Etsi

Yrittäjyys

Arkkitehti Teemu Pirinen loihti Kekkosen kelohuvilasta boutique-hotellin

Inarissa asuva arkkitehti Teemu Pirinen sanoo, että hänen työnsä ei tunne rajoja. Seuraavaksi hän aikoo laajentaa reviiriään ulkomaille.

36-vuotias Teemu Pirinen voisi paukutella henkseleitään, mutta Inarissa asuva arkkitehti on pikemminkin nöyrä.

– Koen tekeväni ikään kuin räätälin töitä, Pirinen sanoo.

Hänen suunnittelemiaan kohteita on esitelty laajalti kansainvälisissä julkaisuissa. Y-kirjaimen muotoisella puutalollaan Pirinen voitti Saksan German Design Award -palkinnon (2018).

Nuoresta arkkitehdista alettiin supista hänen entiselle koulukaverilleen Iisalmeen suunnittelemansa Y-talon myötä: Rakennus muistuttaa pääsisäänkäynnin puolelta vanhaa latoa. Järveltä päin katsottuna talo kylpee valossa, ikkunapinta-alaa on sata neliötä.

– Olin onnekas, kun pääsin suunnittelemaan taloa valveutuneen ja arkkitehtuurista kiinnostuneen asiakkaan kanssa, Pirinen sanoo.

Nuoret arkkitehdit voivat hankkia nimeä myös suunnittelukilpailuissa.

– Meillä Suomessa on tosi hyvä kilpailujärjestelmä. Jo opiskelijat voivat osallistua avoimiin kilpailuihin, Pirinen kiittelee.

Asuinpaikkana Lappi on paras

Pirinen ei halua arvottaa omia suunnittelutöitään. Ulkopuolisiin vaikutuksen tekee ainakin Kekkosta Saariselällä 1970-luvulla kestinnyt kelohonkahuvila, josta Pirinen loihti tyylikkään 2000-luvun boutique-hotellin.

– Tein Jávri Lodgesta myös ekologisen. Uuden osan verhoukseen valitsin kuparin, sillä ajan kanssa kupari patinoituu ja muuttuu mustaksi. Jo nyt näyttää siltä kuin se olisi sulautunut kiinni vanhaan rakennukseen, Pirinen kertoo.

Jávri Lodge on ainakin majoituspalvelu Booking.comin käyttäjien suosiossa: uudistuksen jälkeen boutique-hotelli sai Guest Review Awardsin pisteytyksessä 9,9/10 pistettä.

Eteenpäin pyrkivä arkkitehti sanoo, että Pohjois-Lapissa asuminen ei ole hänelle hidaste.

– Maailma on sellainen, että ei minun tarvitse asua lähellä työmaita. Tälläkin hetkellä minulla on projekteja tuhannen kilometrin säteellä. Lapissa haluan asua, koska tämä on minulle henkisesti sopivampi paikka kuin ruuhka-Suomi, Pirinen sanoo.

Seuraavaksi hän aikoo laajentaa työreviiriään ulkomaille.

– Parhaillaan neuvottelen projekteista Kanadassa ja Norjassa, Pirinen kertoo.

leila.itkonen (at) yrittajat.fi