Etsi

Työmarkkinat

Maanantain lakot toteutuvat – Työtaistelut koskettavat myös SY:n jäsenyrityksiä

Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n lakot ovat alkamassa maanantain vastaisena yönä puolilta öin. Lakoissa on mukana jopa 100 000 työntekijää.

Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen muistuttaa, ettei työpaikalla kenenkään ole pakko osallistua työtaistelutoimenpiteisiin. Lakko kohdistuu osiltaan myös Suomen Yrittäjien jäsenyrityksiin ja vaikutuksia voi alihankintaketjujen kautta olla laajemmin myös moniin pienempiin yrityksiin.

– Ketään ei voida pakottaa lakkoon ja jos työntekijät haluavat tulla töihin, yritys voi jatkaa toimintaansa täysin normaalisti, Rytkönen toteaa.

”Pyri pitämään tuotanto mahdollisimman normaalina lakon aikana”

Valtakunnansovittelija tiedotti tänään iltapäivällä, että sovittelijat ovat tavanneet käynnissä olevien työriitojen osapuolia, mutta edellytyksiä riitojen ratkaisuille ei vieläkään ole. Sovittelun jatkumisesta viikonvaihteessa ei ole sovittu.

SY:n Rytkönen neuvoo yrittäjiä pitämään tuotannon ja toiminnan mahdollisimman ennallaan lakon aikana.

– Jos lakosta aiheutuu viivästyksiä yrityksen toimintaan tai esimerkiksi toimitettaviin tilauksiin, kannattaa informoida omia sopimuskumppaneita ja asiakkaita mahdollisimman ajoissa.

Teknologiateollisuudessa lakkoon uhkaa mennä työntekijöitä ja toimihenkilöitä 200 toimipaikalla. Lakosta aiheutuu suuret vahingot Teknologiateollisuudelle: tuotantomenetykset ovat satojen miljoonien eurojen suuruusluokassa kolmen lakkovuorokauden ajalta.

Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n lakot kohdistuvat Teknologiateollisuus ry:n sopimusaloista teollisuuteen, malmikaivoksiin sekä suunnittelu- ja konsulttialalle. Pron ja YTN:n lakko suunnittelu- ja konsulttialalla toteutuisi kolmessa aallossa, jos ratkaisua ei ole syntynyt.

SY laatinut ohjeistuksen työtaistelutoimenpiteiden vaikutuksista

Lue tästä: Yrittäjien ohjeistus erilaisten työtaistelutoimenpiteiden vaikutuksista erityisesti työnantajaliittoon järjestäytymättömän yksityisen sektorin työnantajan näkökulmasta

Työnantajapuolen, Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helteen mukaan tilanne on äärimmäisen vakava, sillä liitot hakevat lakolla painostaen aivan liian korkeita palkankorotuksia taloustilanteeseen nähden.

Tuotantomenetykset satoja miljoonia euroja

Lakko aiheuttaa teknologiayrityksille suuria menetyksiä. Tuotantoa jää tekemättä vähintään kolmen päivän ajalta. Menetetyn tuotannon kiriminen on erittäin vaikeaa, kallista ja monissa tapauksissa mahdotonta. Teknologiateollisuus ry:n mukaan tuotannon menetykset voidaan laskea sadoissa miljoonissa euroissa, ja työtaistelun laajuuden vuoksi haitat näkyvät myös kansantalouden tasolla.

Toimitus