20.11.2019 klo 09:02
Uutinen

Paskooharjulla vaihtuu monialayrittäjän hattu – ”Tänään pidän kaksi tuntia kesälomaa”

Maaseudulla yhden elinkeinon harjoittaminen ei välttämättä riitä tai ainakin liikevaihtoa olisi hyvä saada tasaisemmin ympäri vuotta. Monen palvelun pyörittäminen varmistaa myös palvelut syrjäisemmille seuduille. Yrittäjä-lehti 05/2019 haastatteli kolmea maaseudun monialayrittäjää siitä, miten arki sujuu, kun on monta rautaa tulessa. Julkaisemme jutun kolmessa osassa, joista tämä on ensimmäinen.

Hoidetaan Teuvan paikannimien huumoriosuus alta pois heti alkuun. Tanja Nisula-Koivisto ja hänen miehensä Kari Koivisto asuvat Etelä-Pohjanmaalla, Teuvalla, Horon kylässä. Pariskunta asuu Karin suvulta ostetulla tilalla, josta on 16 kilometriä Teuvan keskustaan, missä Tanja pyörittää omalta suvultaan perittyä valokuvaamotoimintaa sekä kukka- ja kirjakauppaa.

Työmatkalla maatilan ja valokuvaamo kukkakaupan välillä tietyssä kohdassa yrittäjä vaihtaa hattua.

– Paskooharju Horontiellä on työmatkan korkein kohta. Siinä kirkonkylän asiat jäävät ja maatilan asiat alkavat, Nisula-Koivisto nauraa.

Vapaa-aika alkaa tympiä

Työasioiden lokerointi on Nisula-Koiviston arjessa tärkeää, sillä pariskunnalla on monenlaista yritystoimintaa. Kauraa ja ohraa viljelevä viljatila pitää kiireisenä keväästä syksyyn. Pihassa on myös Kari Koiviston intohimoisesta harrastuksesta lähtenyt pääasiassa jenkkiautoja ja varaosia myyvä yritys Car-Koivisto, joka on remontoitu entisen navetan tiloihin. Tila luopui lehmistä vuonna 1999.

Valokuvaamo-kukkakaupassa on myös kirjamyyntiä. Lisäksi pariskunta hoitaa vesiosuuskuntaa, joka huolehtii lähdevettä lähialueen 170 talouteen. Kari hoitaa sen teknistä puolta ja Tanja paperitöitä. Lisäksi pari on toiminut sijaisvanhempina vuosina 2000-2019.

– Emme laske työtunteja. Google-kalenteri on kullanarvoinen. Saatan päättää, että tänään pidän kaksi tuntia kesälomaa. Silloin kukaan ei saa tulla urputtamaan minulle työasioista, ja ajankäyttö on hyvin suunniteltu.

Pariskunta harrastaa luontokuvausta ja he suojelevat jokimaisemia ja pienvesien elämää. Merenrannassa on vene, jonne he yrittävät ehtiä. Keväällä he suorittivat rannikkolaivurikurssin.

Varsinainen lomailu on pariskunnalle vaikeaa. Viikon lomalla Espanjassa meinasi käydä aika pitkäksi.

– Emme osaa kuvitella kuukauden kesälomaa. Kolme päivää voi olla ihan jees, mutta sitten pitää olla jotain tekemistä tai alkaa tympiä, Nisula-Koivisto sanoo.

– Väitän, että jos on mielekästä tekemistä, siihen ei väsy.

Lue myös Rovaniemeläinen Marko Ahonen ja Hanne-vaimo pyörittävät neljää liiketoimintaa – Arki on ruumiillista työtä ja miettimistä vuorotellen

Pariskunta ei ole määrittänyt pääelinkeinoa. Vuoden kierto on aina sama: Kesällä on koko ajan kiire maatilan kylvöjen ja muiden töiden kanssa. Syksyn peltojen puintiajan jälkeen on pieni hengähdyshetki ennen kuin pariskunta lähtee Yhdysvaltoihin tapahtumiin sekä autoja ja varaosia metsästämään.

Matkan jälkeen kaupalla on joulusesonki, mutta tammi-helmikuussa on hieman rauhallisempaa, kunnes kevätkiireet taas alkavat.

Kukkakauppa ja valokuvaamo palvelevat yhdessä

Valokuvaamo on ollut Nisulan suvussa yli 100 vuotta. Ensimmäinen passikuvaus tehtiin vuonna 1913. Liike ei kuitenkaan kolmannen polven valokuvaamoyrittäjää elätä. Valokuvausta Nisula-Koivisto on opiskellut toimialoistaan eniten.

Tänä kesänä pariskunta on keskittynyt kukkakauppaan, joka on uusin liiketoiminta. He ovat suunnitellet toimintamallin niin, että liikkeen pyörittäminen ei vaadi liikaa ajallista panostusta. Valokuvaamon pihaan on tuotu kontti, jonka sisällä on kukkakylmiöt sekä itsepalvelukauppa. Alihankkija tekee sidontatyöt.

Lue myös Maajussille morsian -ohjelman Lauri Haukka ryhtyy ravintolan lisäksi kehittämään kotitilalleen matkailutoimintaa

Nisula-Koivisto on itse intohimoinen puutarhuri, joten kukat ja kasvit ovat tuttuja.

– Paikkakunnalta loppui kukkakauppa ja ajattelin, että valokuvaamolla ja kukkakaupalla on samoja asiakkaita, Nisula-Koivisto kertoo.

Nisula-Koiviston mukaan edellinen kukkakauppias asui kaupan kiinteistössä ja kyläläiset ovat oppineet, että kukkia saa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Itsepalvelukauppa on saanut kyläläisiltä kiitosta.

Palvelut pikkupaikkakunnille

Nisula-Koiviston kukkia myydään myös ACB-huoltamon eteisessä ja K-kaupan kanssa on neuvottelut käynnissä.

– Kyläläiset ja ohikulkijat ostavat kukkia mielellään ABC:llä asioidessaan. Lähestyin huoltamon väkeä ja kysyin, ottaisivatko myyntiin minun kukkiani. Verkottuminen ja yhteistyö on tärkeää. Olen myös sanonut asiakkaille, että minulle pitää sanoa, jos jotain puuttuu, ja pohjalaiset ovat reippaita kertomaan, Nisula-Koivisto sanoo.

Maaseudun pienten paikkakuntien ongelmana on usein se, että palvelut katoavat, kun yritystoiminta ei kannata. Nisula-Koiviston mielestä monen toimialan yhdistäminen voisi olla vastaus. Esimerkiksi kukkien sidontatöitä Nisula-Koivistolle tekevä alihankkija, pihasuunnittelijayrittäjä Mirja Saarberg kiertää tekemässä töitä myös muille asiakkaille.

– Maaseudulle sopii monialayrittäjyys palvelualoilla. Pienillä muuttotappiopaikkakunnilla yhden alan erikoistuja on ahtaalla. Kaikkia munia ei voi laittaa yhteen koriin, Nisula-Koivisto sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi