30.9.2019 klo 13:31
Uutinen

Unilääkäri neuvoo: näin nukut paremmin ja enemmän

Moni yrittäjä kärsii univajeesta ja huonolaatuisesta unesta. Lue unilääkärin vinkit parempaan lepoon.

Unesta puhutaan nyt enemmän kuin koskaan ennen. Yksi laadukkaan unen sanansaattajista on unilääkäriksi julkisuudessa profiloitunut Henri Tuomilehto. Hänen tuore kirjansa Nukkumalla menestykseen (Tammi) opastaa kaikessa yksinkertaisuudessaan nukkumaan enemmän.

Tutkimukset osoittavat kiistatta, että hyvälaatuinen uni on yksi tärkeimmistä keinoista palautumiseen ja jaksamisen lisäämiseen. Karu totuus kuitenkin on, että yhä useampi suomalainen nukkuu liian vähän ja kärsii jatkuvasta univajeesta.

Faktaa ilmiöstä on saatu muun muassa FinTerveys 2017 -tutkimuksesta, jonka mukaan joka neljäs nainen ja joka viides mies ei nuku mielestään tarpeeksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen perusteella huonosti nukkuvien määrä oli noussut noin viidellä prosenttiyksiköllä vuosien 2011 ja 2017 välillä.

Henri Tuomilehto on tutkinut unta 15 vuoden ajan. Yhdessä tietokirjailija Jouni Vornasen kanssa työstettyyn kirjaan hän on koonnut tutkimustietoa ja kokemuksia univaikeuksista potilastyössä.

1. Aamutreeni ei ole aina hyväksi

Henri Tuomilehto muistuttaa kirjassaan, ettei aamutreeni ole aina paras päivän aloitus. Etenkään silloin, jos yöuni on jäänyt puutteelliseksi. Käytännössä aikaisin harjoittelevan on huolehdittava siitä, että nukkumaan mennään ajoissa ja muu palautuminen tukee aikaista harjoitusajankohtaa.

Jos riittävä palautuminen ei toteudu, harjoittelu kannattaa lykätä sellaiseen ajankohtaan, jolloin on ehditty levätä riittävästi. Noin puolen tunnin päiväunten on tutkittu parantavan treenin laatua.

2. Tuhti iltapala parantaa unen laatua

Ravinto-ohjeistuksissa saattaa törmätä suositukseen olla syömättä enää iltakuuden jälkeen. Tuomilehdon mukaan tällaiselle väitteelle ei ole tieteellistä näyttöä. Hänen mukaansa illalla kannattaa syödä kunnolla, koska viimeinen ennen nukkumaanmenoa nautittu ateria määrittelee pitkälti unen laatua. Näin ollen tuhti iltapala tarjoaa elimistölle riittävästi rakennusaineita yön ajaksi.

Ruokailun jälkeen vireystila laskee ja nukahtaminen helpottuu. Oleellista on syödä useampi ateria päivän aikana, jolloin ”unipaine” lisääntyy iltaa kohden.

3. Liiku pitkin päivää

Henri Tuomilehto mainitsee, että unen kannalta pitkin päivää tapahtuva liikunta on parempi vaihtoehto kuin liikkua täysillä muutaman kerran viikossa. Aktiivisempi liikkuminen edesauttaa painonpudotusta, mikä puolestaan näkyy yleisen hyvinvoinnin ja unen laadun paranemisena.

Jo viiden prosentin painon keventyminen pysäyttää uniapnean ja puolittaa diabetesriskin 80 prosentillä ihmisistä. Tuomilehto suosittelee liikkumista päivittäin kello 15 ja 19 välisenä aikana, jolloin vireystila notkahtaa.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen(at)yrittajat.fi