Etsi

Laki

Kulmuni haluaa karsia paikallisen sopimisen kieltoja – joita on noin 50

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo Demokraatti-lehdessä, että paikallinen sopimisen kehittäminen on keskeisessä asemassa siinä, että pienet suomalaiset yritykset pystyisivät kasvamaan.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että paikallista sopimista edistetään laajennetussa kolmikannassa. Asiaa pohtii parhaillaan halituksen asettama työryhmä, ja tuloksia odotetaan keväällä.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni toteaa, että on keskeistä pyrkiä vähentämään paikallisen sopimisen kieltoja.

– Kyllä minä ajattelen, että se on se tie, jolla paikallisen sopimista edistetään, että paikallisen sopimisen kieltoja pystytään vähentämään. Se on nyt siellä kolmikantaisessa työryhmässä. Odotetaan sieltä tuloksia ja kevään kehysriihessä niistä pitää pystyä tekemään päätöksiä, Kulmuni sanoo Demokraatin haastattelussa.

Noin 50 kieltoa

Työnantajaliittoihin kuulumattomia, ns. järjestäytymättömiä yrityksiä koskevia paikallisen sopimisen kieltoja on yhteensä noin 50. Kieltoja on työsopimus-, vuosiloma-, työaika- ja opintovapaalaeissa.

Työnantajaliittoihin kuulumaton yritys ei voi sopia esimerkiksi työajan joustoista. Monissa yrityksissä olisi tarve sopia pidemmistä työpäivistä sesonkiaikana ja vastaavasti lyhyemmistä päivistä hiljaisempina aikoina.

Suomen Yrittäjät on jo pitkään ajanut paikallisen sopimisen kieltojen poistamista. Paikallisen sopimisen kiellot koskevat nyt käytännössä suurinta osaa työnantajayrityksistä.

Järjestäytymättömiä, yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia työnantajayrityksiä on noin 50 000. Järjestäytyneitä yrityksiä on noin 20 000.

Työehtosopimusjärjestelmän ulkopuolella on noin 20 000 työnantajayritystä.

 toimitus(at)yrittajat.fi