Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Maajussille morsian -ohjelman Lauri Haukka ryhtyy ravintolan lisäksi kehittämään kotitilalleen matkailutoimintaa

Maaseudulla yhden elinkeinon harjoittaminen ei välttämättä riitä tai ainakin liikevaihtoa olisi hyvä saada tasaisemmin ympäri vuotta. Monen palvelun pyörittäminen varmistaa myös palvelut syrjäisemmille seuduille. Yrittäjä-lehti 05/2019 haastatteli kolmea maaseudun monialayrittäjää siitä, miten arki sujuu, kun on monta rautaa tulessa. Julkaisemme jutun kolmessa osassa, joista tämä on toinen osa.

Lauri Haukka on tuttu kasvo televisiosta ja lehtien palstoilta. Hän osallistui MTV-kanavan Maajussille morsian -ohjelmaan tänä syksynä esitettävällä kaudella.

Haukka on kesäisin kiireinen mies. Haukalla on veljensä kanssa Velkuan saarella vierasvenesatama, Naantalissa ravintola Vanha Salakujettaja, jonka yhteydessä on majoitustoimintaa. Lisäksi veljekset järjestävät kesäfestivaaleja, kuten Naantalin Sunfestia ja Liedossa Smuggler Rockia.

Kaiken yritystoiminnan liikevaihto tehdään käytännössä neljässä kuukaudessa touko-elokuun välisenä aikana. Yritystoiminnan liikevaihto on noin 1,2 miljoonaa euroa.

– Festarit ovat paisuneet sen verran, että niitä täytyy alkaa suunnitella jo syksyllä. Ennakkolippuja on ensi kesällekin myyty jo 70-80 prosenttia. Pyrimme kuitenkin siihen, että talvella voisi vähän hengähtää.

Oman yritystoiminnan lisäksi 30-vuotiaasta Haukasta tulee maatilan isäntä, kun 1500-luvulla perustettu sukutila siirtyy sukupolvenvaihdoksella Haukan hoidettavaksi. Tila sijaitsee Velkuan saarella Naantalin edustalla.

Haukka on vielä kiinni omissa yrityksissään, mutta hän alkaa kehittää tilan matkailuliiketoimintaa. Maatilalla kokeiltiin matkailutoimintaa jo 1990-luvulla, mutta tuolloin aika ei ollut vielä kypsä.

– Lihakarjaa tilalla on enää 20-30. Siinä toiminnassa ei ole ollut enää vuosikausiin liiketoiminnallista järkeä, mutta kynnys luopua eläimistä on ollut iso. Nyt siitä on päästy yhteisymmärrykseen. Jatkossa kehitämme maatilamatkailua ja mökkitoimintaa, Haukka kertoo.

Lue myös Paskooharjulla vaihtuu hattu – "tänään pidän kaksi tuntia kesälomaa"

Ravintoloitsijaksi entiseen työpaikkaan

Lauri Haukka lähti saarelta mantereelle lukioon 15-vuotiaana, ja on sittemmin työskennellyt eri aloilla, kuten autojen maahantuonnin, katurakennuksen, ongelmapuiden kaadon ja kantojyrsinnän parissa.

Haukka työskenteli jo nuorena Vanhassa Salakuljettajassa. Hän pyysi edellistä omistajaa ilmoittamaan, jos tämä aikoo joskus luopua ravintolasta.

Vuonna 2012 omistaja ilmoitti, että meneillään on viimeinen kesä. Niin Haukasta tuli ravintoloitsija.

Morsian tv-ohjelmasta

Yrittäjänä Haukka on ollut aktiivinen myös Naantalin yrittäjien hallituksessa matkailuvastaavana. Suurin osa omien yritysten asiakkaista on kuitenkin lähialueilta.

– Me emme elä turismista vaan pääasiassa Turun talousalueen asukkaista. Turunkaan vetovoimaisuus ei näy meille asti, Haukka sanoo.

Hän ei usko, että TV-julkisuus muuttaa tilannetta juurikaan. Yritystoiminnan takia ohjelmaan ei kannata lähteä. Näkyvyyden vaikutusta on myös vaikea euromääräisesti ennustaa.

– Olen laskenut TV-julkisuudessa vain sen varaan, että morsian löytyisi. Toivon saavani elämänmittaiset muistot ja ehkä muutakin elämänmittaista, hän sanoo.

Ohjelmassa Haukka valitsi morsianehdokkaista kumppanikseen Anun, jonka kanssa suhde jatkui lehtitietojen mukaan ohjelman jälkeenkin.

 

Lue myös Rovaniemeläinen Marko Ahonen ja Hanne-vaimo pyörittävät neljää liiketoimintaa – Arki on ruumiillista työtä ja miettimistä vuorotellen

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi