Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Carita Peltonen toipui työuupumuksestaan metsässä ja toi palan siitä Helsingin keskustaan – ”Myin hevosenikin tämän takia”

Jos ei ole yrittäjä eikä bisnesnainen, mikä oikein on, mietti Carita Peltonen, kun työuupumus vaati pysähtymään. Metsästä löytyi lohtu sekä uusi liikeidea. Nyt Mannerheimintiellä keskellä Helsinkiä on pala metsää.

Metsä Mannerheimintielle keskelle Helsinkiä. Liikeidea kuulostaa hieman älyvapaalta ensikuulemalla, mutta Carita Peltosella on ollut ennenkin rohkeutta lähteä toteuttamaan isoja ideoitaan.

Loka- marraskuun vaihteessa Peltosen elämyksellinen Metsä/Skogen -liiketila siis avasi ovensa tavoitteenaan antaa turisteille ja kaupunkilaisille pieni pala metsää sekä mahdollisuuden rauhoittua.

Suuri visio vaati sen, että Peltonen kävi läpi työuupumuksen, johon hän törmäsi keväällä 2018.

– Liikennevaloissa en muistanut, minne olin menossa. Koko ajan oli vellova ja oksettava olo. Maanantaisin olin väsynyt, kun en viikonloppuisinkaan saanut nukuttua, Peltonen kertoo.

Yrittäjäksi laman aikaan

Peltonen on koulutukseltaan kenkäsuunnittelija sekä suorittanut lukuisia myynnin ja markkinoinnin koulutuksia. Myynti on hänelle rakkauslaji. Yrittäjänä kokemus on tullut liikelahjojen ja työvaatteiden markkinoinnista.

Ensimmäinen oma yritys oli Vision Design Clothing, joka vuonna 2004 myytiin Lindströmille, mutta Peltonen jatkoi töitä johtajasopimuksella vuoteen 2008.

Sitten, laman aikaan, Peltonen perusti Touch Pointin yhdessä Outi Luukon kanssa, joka markkinoi ja kehitti ekologisia brändituotteita, kuten liikelahjoja ja työvaatteita. Esimerkiksi Hesburger tilasi kierrätetyistä pulloista valmistettuja työvaatteita ja terassikalusteita.

– Oli turhauttavaa, kun yritykset puhuivat yhtä ja tekivät toista. Halusimme haastaa johtoa. Olen perustanut molemmat yritykseni laman aikaan, eikä jonoa todellakaan ollut jonoksi ovella, Peltonen kertoo.

Vuonna 2018 Touch Pointiin lähti mukaan myös sijoitusyhtiö Taaleritehdas.

Uupumus ja identiteettikriisi

Työuupumus tuli Peltosellekin hieman yllätyksenä. Hän oli yrittäjä, kyllähän hän jaksaisi. Ei olisi muita vaihtoehtoja.

Kuoret pysyivät kunnossa, kunnes tunteiden patoon tuli pieni vuoto. Sitten murtui koko pato.

– Koin, että olin vetänyt kivirekeä pitkään ja tehnyt paljon. Onnistuin piilottamaan pahan oloni henkilökunnalta pitkään, Peltonen kertoo.

Kun työuupumus pysäytti, metsästä tuli turvapaikka, kun ei halunnut kohdata ketään. Koira pakotti kuitenkin ulos.

Peltonen istui metsässä kivellä, kuunteli lintuja, makasi mättäällä ja jos kukaan ei nähnyt, saattoi halata puutakin. Hän hurahti myös valokuvaukseen.

– Metsässä istuessani mietin, että nyt en ole bisnesnainen enkä yrittäjä. Mikä oikein olen? Miten olin näin heikko? Sitten tajusin, että en ollut taistellut enää itselleni merkityksellisten asioiden puolesta.

Palveluita metsästä

Vuosi sitten ruskan aikaan alkoi hahmottua myös Metsä /Skogen-liikkeen konsepti.

– Samaa ajanhallinnan kakofoniaa muutkin kokevat. Päätin pakata metsän ja viedä sen kaupunkiin, Peltonen kertoo.

Metsä/Skogen on myymälä mutta myös baari, josta saa shampanjaa ja sieniruokia sekä jalkakylpyjä. Kaikki myytävät tuotteet ja palvelut liittyvät jollain tavalla metsään ja hyvinvointiin.

Liiketilassa metsää pääsee kokemaan esimerkiksi ääni- ja tuoksumaailman sekä visuaalisen taiteen ja designin kautta.

Elämää kivijalkaliikkeisiin

Metsä/Skogen on Peltoselle valtava investointi. Hän on ollut vuoden ilman palkkaa ja laittanut kaiken likoon.

– Myin hevosenikin tämän takia. Ratsastus oli rakas harrastukseni 30 vuotta, mutta viime aikoina minulla oli koko ajan hevosesta huono omatunto. Oli myös karsittava jotain, jotta en hajota itseäni joka suuntaan, Peltonen kertoo.

Metsä/Skogeniin liittyy Peltosella toinenkin missio. Hän uskoo, että kaupunkien kivijaloissa pysyvät palvelut, jos niissä tarjotaan elämyksiä.

Alun perin Peltonen oli ajatellut vuokraavansa 50-neliöisen liiketilan, mutta suunnitelma paisui. 130-neliöinen metsäsimulaattori Helsingin keskustaan ei olisi järkevä investointi yksinään. Peltosen tuttavat yritysmaailmasta näkivätkin heti mahdollisuuksia laajentumiseen ulkomaille ja kotimaassa.

– Japani on ensimmäisenä listalla. Siellä Suomi on kovassa nosteessa ja sauna on mennyt jo joulupukinkin ohi. Saunoja rakennetaan jopa toimistoihin. Myös Kiinassa on meneillään tunnusteluvaihe.

Suunta on myös lentokentille ja Lappiin. Yritys tekee yhteistyötä Visit Helsingin ja hotellien kanssa. Suunnitelmissa on myös metsäretkiä ryhmissä, joilla tehdään ruokaa nuotiolla ja nukutaan laavuissa. Palvelut voivat versoa moneen suuntaan.

Pelkkä työmäärä ei uuvuta

Metsä/Skogen on vaatinut paljon työtä, pitkiä päiviä ja stressiä. Eikö uusi uupuminen pelota?

– Työuupumusta on turha pelätä etukäteen. Tässä on ollut isoja haasteita ja esteitä. Heikkona olisin jo kaatunut niihin. Olen todennut, että pelkkä työmäärä ei uuvuta ja pelkkä raha ei motivoi. Merkityksellisyys täytyy olla tekemisissäni mukana, hän sanoo.

Metsäretkistä Peltonen pitää huolen.

– Jos en jostain selviä, voin aina mennä metsään.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi