulutetaan muuttuvan työelämän tarpeisiin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Pk-yrityksissä on lisäksi sisällä valtava osaamisen kehittämisen tarve. Näillä päätöksillä lähetetään sellainen huolestuttava viesti, että tällä tarpeella ei ole väliä. Ilmeisesti emme ole onnistuneet vakuuttamaan hallitusta riittävästi, hän jatkaa.

Opetushallituksen johtokuntaa ei ole vielä nimitetty, mutta opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan Suomen Yrittäjiltä ei ole pyydetty edustajaa johtokuntaan. Syyksi on kerrottu, että johtokunnassa on rajattu määrä paikkoja. Tilaa on annettu puolueille. Edellisellä vaalikaudella Yrittäjillä oli paikka johtokunnassa.

"Riskinä yhteistyön väheneminen"

Kyseessä on lyhyen ajan sisään toinen kerta, kun Li Anderssonin johtama ministeriö jättää yrittäjät laulukuoroon. Aikaisemmin opetusministeriö on jättänyt yrittäjät sivuun jatkuvan oppimisen työryhmästä.

– Pidän jatkuvan oppimisen työryhmää vähintään yhtä tärkeänä kuin työllisyystyöryhmiä, joissa olemme mukana. Tässä mielessä hallitus on sisäisesti epäjohdonmukainen, koska koulutus liittyy hyvin voimakkaasti myös työllisyyspolitiikkaan. Moni yritys ei nyt kasva, koska ei saa osaavaa työvoimaa.

Nyt työryhmästä puuttuu suomalaisen pienen yrityskentän tuntemus, Pentikäinen jatkaa.

Pentikäinen arvioi, että Anderssonin päätös vähentää pk-yrittäjien motivaatiota tehdä yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

– Edellisen hallituksen aikana meillä oli erittäin hyvä yhteistyö näissä asioissa. Nyt riskinä on, että pk-yritykset eivät tarjoa yhtä aktiivisesti harjoittelu- ja koulutuspaikkoja. Uuden ministerin johdolla on valittu toisenlainen tie.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi