30.10.2019 klo 11:36
Uutinen

Lapin työvoimapula koskettaa muitakin kuin matkailualaa – Ohjelmistoprojekteja jää tekemättä tekijäpulan vuoksi

Pohjois-Suomessa on huutava pula ohjelmistokehittäjistä.

Lapin työvoimpula on tuttu aihe, mutta yleensä uutisointi keskittyy matkailualan yrityksiin. Ohjelmistoalalla on työvoimapulaa kokonaisuudessaan, mutta erityisesti Lapissa tekijöitä on vaikea löytää.

– Meillä on jäänyt projekteja tekemättä siksi, että tekijöitä ei ole, rovaniemeläisen Starttipaja Valmennuksen yrittäjä Jari Kunnari kertoo.

Rovaniemen työvoiman on niellyt muun muassa järjestelmäpalvelut, kuten Hallinnon tietotekniikkakeskus Haltik sekä Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori. Alalle kouluttautuvat erikoistumaan yhä enemmän järjestelmäpalveluihin ja ohjelmistoala jäi jalkoihin. Nyt verkkokauppojen tai -palveluiden kehitykseen ei tahdo löytyä tekijöitä.

Koodareista eli ohjelmistosuunnittelijoista on niin kova pula, että firmat haalivat heitä töihin jo ennen opintojen päättymistä. Kunnarikiin on palkannut työntekijöitä suoraan ammattikorkeakoulusta, sillä kaikki pidempään alalla olleet ovat vakituisissa töissä.

– Opiskelijat tekevät tässä ensin omaa projektia, jotta oppivat projektiosaamista ja sen jälkeen voidaan alkaa keskustella asiakasprojekteista, Kunnari sanoo.

Hänen yrityksellään olisi useita toimeksiantoja, joihin voisi palkata ohjelmistosuunnittelijoita vaikka heti. Ulkopuolelta lisäavun ostaminen on työnantajalle kallista.

– Meidän työnantajien tulisi rummuttaa, että tämä on kiinnostava ala, jonne kannattaa hakeutua ja jossa on työmahdollisuuksia. Koodaus on varmin ala työllistyä myös täällä Lapissa, muistuttaa Kunnari.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi