Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Yrittäjät taipuvat erilaisiin ratkaisuihin postilakon takia – Kirjelähetysten toimitustauko voi jatkua jopa ensi vuoden puolelle

Yrittäjillä ei ole näkymää siihen, miten lakko vaikuttaa talouteen, mutta ylimääräistä vaivaa se aiheuttaa.

Postilakko on aloittanut melkoisen kuhinan verkkokauppaa tekevien yrittäjien keskuudessa. Tällä tietoa kirjepostin kulku voi tyssätä kokonaan, mutta pakettiliikenteen pitäisi pyöriä normaalisti.

Oululainen suomalaista designia myyvä Kure -myymälä kertoo sosiaalisen median kanavissa laittavansa oman kirjepostituksensa jäihin kokonaan lakon ajaksi.

– Postilta tuli ilmoitus, että kirjeiden toimitus voi mennä jopa ensi vuoden puolelle. Esimerkiksi koruja lähetetään normaalisti paljon kirjeinä, mutta emme halua, että asiakas joutuu odottelemaan, jos on tilannut tuotteen vaikka lahjaksi, Hannu Laukkanen Kuresta kertoo.

Kure veloittaa kirjeiden postituksista normaalisti 2,60 euroa ja paketeista 5,90 euroa. Nyt se laskee hintaa 1,40 euroa pakettien hinnasta.

– Tämä on välimallin ratkaisu. Tulemme vähän vastaan, jotta pienissä lähetyksissä ei tarvitse maksaa täyttä hintaa. Samalla varmistetaan, että toimitukset saadaan varmasti perille, Laukkanen sanoo.

Facebookin erilaisissa yrittäjäryhmissä yrittäjät kertovat, mitä erilaisia ratkaisuja postilakko on heidän kohdallaan vaatinut. Moni turvautuu Matkahuollon tai muiden kuljetuspalveluiden palveluihin.

Laukkanen ei vielä tiedä, miten lakko tulee taloudellisesti Kureen vaikuttamaan. Jos lakko on täyspitkä, kirjelähetyksiä ei saada pyörimään. Voi olla, että se vaikuttaa kauppaan, kun asiakas ei saa lähetyksiä kirjeen hinnalla.

– Mutta täytyy sanoa, että vaikka tämä on meille kehno tilanne, ymmärrämme Postin työntekijöitä hyvin. Postilla kuulostaa olevan ainakin uutisointien perusteella varaa kaikenlaiseen muuhun kuin työntekijöiden kohtuullisiin palkkoihin. Me ajattelemme, että työntekijät ovat avain menestyksessä. Olemme aina reiluuden puolella ja sitä mieltä, että tehdystä työstä täytyy saada inhimillinen palkka, Laukkanen sanoo.

Luovia ratkaisuja

Suomen Yrittäjien keskusjärjestökään ei säästy postilakon vaikutuksilta. Pikkujoulukaudella sekä syyskokouksissa yritykset yleensä palkitsevat yrittäjiä ja yritysten työntekijöitä Suomen Yrittäjien ansiomerkeillä. Niiden toimituksien kuumin sesonki on nyt.

Palkitsemistuotteista vastaava Päivi Korhonen on järjestellyt lähetyksiä vaihtoehtoisin tavoin postilakon takia.

– Aluejärjestöjen toimitusjohtajia oli Helsingissä tapaamisessa. Vein heidän kokoukseensa pari kassillista tuotteita, jotta alueen yrittäjät voivat hakea ansiomerkit sitten heidän aluejärjestöjensä tiloista.

Korhonen on tehnyt salapoliisin työtä ja käynyt läpi kalentereita ja neuvotteluhuoneiden varauksia sekä selvittänyt, ketä keskusjärjestön toimistolle on tulossa kylään.

– Toivoisin, että Pirkanmaalta, Pohjois-Karjalasta ja Savosta jollakin olisi asiaa Helsinkiin, Korhonen vinkkaa.

Vastaavia toimia on tarvittu ennenkin.

–Edellisen postilakon aikaan Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen vei ansiomerkkejä Etelä-Pohjanmaalle ja sopi luovutuksen tienristeykseen, Korhonen muistelee.

Joulusesonki on kriittistä aikaa monelle yrittäjälle. Esimerkiksi Elvari Korut -yrityksen Sanna Leinonen pelkää menettävänsä jopa 10 000 euron myynnit postilakon takia.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi