Etsi

Emergency banner

Yrittäjyys

Yrittäjät huojentuneita, kun postilakko päättyy – ”Nyt jännitetään, milloin kuluttajien luottamus palautuu”

Postilakko päättyi juuri ennen Black Friday -kauppapäivää ja joulukaupassakin on vielä huippu edessä. Se helpottaa verkkokauppiaiden tunnelmia. Lakon vaikutukset voivat tuntua kuitenkin jonkun aikaa.

Moni yrittäjä huoahti helpotuksesta, kun keskiviikkoaamun uutiset postilakon päättyminen ja kaikki siihen liittyvien tukilakkojen perumisesta tuli julkisuuteen.

– Olo on äärimmäisen huojentunut. Lakko aiheutti harmaita hiuksia ja sydämen tykytyksiä monessa yrittäjäkollegassa. Eri somen kanavissa oli havaittavissa suurta hätää sekä lähetyksien toimituksissa että omien kuormien ja tavaratilausten vastaanottamisessa, Elvari Korujen Sanna Leinonen kertoo.

Lakon alkaessa Leinonen pelkäsi jopa 10 000 euron tulonmenetyksiä, mikäli lakko olisi tuhonnut vuoden tärkeimmän sesongin.

Nyt loppuvuosi näyttää vauhdikkaalta, sillä Elvari Korut on saanut marraskuun aikana muutaman isomman yritystilauksen.

– Toivottavasti myös nettikauppa vilkastuu normaaliin joulutahtiin. Lakon aikanakin toimitukset ovat toimineet loistavasti Matkahuollon ja Ärräpaketin kautta, Leinonen kertoo.

Verkkokauppa hiljeni

Oululainen lifestyle-kauppa Kurestore on myös uutisesta mielissään. Yrittäjät ehtivät etsiä ja löytää vaihtoehtoisia kuljetusmuotoja paketeilleen, mutta kirjeiden jakeluun ei vaihtoehtoista jakelijaa ole. Esimerkiksi korut ja muut pienet esineet kulkevat halvimmalla ja nopeimmalla tavalla kirjeessä.

–Verkkokauppa ehti hiljentyä melko pahasti lakkojen vuoksi ja ymmärtääkseni lähes kaikissa suomalaisissa verkkokaupoissa on ollut samoja havaintoja. Joulua kohti lähdetään nyt ehdottomasti paremmilla mielin, kun koko Suomi ei ole pysähtyneenä, Hannu Laukkanen kertoo.

Vaikutukset tuntuvat vielä 

Lakko on lisännyt yrittäjille myös kustannuksia. Kosmetiikan maahantuontia ja verkkokauppa GreenDealia pyörittävä Markus Hämynen kertoo, että viime viikolla monet rahtiyhtiöt löivät lakkolisiä kustannuksiinsa. Se ja kirjepostivaihtoehdon uupuminen ovat lisänneet yrittäjien kustannuksia lakon aikana.

Vaikka lakko päättyy, sen vaikutukset voivat näkyä vielä tovin, Hämynen uskoo.

– Suurin ongelma verkkokauppiaille on se, että kuluttajat säikähtivät. Vaikka vain kirjeposti oli pois pelistä, moni asiakas kuvitteli, ettei mikään kuljetusyritys toimi. Nyt jännitämme sitä, kuinka nopeasti tieto lakon päättymisestä tavoittaa asiakkaat sekä luottamus siihen, että toimitukset pelaavat, palautuvat, Hämynen sanoo.

Kukkien joulukauppa perinteisin menoin

Savonlinnalainen Päivärannan Ruusu ja Hautauspalvelu Saaren yrittäjä Juha Saari on iloinen, että joulukukat tulevat myyntiin tavanomaista reittiä laivoilla, eivätkä rekoilla Haaparannan kautta kiertäen.

– Jos AKT olisi pitänyt laivat laitureissa, ylimääräisiä rekkakilometrejä olisi tullut pari tuhatta. Suomeen tulee kaikki leikkokukat Hollannista kautta. Nyt uskon, että joulukauppa menee perinteisessä hengessä, Saari kertoo.

Yrittäjän ehdotus TES-neuvotteluihin

Enolainen metsäpalvelu Turunen ennakoi lakon päättymistä jo edellisenä päivänä liimailemalla kirjekuoriin osoitetarroja ja ostamalla 3 000 postimerkkiä. Viime viikolla yrittäjä kävi itse ajamassa kierroksen postilaakoilla, jotta alkamassa oleva projekti ei viivästy liikaa.

– Tämä lakko teki kolmen viikon viiveen tälle työmaalle ja sotki paria muuta. Jos tilanne olisi jatkunut, urakka olisi voinut peruuntua. Nyt emme kärsineet suoria tulonmenetyksiä, Turunen kertoo.

Hän on seurannut lakkouutisointia mielenkiinnolla.

– Tuntuu olleen kärkäs tilanne, kun heti ensimmäisenä ollaan lakkoilemassa. Eikö enää osata neuvotella kuin aikaiset?

– Jos minä tässä joutessani voisin muuttaa tuota TES-järjestelmää, tekisin niin, että uuden TES:n korotukset alkaisivat pyöriä takautuvasti siitä, kun vanha TES päättyy. Jos tulee työsulku, väliajan korotukset menetetään. Luulisi neuvotteluintoa löytyvät molemmin puolin, kun on vähän porkkanaa. Lakoissa molemmat osapuolet kärsivät menetyksiä, Turunen sanoo.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi