Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Yrittäjyys

Presidentin palkinnot kansainvälistyjille jaettiin – "Palkitut osoittavat, että uskallus riskinottoon kannattaa"

Palkitut yritykset ovat investoineet niin tuotantolaitoksiin, uusiin tuotteisiin ja palveluihin kuin henkilökuntansa osaamiseen. Kymenlaaksossa on satsattu koko maakunnan elinkeinorakenteen uudistamiseen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään myöntänyt vuoden 2019 kansainvälistymispalkinnot. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille ja niiden taustalla vaikuttaville yhteisöille.

Vuoden kasvuyrityksenä palkittiin mekaanisen puunjalostuksen johtava yritys Suomessa, Keitele Forest Oy. Tulokasyritys on digitaalisen mainonnan kohdentamisen ja automatisoinnin työkaluja tarjoava Smartly.io Solutions. Yhteisöpalkinnon sai Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy, joka on vaikuttanut keskeisesti yli 2 miljardin euron arvoisten ulkomaisten investointien saantiin Kymenlaaksoon.

Nyt palkitut yritykset Keitele Forest ja Smartly.io ovat esimerkkejä suomalaisesta innovoinnista ja halusta kasvaa. Yhteisöpalkittava Cursor on työskennellyt sitkeästi suorien ulkomaisten investointien edistämiseksi yhteistyöverkostoja rakentaen.

– Rohkeus, kasvu, investoinnit, uudistuminen yhdistävät näitä voittajia. Palkitut yritykset ovat investoineet niin tuotantolaitoksiin, uusiin tuotteisiin ja palveluihin kuin henkilökuntansa osaamiseen. Kymenlaaksossa on satsattu koko maakunnan elinkeinorakenteen uudistamiseen. Palkittujen yritysten esimerkki myös kertoo, että uskallus riskinottoon kannattaa, ja siitä hyötyvät yrityksen ja sen henkilöstön lisäksi kumppanit ja koko yhteisö, Business Finlandin pääjohtaja Nina Kopola luonnehtii.

Yleiset palkintoperusteet liittyvät palkitun osoitettuun kykyyn saada aikaan kasvavaa ja kannattavaa kansainvälistä liiketoimintaa. Lisäksi on huomioitu, miten yritys edistää toiminnallaan esimerkiksi kestävää kehitystä, työhyvinvointia, digitaalisuutta ja muuta osaamista.

Kestävää puunjalostusta

Vuoden kasvuyrityksenä palkittu Keitele Forest on mekaanisen puunjalostuksen yritys ja yksi suurimmista puunjalostajista Suomessa. Vuonna 1981 perustettu valmistaa liimapuuta ja aihioita rakennus-, huonekalu-, ikkuna- ja oviteollisuudelle.

Keitele Group -konserniin kuuluvat emoyhtiö Keitele Forest Oy, sahatavaraa tuottava Keitele Timber Oy, sekä puutuotteita valmistava Keitele Wood Products Oy. Konsernin liikevaihto on noin 270 miljoonaa euroa vuodessa.

Konserni työllistää noin 500 henkilöä Pohjois-Savossa Keiteleellä, Etelä-Pohjanmaalla Alajärvellä ja Lapissa Kemijärvellä. Alihankintaverkostossa puunkorjuussa ja kuljetusketjussa työllistyy noin 1000 henkilöä.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana konserni on investoinut Suomeen yli 200 miljoonan euron arvosta. Yritys vie puutavaraa ja jatkojalosteita 42 maahan. Päämarkkinat ovat Japani, EU-maat ja Pohjois-Afrikka.

Toimintatapa nojautuu vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen. Yrityksen kestäviin toimintatapoihin kuuluu se, että lähtökohtaisesti pitkään hiilidioksidia sitovat tuotteet kierrätetään elinkaarensa lopussa. Tuotannot, metsäkuljetus ja valmiiden tuotteiden logistiset ratkaisut optimoidaan, ja tarvitsemansa energian yritys tuottaa sahauksen sivutuotteina syntyvillä uusiutuvilla energialähteillä.

