Etsi

Emergency banner

Raha

Postilakko tähän aikaan vuodesta tarkoittaa käsityöyrittäjälle kaaosta – Uhkana jopa 10 000 euron menetykset

Verkkokaupan tilaukset nousevat marraskuun puolivälissä 15-20-kertaisiksi Elvari Korut -yrityksessä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau aloittaa lakon postissa tällä tietoa maanantaina. Osapuolet eivät usko, että sopua saadaan aikaan, sillä neuvottelut ovat niin solmussa.

Lakko vaikuttaa kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakeluun. Posti kertoo, että kirjeiden lähetyksiin tulee viikkojen viiveitä, paketeissakin vähintään päivien.

Elvari Korujen yrittäjä Sanna Leinoselle viikkojen lähetysongelmat tarkoittavat kaaosta.

– Nettikaupan tilaukset alkavat nousta juuri marraskuun puolivälistä kohti joulua 15-20-kertaisiksi. Nettikaupasta tulee 30-40 prosenttia vuoden liikevaihdosta. Kun yksi myyntikanava menee kiinni, menetykset voivat olla jopa 10 000 euron luokkaa, Leinonen kertoo.

– Kyllä sitä miettii, että mitä voi tehdä, mutta ei voi tehdä mitään, hän miettii.

Leinonen on ollut yrittäjänä yhdeksän vuotta. Sinä aikana postilakko on osunut kohdalle 3-4 kertaa. Joka kerta se aiheuttaa yrittäjälle kylmiä väreitä.

– Kirjepostille ei Suomessa ole oikein toista vaihtoehtoa. Jälleenmyyjien paketit toimitan Matkahuollolla, mutta kuluttajien kirjepostissa kustannukset nousevat liian korkeiksi, Leinonen sanoo.

Lakkoihin ei yleensä voi varautua, sillä tieto niistä tulee viime hetkillä. Jos lakko venyy pitkäksi, Leinonen saattaa ottaa käyttöön takavuosien varasuunnitelman.

– Minulla on 80 jälleenmyyjää. Joskus takavuosina mietin, että voisin sopia heidän kanssaan, että myyntipisteet toimisivat noutopisteinä, jolloin voisin toimittaa tilaukset suurempina paketteina vaihtoehtoisten kuljetuspalveluiden kautta, Leinonen sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi