Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yksinyrittäjä

Yksinyrittäjä-äidit eivät pysty pitämään kunnon äitiyslomia – Alvarin yrittäjävanhemmat jakavat lapsenhoidon

Yksinyrittäjinä työskentelevistä isistä alle puolet pitää isyyslomaa, ja äideistä joka neljännellä jää äitiysloma pitämättä, kertoo Suomen Yrittäjien laaja kyselytutkimus.

Vuoden ikäinen Alvari on yrittäjävanhempien jälkikasvuksi onnekkaassa asemassa. Koska kouvolalaispojan vanhemmat voivat osin päättää omista työajoistaan, Alvaria on voitu toistaiseksi hoitaa kotona.

– Minä aloitin opetushommat vajaat puolitoista kuukautta pojan syntymän jälkeen, mutta vain osapäiväisesti, Alvarin äiti Eveliina Lätti kertoo.

Lätillä ja tämän puolisolla on yhteinen JOOJA musiikki- ja draamapalvelut, jonka toimialoja ovat opetus, esittävä musiikki ja teatteri sekä soitinhuolto- ja korjaus. Eveliina Lätti vastaa yrityksen draamapalveluista ja Juho Lätti on muusikko, joka myös opettaa musiikkia sekä korjaa ja huoltaa soittimia ja tekee sävellys- ja sanoitustöitä.

– Me olemme voineet sumplia hoitovuorot niin, että kun toinen meistä on töissä, toinen hoitaa Alvaria.

Koska Eveliina Lätin työpäivät olivat vauvan synnyttyä lyhyitä, hän sai soviteltua äitiyspäivärahaa. Tämän vuoden alussa kumpikin vanhempi oli osittaisella vanhempainvapaalla.

– Tällä hetkellä hoidamme Alvaria edelleen kotona kotihoidontuella, Lätti kertoo.

Osa yrittäjistä ei lainkaan äitiyslomalla

Suomen Yrittäjien julkaisema yksinyrittäjätutkimus kertoo, että joka neljäs yksinyrittäjänä työskentelevä äiti jättää lapsen synnyttyä tai adoptiotilanteessa perhevapaan kokonaan pitämättä. Lätin tavoin osittaista vanhempainvapaata on pystynyt hyödyntämään 13 prosenttia naispuolisista kyselyn vastaajista.

Miespuolisilla yksinyrittäjillä osittainen vanhempainvapaa on jäänyt lähes käyttämättä: vain prosentti vastaajista kertoo käyttäneensä mahdollisuutta. Isyysvapaatakaan miespuolisista yksinyrittäjistä ei pitänyt kuin alle puolet (47 prosenttia).

Osalla Suomen Yrittäjien kyselyyn vastanneista oli kyselyn aikaan alle 12-vuotiaita lapsia. Tuosta joukosta 38 prosenttia kertoi, että he ei olleet pitäneet lapsen syntymän tai adoption aikaan lainkaan perhevapaita.

Jos toisella iltatöitä, lapsenhoito helpottuu

Eveliina Ja Juho Lätin tuttavapiiriin kuuluu muitakin perheellisiä yrittäjiä.

– Minulla on sellainen käsitys, että heilläkin lastenhoito sujuu hyvin. Monilla taidealojen toimijoilla työt sijoittuvat iltoihin, ja silloin palkkatöissä käyvät vanhemmat voivat olla lasten kanssa, Eveliina Lätti sanoo.

Kouvolalaisperheessä pohditaan, josko Alvari menisi osapäivähoitoon ensi vuoden alussa.

Yksinyrittäjäkyselyn mukaan suurin osa niin nais- kuin miespuolisista yksinyrittäjistä työskentelee vähintään jossain määrin jo äitiys- tai isyysloman tai muun perhevapaan aikana.

– Jos yksinyrittäjä haluaa, että hänen toimeentulonsa on turvattu myös perhevapaan jälkeen, on hänen usein pakko jollain tasolla jatkaa yritystoimintaa tai olla pitämättä perhevapaata lainkaan, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Héllsten tietää.

Perhevapaiden aikana työskentely johtuu osittain myös siitä, ettei yksinyrittäjillä useinkaan ole sijaisia työssään. Suomen Yrittäjien mukaan vain 12 prosentilla perhevapaalla olleista äidistä oli ulkopuolinen sijainen.

 

Leila Itkonen