Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Talous

Miljoonaluokan konkurssien määrä kovassa kasvussa

Erityisen paljon miljoonakonkurssit ovat lisääntyneet rakennusalalla ja teollisuudessa.

Asiakastieto Groupin tekemän katsauksen mukaan Suomessa haettiin tammi-syyskuussa konkurssiin yli 200 vähintään miljoonan euron liikevaihtoa tehnyttä yritystä. Määrä on saman verran kuin koko viime vuonna yhteensä. Asiakastiedon mukaan kehitys ennakoi koko vuodelle miljoonaluokan konkurssien kasvua noin 50 prosentilla.

Erityisen paljon miljoonakonkurssit ovat lisääntyneet rakennusalalla ja teollisuudessa. Puolet kaikista yli miljoonan euron yritysten konkurssihakemuksista on tammi-syyskuussa kohdistunut näille kahdelle toimialalle.

Konkurssien kokonaismäärä ei ole lisääntynyt viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Yhteensä konkurssihakemuksia jätettiin tammi-syyskuussa noin 2 100 kappaletta.

Osa konkurssihakemuksista perutaan, kun velallisen kanssa päästään sopimukseen tai saatava maksetaan hakemuksen jälkeen. Jos maksua tai sopimusta ei saada aikaan, yritys asetetaan yleensä käräjäoikeuden päätöksellä  konkurssiin. Tänä vuonna myös konkurssiin asetettujen, vähintään miljoonan euron liikevaihtoa tehneiden yritysten määrä on kasvanut selvästi.

Asiakastiedon mukaan tammi-syyskuun hakemusten perusteella voidaan ennakoida, että tänä vuonna konkurssien myötä menetetään noin 7 300 työpaikkaa, mikä olisi hiukan pienempi määrä kuin viime vuonna.

Alkuvuonna konkurssien määrä väheni

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa 2019 laitettiin vireille kaikkiaan 1337 konkurssia, mikä oli 3,6 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Vireille pantujen konkurssien määrä väheni teollisuuden ja kaivostoiminnan, kaupan, majoitus- ja ravitsemistoiminnan sekä muiden palvelujen päätoimialoilla.

Konkurssien määrä sen sijaan kasvoi maa-, metsä- ja kalatalouden, rakentamisen sekä kuljetuksen ja varastoinnin päätoimialoilla. Lukumääräisesti eniten konkurssit kasvoivat maa-, metsä- ja kalatalouden päätoimialalla. Alalla pantiin vireille 44 konkurssia eli 13 kappaletta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kuva: Getty Images

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi