Etsi

Emergency banner

Puheenaihe

Steve Wozniak: "Steve Jobs epäonnistui monta kertaa" – Applen perustaja pelkää, että nuoret yrittäjät juoksevat liikaa rahan perässä

Steve Wozniak kertoi tarinoita Applen synnystä ja omasta elämästään.

Nordic Business Forumin keskiviikon huipennus oli alkuperäisen Apple-yhtiön perustaja Steve Wozniakin live-haastattelu.

Haastattelijana toimi Henkka Hyppönen

Lue lisää Hyppösen yrityksestä.

Wozniak kertoi, miten hän jo lapsena kehitteli erilaisia elektronisia keksintöjä. Päivittäin tv:n ääressä syödyn illallisen jälkeen nuori Steve vetäytyi omaan huoneeseensa kehittelemään keksintöjään.

– Kehittelin niitä lähinnä itselleni, mutta myös tehdäkseni vaikutuksen kavereihini. Oli todella ujo, Wozniak kertoo.

Kaikkien vahvuudet käyttöön

Harrastuksesta tuli työ. Wozniak tutustui muuan Steve Jobsiin, joka houkutteli Wozniakia perustamaan yhteistä tietokoneyhtiötä. He kasasivat ensimmäistä versiota MacIntosh-tietokoneesta.

– Sanoin, että en missään nimessä riskeeraa työpaikkaani Hewlet & Packardilla. HP kuitenkin torjui ideani tietokoneesta ensimmäistä kertaa. Päätimme perustaa yhdessä yrityksen. Meillä ei ollut rahaa, eikä kokemusta. Ehkä tekisimme rahaa, ehkä emme, Wozniak kertoo.

Steve Jobs on tunnettu Applen mies. Wozniak oli kuitenkin aivot aluperin teknologian takana. Kolmas tärkeä hahmo yrityksen perustamisessa oli suomalaisista sukujuurista ponnistava Mike Markkula, joka oli Applen ensimmäinen sijoittaja, markkinointijohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

– Markkula opetti meille, miten teknologiayritys perustetaan, hoiti markkinoinnin. Hän oli meidän perheemme aikuinen. Hän vei meidät mainostoimistoon ja hoiti meidät lehtiin. Mainostoimisto myi meidät lehtiin kahtena nuorena Stevenä, Wozniak sanoo.

– Olimme tiimi, mutta meillä oli omat osuutemme, joissa olimme erittäin hyviä, Wozniak kertoo.

Myöhemmin sekä Wozniak että Jobs jättivät perustamansa yhtiön. Jobs palasi vielä takaisin.

Tee niin hyvä, että itselle kelpaa

Merkittävää Applen historiassa on se, että 10 vuotta yrityksellä oli yksi tietokone, joka oli yrityksenä ainoa tulonlähde. Wozniakin ajatus oli kehittää tietokone omiin tarpeisiinsa. Hän haaveensa oli rakentaa tietokone, joka mahtuisi jokaiseen kotiin, eikä se vaatisi lentokonehallia.

– Apple 2 -tietokone oli edistyksellinen. Parhaat tuotteet syntyvät, kun rakennat niitä itsellesi ja rakastat niitä. Sen todistavat myös Steve Jobs ja iPhone sekä Elon Musk ja Tesla, Wozniak sanoo.

Hän muistuttaa, että ennen menestystä Jobsillakin oli monta epäonnistumista. Jobs ei ymmärtänyt tietokoneita.

– Steve Jobs epäonnistui myöhempien versioiden kanssa monta kertaa, koska niissä ei ollut käyttöjärjestelmää. Hänen suuri onnistumisensa oli iPod ja iTunes, joka toimi myös Windows-käyttäjien koneissa, Wozniak sanoo.

Ei rahan perässä 

Nykyisestä yrityskulttuurista hän ei usein pidä. Erityisesti startup-yrityksiä perustetaan usein raha ja edellä, kun nuoret ihmiset voisivat rakentaa jotain yhteiskuntaa paremmaksi muovaavaa.

– Olen huolissani, että nuoret oppivat sen ajattelutavan, että he jahtaavat vain rahaa. He voivat tehdä kuluttajilla rahaa, koska tietävät heistä kaiken. Yrityksiä perustetaan sillä ajatuksella, että se myydään eteenpäin. Vauraus voi korruptoida arvoja, Wozniak sanoo.

Wozniak kertoo, ettei itse sijoita juurikaan. Hän ei halua stressata. Hän on jakanut omaisuuttaan museoille ja opetukseen.

– Ennen kuin Apple listautui, otin 10 miljoonan dollarin edestä omia osakkeitani ja myin niitä 80 ihmiselle, jotta he voisivat ostaa asuntoja. Täytyy tehdä oikein. Voin antaa nimeni hyviksi pitämilleni asioille, Wozniak sanoo.

Wozniak on mielellään mukana uusien teknologioiden tukemisessa ja seuraa mielenkiinnolla bitcoinia ja lohkoketjujen kehitystä.

Wozniak on myös käyttänyt seitsemän vuotta sekä ala-astelaisten että opettajien opettamiseen. Parhaimmillaan hän käytti opettamiseen 200 tuntia vuodessa.

Vapaalla koiria, ystäviä ja tietokoneita

Nykyään Wozniakin vapaa-aikaan kuuluu tietokoneella istumisen lisäksi elokuvat ja konsertit.

– En halua enää mennä suurten ja tunnettujen esiintyjien konsertteihin, vaan haluan käydä San Franciscon pienillä klubeilla kuuntelemassa uusia ja kiinnostavia yhtyeitä. Se on kuin taikaa päälleni!

Matkustaessaan Wozniak kaipaa koiriaan ja koirat häntä. Ennen lähtöään hän näyttää sormella rinkuloita piirtäen koirilleen, montako yötä isäntä on pois kotoa.

Lopuksi hän kertoo yleisölle onnellisuuden kaavan.

– Hymyjä, ei kasvojen kurtistuksia, ruoka, hauskanpito ja ystävät. Politiikasta erossa pysytteleminen pitää ihmisen myös tasapainossa, Wozniak sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi