Etsi

Yrittäjyys

Huono neuvo maksoi yrittäjälle 40 000 euron veromätkyt – Arkista Paskaa -yritys ja perhe kasvavat samaa tahtia

Tämä juttu ei sovi lukijalle, joka kavahtaa kirosanoja. Jenni Timoska on onnistunut kaupallistamaan turhautumisestaan lähteneen ajatuksen. Joskus kirosanoissa vain on voimaa.

”Vittu, mitä paskaa” on lausahdus, josta graafinen suunnittelija Jenni Timoskan yritys sai alkunsa. Timoska oli suunnittelemassa käyntikortteja asiakkaalleen, kun meni hermot. Yrittäjän aika kului asiakkaan päättämättömään vaiheiluun. Mikään ei kelvannut.

– Suunnittelija ei voi lukea ajatuksia, joten on tilaajan vastuu tietää, mitä haluaa. Edes joku vinkki tai väri olisi hyvä olla tiedossa. Ärsyttävää on myös se, että suunnittelija käyttää aikaa, yksityiskohtia viilataan, mutta yhtäkkiä työllä ei olekaan mikään kiire. Projektit venyvät. Turha työ vie pienyrittäjän aikaa. Ja laskutus venyy, Timoska sanoo.

Jotain omaa, muista riippumatonta Timoska halusi tehdä. Viinin avustuksella visio alkoi kehittyä. Syntyi verkkodomain vittumitapaskaa.fi. Verkkokauppa myy mukeja, t-paitoja, kortteja, kahveja ja muuta pientä ja suurempaa tavaraa.

Lisäksi on tilattavia omavalintatuotteita. Asiakas saa itse toivoa tekstin, kunhan jättää suunnittelun Paskakaupan käsiin. Kun Timoska ehtii opetella kakkuprässin käytön, myös ne tulevat valikoimaan.

”Leipoisiko pullaa vai tappaisko jonkun?” lukee mukin kyljessä. ”Pitäis muttei jaksa” sanoo treenireppu. Teksti sai alkunsa aviomiehen lausahduksesta, kun hän oli tekemässä lähtöä salille. Sateenvarjoa koristaa koko varjon kokoinen nyrkki keskisormi pystyssä. Isänpäivän kunniaksi mukin kyljessä lukee ”Ennen kaikki oli hyvin… Nyt on vaimo ja lapset”.

Vauva ja yrittäjyys on välillä hankala yhdistää

Timoska lähti yrittäjäksi, kun hänen kolmas lapsensa, nyt jo 4-vuotias lapsensa syntyi. Vanhimmat lapset ovat 16- ja 14-vuotiaita. Kolmannen jälkeen hän ei halunnut enää oravanpyörään.

Äitiyden, vapaa-ajan ja yrittäjyyden erottaminen on välillä ollut vaikeaa. Kelan kanssa on täytynyt vääntää joustavasta hoitorahasta.

Onneksi myös yrittäjänä toimivan miehen kanssa on voinut sumplia arkea.

40 000 euron virhe

Nopeasti kasvava yritys on tarjonnut myös paskamaisia oppirahoja. Timoska vaihtoi toiminimen osakeyhtiöksi liian myöhään. Yritys teki vajaata 270 000 euroa liikevaihtoa, mutta Timoska sai neuvon pysyttäytyä toiminimellä, koska osakeyhtiöksi siirtyminen olisi muka liian hankalaa. Jokainen euro siis katsottiin Timoskan henkilökohtaiseksi tuloksi. Mätkyjä tuli maksettavaksi reilut 40 000 euroa.

Toinen mielipide kuitenkin muutti mielen ja tammikuussa 2019 Arkista paskaa syntyy vihdoin Oy-muotoisena.

– Käytännössä osakeyhtiöksi muututaan perustamalla uusi yritys, johon yrityksen omaisuus siirretään apporttina toiminimeltä. Ei se ole kovin vaikeaa. En vain itse ehtinyt selvittämään tarpeeksi, sillä tuntui että koko ajan oli kiire, Timoska sanoo.

– Suosittelen kysymään toista mielipidettä, jos joku neuvo kuulostaa omaan korvaan hassulta. Kysy vaihtoehtoja. Apua saa, kun pyytää, hän jatkaa.

 

Lue koko Arkista Paskaa -yrityksen tarina ja Timoskan ajatuksia yrittämisestä, perheen ja työn yhdistämisestä ja liiketoiminnan kasvattamisesta Yrittäjäsanomat 06/2019 näköislehdestä!

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi