Etsi

Emergency banner

Järjestö

Jopa Tahkon yrittäjäpariskunta pääsi nauttimaan after skistä Lahden yrittäjäpäivillä!

Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä on saatu buustia työhön, tavattu muita yrittäjiä, ja mikä parasta: edes hiihtokeskuksessa toimivien yrittäjien ei ole tarvinnut tehdä töitä after ski -aikaan.

Monet yrittäjät, kuten Tahko.Me majoituspalvelujen Anna-Liisa ja Markku Toivanen ovat tottuneet tekemään töitä silloin, kun muut juhlivat. Parhaillaan vietettävillä valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä tilanne on toinen: eri puolilta Suomea tapahtumaan tulleet työjuhdat saavat keskittyä nauttimaan monipuolisesta ohjelmatarjonnasta.

Perjantai-iltaa hiihtokaupunki-Lahdessa vietettiin, kuinka ollakaan, after ski -henkisesti.

Tahkolta Lahteen tulleet Anna-Liisa ja Markku Toivanen hallitsevat after ski -tyylin peruukeista ja bling-bling -laseista lähtien.

– Tämä on meidän normi. Siis viikonloppulook, Toivaset virnuilevat.

Ennen hiihtokauden alkua yrittäjäpariskunta saa jälleen paiskia töitä, mutta Tahkon alueella hallitaan tunnetusti myös juhliminen.

– Hiihtokauden avajaisten aikaan teemana on Tanssii Tahkolla tähtien kanssa, Mikko Leppilampi juontaa tapahtuman, Anna-Liisa Toivanen kertoo.

Yrittäjäpäivillä Anna-Liisa nauttii ennen kaikkea muiden yrittäjien kohtaamisesta. Hän, puoliso Markku Toivanen ja pariskunnan seurueeseen kuuluvat Virpi Hakkarainen ja Petteri Virranto kertovat, että savolaisia yrittäjiä on tällä hetkellä Lahdessa paljon.

– Osa tuli bussilla, osa omilla autoillaan ja jotkut varmaan suksillakin, savolaiset leukailevat.

 

Kuumin tunnelma mäkihyppypuvussa

Lähes 1500 osallistujalle suunnatun tapahtuman järjestäminen on ollut osin hikistäkin hommaa. Päijät-Hämeen yrittäjien hallitukseen kuuluvat Sami Konsti, Maria-Roslund-Konsti ja Kirsi-Maria Miss kiittävät kovasta työstä ennen kaikkea Suomen Yrittäjien paikallistoimiston väkeä.

– Me ollaan saatu kuoria kermat kakusta, kolmikko vertaa tehdyn työn määrää.

Sami, Maria ja Kirsi-Maria ovat olleet ideoimassa illan teemaa - he pukeutuivat Lahden hengen mukaisesti jo viime vuoden valtakunnallisille yrittäjäpäiville.

Tänään illan kuumin tunnelma lienee mäkihyppääjä Julia Kykkäsen hyppypukuun sonnustautuneella Maria Roslund-Konstilla. Mäkihyppypuvut kun eivät tunnetusti päästä tuulta läpi.

Kirsi-Maria Miss viihtyy sateenkaarenvärisessä hiihtopuvussaan, vaikka sekin on lainaa.

– Puku ei mahdu enää miespuoliselle kollegalleni, joka käytti tätä kisoissa 25 vuotta sitten 15-vuotiaana, Miss kertoo.

Hän käytti räikeänväristä asuaan jo businesshiihdoissa, joissa hiihtopuku ajoi asian niin urheilusuorituksen kuin sitä seuranneiden bileiden ajan.

– Vuosien kuluessa tullut haju on valitettavasti pysyvä. Sitä en ole saanut pois, vaikka olen pitänyt pukua pakastimessa.

 

Aikaisimmat yrittäjät lähtivät Lahteen jo torstaina

Osa pitkämatkalaisista matkasi Yrittäjäpäiville jo torstaina. Iistä saapuneet Eero Tuomela ja hänen puolisonsa Sirkku Tuomela kertovat, että yrittäjäpäiville tullaan aina tapahtuman sijainnista riippumatta.

– Monta, monta kertaa on käyty. Minäkin, joka olen mukana avecina, Sirkku Tuomela sanoo.

Lahdesta Tuomeloiden mukaan lähtee niin mukavia muistoja kuin Suomen Yrittäjien yhteistyökumppanin lahjoittama ämpäri, jonka kyljessä lukee 5G.

Eli vaikka Suomesta on tulossa 5G-teknologian edelläkävijämaa, suomalaiset rakastavat ilmaisia ämpäreitä, edelleenkin.

– Täällä on ämpärijahti eli alueelle on piilotettu ämpäreitä, joissa on yllätyslahjoja, Tuomelat naureskelevat.

Mikkeliläiset tunnistaa #Yritäees -huppareista

Mikkelin Yrittäjien puheenjohtaja Jari Somero on Lahdessa osin Etelä-Savon asialla. Päällään hänellä on alueen yrittäjien huppari, jonka selässä koreilee hästag ja yritäees -teksti.

Jari Somero mielellään kääntää sälkänsäkin ja antaa sanomalle sitäkin kautta arvoa.

 

Sinisten huppareiden sanomaa viestivät myös Mikkelin Yrittäjien hallitukseen kuuluvat Jonna Himanen ja Jani Himanen.

Heille yrittäjäpäivillä tärkeintä on toisten yrittäjien tapaaminen.

– Tänään en ole sopinut yhtään tapaamista verkostoitumispalvelu Brellon kautta, vaikka tiedän, että se on käytössä. Joskus Nuorten Yrittäjien tapaamisissa olen käyttänyt Brelloa, 28-vuotias Jonna Himanen kertoo.

Lisää löylyä -pisteessä innovoidaan ensi vuotta

Ensi vuonna yrittäjäpäivät järjestävien Jyväskylän Yrittäjien luona alkoi kuhina heti tapahtuman alettua. Osa yrittäjistä haluaa ilmoittautua seuraavan vuoden yrittäjäpäiville aina jo edellisvuoden tapahtumassa.

– Ennen liittokokouksen alkua ainakin yli sata henkilöä hankki liput Jyväskylään, Keski-Suomen Yrittäjien Sari Laitinen kertoo.

Vuoden 2020 Lisää löylyä -teema herättää yrittäjissä kysymyksiä muutenkin kuin saunomiseen liittyen.

– Lisää löylyä kaivataan yrittäjyyteenkin, Laitinen sanoo.

Kuka tahansa voi antaa vinkkejä Jyväskylän tapahtuman ständin seinälle rustaten. Ständillä on käynnissä myös tukkimiehen kirjanpito sen suhteen, pitääkö puhua vihdasta vai vastasta.

Perjantaina tilanne oli fifty-sixty vastan hyväksi.

Mitä saunomiseen tulee – se varmasti hallitaan ensi vuoden Yrittäjäpäivillä.

– Olemme saunamaakunta, Keski-Suomen Yrittäjien Sari Laitinen muistuttaa.

 

Raumalaisilla kaikki keinot käytössä

Lahden after ski -teema vetosi osallistujiin päätä ja varpaita myöden. Enemmän kuin kauniita kampauksia nähtiin pipoja ja peruukkeja. Jalkineikseen monet ladytkin olivat valinneet monot korkokenkien sijaan, ja jos asu oli muuten tavanomainen, juhlijoiden kaulassa saattoi kilistä mitali tai mitaleja.

Illallisen aikaan Rauman Yrittäjien pöydässä esillä oli lääkelaukku, hemohes-viitteitä sekä lääkelaukkuun teipattu Gyl Raum o ain Raum -toteamus.

Raumalaiset selvästi haluavat erottua joukosta.

– Hän on Virpi (Kuitunen), tuo tuolla on Marja-Liisa (Kirvesniemi) ja tämä tässä on lääkärimme, pöytäseurue esittäytyi.

Porukan ainut valkotakkinen pyysi minisukset jalassa after ski -iltaa viettänyttä ”Marja-Liisaa” nostamaan suksensa pöydälle. Seuraavaksi roolinimillä esiintyneet raumalaiset keskittyivät poseeraamaan kameralle.

Teksti ja kuvat: Leila Itkonen

leila.itkonen (at) yrittajat.fi