Etsi

Hyvinvointi

Parisuhdeväkivalta sai Emilia Lahden miettimään äärimmäisistä vastoinkäymisistä selviämistä – Fiksu sisu vaatii myös lempeyttä

Sisututkija Emilia Lahti puhuu Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä Lahdessa. Hän tietää, mitä sisu on. Tulethan kuuntelemaan!

Jokainen suomalainen tietää, mitä on sisu.

Tuotantotalouden väitöskirjatutkija Emilia Lahti on tutkinut sisun käsitettä. Nyt hän haluaa laajentaa sitä, miten sisukkuus nähdään.

– Sisu on ytimellistä voimaa, mutta siinä on vaara sortua itsestäänselvyyksien toisteluun, Lahti sanoo.

Juosten halki Uuden-Seelannin

Lahden kiinnostus sisun tutkimiseen lähti omasta elämäntilanteesta. Kahdeksan vuotta sitten hän asui New Yorkissa ja työskenteli Suomen pääkonsulaatin assistenttina. Ulospäin kaikki näytti hyvältä, mutta kotona puoliso pahoinpiteli Lahtea toistuvasti. Kunnes Lahti keräsi voimansa ja lähti suhteesta.

Oma kokemus sai Lahden pohtimaan, miten ihmiset selviävät äärimmäisistä vastoinkäymisistä.

Vuoden 2018 alussa Lahti juoksi ja pyöräili Uuden -Seelannin läpi 2 400 kilometriä 50 päivässä tutkiakseen sisua oman kokemuksensa kautta. Uuden-Seelannin parisuhdeväkivaltatilastot olivat surullisia, ja matkan varrella Lahti kampanjoi tehdäkseen parisuhdeväkivaltaa näkyväksi Sisu, not silence -tapahtumissa.

Voima ja vastavoima

Lahti puhuu sisusta valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä lokakuussa. Yrittäjän täytyy olla sisukas, mutta periksiantamattoman eteenpäin puskemisen sijaan tarvitaan myös pehmeyttä ja herkkyyttä. Joskus päästäkseen eteenpäin täytyykin katsoa sisäänpäin ja tutkia omaa polkuaan.

Lahden mukaan, kulttuurisen taustamme takia itselle on helpompi olla ankara kuin lempeä, mutta lempeä sisu on rohkeutta olla itselleen rehellinen. Suurinta sisua voikin siis olla se, että muuttaa mieltään tai toteaa nykyisen polun olevan itselle väärä.

– Olen oppinut kamppailulajeista, että minussa oleva pehmeys mahdollistaa itseasiassa lujuuden, joka ei ole tiukkuutta, eikä se katkea. Ilman vastaparia yksi voima kääntyy itseään vastaan, Lahti sanoo.

Jalosta omaa sisuasi

Lahti matkustaa paljon, ja sisun käsite on maailmalla muotoutunut hänelle rikkaammaksi ja vivahteikkaamaksi kuin aloittaessaan tutkimustyötään. Siksi muun muassa lempeys ja tasapaino ovat päässeet osaksi sisun määritelmää.

– Kaikkien sisu on erilainen. Oman sisun jalostaminen on se juttu. Voi luoja kuinka paljon meillä on voimaa ja käyttämätöntä energiaa, hän huokaa.

Lahti muistuttaa, että vaatii sisua kuunnella omaa visiotaan.

– Jos olisin juoksutavoitteessani Uudessa-Seelannissa miettinyt, mikä on mahdollista ja mikä ei, en varmasti olisi omistanut kahta vuotta valmistautumiseen, kampanjan rahoituksen keräämiseen ja tapahtumien järjestämiseen. Vaatii itsetuntemusta kuunnella kritiikkiä ja ottaa vastaan tietoa, mutta kuunnella itseään. Mitä enemmän edistin omaa missiotani, sitä enemmän nousi ääniä, jotka olivat todella innostuneita jutustani, Lahti sanoo. 

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

 

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 6.10. Lippuja Valtakunnallisille Yrittäjäpäiville on vielä saatavilla!