– Suomessa on vuosisata panostettu puun kasvun lisäämiseen ja siinä on onnistuttu erinomaisesti. Pysyviksi hiilinieluiksi metsistä ei kuitenkaan ole, vaan pitkän kierron raaka-aine on muutettava asiakaslähtöisellä ja tehokkaalla tuotannolla puutuotteiksi, jotka toimivat hiilivarastoina elinkaarensa ajan. Metsien kasvua ja metsien hiilinielua tulee kasvattaa hallitusti tulevaisuudessa, Keitele Forestin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio kertoo.

Helpompaa digitaalisen mainonnan automaatiota ja optimointia

Tulokasyrityksenä palkittu, digitaalisen mainonnan automatisointiin työkaluja tarjoava Smartly.io on markkinajohtaja automatisoidun some-mainonnan toteuttamisessa.  Vuonna 2013 perustetun yrityksen asiakkaita ovat muun muassa eBay, Uber ja Walmart, ja 99 prosenttia liikevaihdosta tulee Suomen ulkopuolelta.

Sosiaalisen median alustoilla tehtävään mainontaan käytettiin yksistään Yhdysvalloissa noin 28 miljardia dollaria vuonna 2018, ja mainosbudjettien vuotuinen kasvuvauhti on kymmeniä prosentteja.

Smartly.ion tuottamalla alustalla automatisoidaan videomainonnan tuottamista, kampanjoiden tehokkuuden optimointia ja tuloksellisuuden testaamista tällä hetkellä useiden miljardien dollarien arvosta. Työkalujen avulla mainostajat voivat automatisoida monia digitaalisen mainonnan prosesseja mainosten luomisesta niiden jakeluun ja testaamiseen.

Koneoppimisen avulla Smartly.io pystyy optimoimaan sekä mainonnan tehoa että mainosten sisältöjä.

Smartly.io:n perustaja ja toimitusjohtaja Kristo Ovaskan mukaan yritys on kasvanut asiakkaidensa avulla ja heidän palautteen perusteella kehittänyt teknologiaa, jonka kautta liiketoiminnan nopea digitalisoituminen on mahdollista.

– Kasvumme suurin pullonkaula on kokeneiden, ja siksi erittäin kysyttyjen koodareiden palkkaaminen Helsingissä, jossa tuotekehitys tapahtuu. Toisaalta nopeaa kasvuamme tukee vahva yrityskulttuuri ja jatkossakin monien mainostajien vasta alkutekijöissä oleva markkinoinnin automatisointi, Ovaska kertoo.

Smartly.io työllistää lähes 400 henkeä, joista noin 200 Suomessa. Toimipaikkoja on 16 kaupungissa ympäri maailman, ja työntekijät edustavat 40 eri kansalaisuutta.

Investointeja Suomeen

Kilpailu kansainvälisistä investoinneista kovenee ja yksi onnistumisen edellytys investointien saamisessa on pitkäjänteisyys. Cursorissa on tehty tätä invest in -työhön vaadittavaa resursointia jo vuosia.

Cursorin omistavat Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä yhdessä seudun teollisuusyritysten ja rahoituslaitosten kanssa. Cursorin tehtävänä on houkutella investointeja seudulle, kehittää ja tukea seudulla toimivia yrityksiä ja luoda puitteet uudelle yritystoiminnalle sekä kehittää matkailua.

Nyt yhteisö-kategoriassa huomioitiin se, että Cursor on onnistuneesti tehnyt myös tärkeää jälkihoitoa yritysten pitämisessä alueellaan ja edistänyt merkittävien jatkoinvestointien saamisessa Suomeen. Yksin Googlen investoinnit tulevat yltämään 2 miljardiin euroon Suomessa.

– Maailmanlaajuisesti toimivien yritysten investoinnit Kotka Haminan seudulle osoittavat, että pitkäjänteinen työ seudun kehittämiseksi tuottaa tulosta, teollisuutta kohdanneen rakennemuutoksen aiheuttamat haasteet on voitettu ja seudun tulevaisuuteen luotetaan, KotkanHaminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:n toimitusjohtaja David Lindström sanoo.

 

Ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä presidentille tekivät Team Finland -verkoston toimijat, muun muassa Business Finland, ELY-keskukset, Finnvera ja Ulkoministeriö. Elinkeinoelämän järjestöt antoivat ehdotuksia ehdokkaiksi.

 

Toimitus

toimitus(at) yrittajat.fi