Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Raha

Liian pitkät maksuajat pakottavat laskujen myyntiin: "Laki herättää lähinnä huvitusta"

– Nykyistä lakia olisi muutettava siten, että 30 päivän maksuajat saisi runtattua myös vanhoihin sopimuksiin, Finnsco Oy:n Jari Salminen vaatii.

Pitkät maksuajat ovat nousseet jälleen puheenaiheeksi. Vuonna 2015 tehdyn lakimuutoksen jälkeen yli 30 päivän maksuajan muutos edellyttää sopimista osapuolten kesken. Käytännössä maksuehtoa ei voi muuttaa, jos toinen osapuoli kieltäytyy siitä.

Yksi lakia kritisoivista on ammattikäyttöön tarkoitettuja kemikaaleja myyvän Finnsco Oy:n toimitusjohtaja Jari Salminen.

– Kyseinen lakipykälä herättää lähinnä huvitusta. Ensin olin innoissani, mutta kun pykälä tuli, tajusin että ei siinä ole minkäänlaista järkeä, koska maksuehto voidaan kuitenkin sopia erikseen.

– Jos olemassa olevat sopimukset ovat pitkillä maksuehdoilla, ei niitä voi noin vain mennä sopimaan uudestaan. Ei voi ajatella niin, että yrittäjä tekisi jatkuvasti vain uusia sopimuksia.

Ongelmana on Salmisen mukaan se, että sopimuksen katkaiseminen vain ehtojen muuttamiseksi voi riskeerata koko asiakkuuden.

– Sen takia nykyistä lakia on hyvin vaikea ottaa käyttöön olemass aolevissa sopimuksissa. Isot keskusliikkeet voivat käyttää lakia hyväkseen, koska niillä on oikeus kieltäytyä sopimusehtojen muuttamisesta eli maksuajan lyhentämisestä.

Laskut pakko myydä pankille

Salminen toivoo, että lakia muutetaan jatkossa siten, että 30 päivän enimmäisaika tulisi voimaan takautuvasti myös vanhoihin sopimuksiin.

– Nykyinen tilanne on vaikuttanut meihin aika voimakkaasti. Kuten julkisuudessa on todettu, tässä on käynyt niin, että isot yritykset käyttävät pk-yrityksiä rahoittajina.

Salmisen johtama yritys on joutunut myymään myyntisaataviaan pankille, joka maksaa yritykselle rahat nopeammin. Pankki perii saatavat Finnscon asiakkailta.

– Toisin sanoen maksamme siitä, että rahat kotiutuvat meille nopeammin. Yhtälö menee tällä hetkellä niin, että me maksamme nopammin omille yhteistyökumppaneillemme kuin mitä saamme myyntisaatavia.

Finnscolla ei ole kotimaisia tavarantoimittajia vaan tuotteet valmistetaan Keski-Euroopassa. Siellä maksuajat ovat lyhempiä.

– Lailla voisi parantaa huomattavasti pk-yritysten rahoitustilannetta. Jos 30 päivän maksuajan pystyisi runttaamaan olemassa oleviin sopimuksiin, olisi kiinnostavaa nähdä, miten asiakkaat käyttäytyisivät ja alkaisiko uhittelu.

Yrittäjägallupin tulosten mukaan isot yritykset ovat pidentäneet maksuaikojaan viimeisen vuoden aikana. Erityisen iso ongelma maksuaikojen venyminen on yli 10 henkilön yrityksille. Yrittäjägallupin mukaan 49 prosenttia tämän kokoisista yrityksistä kertoo asiakkaidensa pidentäneen maksuaikoja. Alle 10 työntekijän yrityksissä vastaavista kokemuksista kertoo 40 prosenttia vastaajista. Tarkemmin tuloksiin voi perehtyä täällä.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi