16.12.2019 klo 10:58
Uutinen

Fysioterapiayrittäjän ja lätkävaimon arkea tasapainottavat työ ja hyväntekeväisyys

Piritta Hagman pääsi World Visionin kanssa Keniassa paikkoihin, joissa turisteja ei normaalisti liiku.

Piritta Hagman lähti World Visionin kummimatkalle Keniaan. Keniassa maailmaa nähnyt missi, äiti ja lätkävaimo koki jotain, mikä jäi pysyvästi ihon alle.

– Afrikka jakaa ihmiset. Jotkut eivät pidä, mutta toiset rakastuvat ja kaipaavat loppuelämänsä, jälkimmäiseen joukkoon kuuluva Hagman sanoo.

Hän pääsi World Visionin kanssa paikkoihin, joissa turisteja ei normaalisti liiku. Nairobin valtavan kokoisessa Korogochon slummissa Hagman ja muu seurue liikkuivat turvamiesten kanssa. Maaseudulla World Visionin terveyslähettilääksi lupautunut nainen kohtasi kummityttönsä.

– Yht´äkkinen huomio ujostutti Faithia tosi paljon. Arjessa kahdeksanvuotias tyttö oli tottunut hoitamaan viittä pienempää sisarustaan.

Mogotiossa kummityttönsä kotiseudulla Hagman näki, kuinka kummi- ja kehitysyhteistyörahoja käytetään. Seuraavalla Kenian-matkallaan hän vieraili alueella, jossa World Visionin kehittämishanke oli eri pisteessä.

– Kymmenenkunta vuotta kestävät projektit muuttavat alueet ihan toisiksi. Tytöt pääsevät kouluun, kun päivät eivät kulu vedenhakureissuihin, ja esimerkiksi aiempaa useammat äidit pääsevät synnyttämään turvallisiin olosuhteisiin, Hagman kertoo.

Suomessa hänen yrityksensä Femmefysio tarjoaa asiakkailleen äitiysfysioterapiaa. Yritys toimii Helsingissä ja Porissa, mutta Hagman antaa mahdollisimman paljon aikaansa myös World Visionin hyväntekeväisyystyölle. Hän on aiemmin asunut vuosia Pohjois-Amerikassa.

– Ymmärrän, että ihmiset kysyvät – ja kyseenalaistavatkin – avun perille menemisen, ja järjestöjen pitää pystyä toimimaan läpinäkyvästi. Omat epäilykseni ovat kadonneet Afrikan- ja viimeksi Kambodzan kummimatkoilla, Hagman kertoo.

– Prosessoin ensimmäistä Afrikan-matkaani kuukausia reissun jälkeenkin. Tilastojen mukaan monet siellä kohtaamistani naisista menettävät todennäköisesti ainakin yhden lapsensa ennen aikuisikää. Äitinä tieto särki sydämeni.

Piritta Hagman haluaa jakaa hyvästä.

– Me olemme ottaneet Faithin lisäksi kolme muutakin kummityttöä. He ovat omien lastemme ikäisiä, seitsemänvuotiaita tyttöjä on kaksi. Kummilastemme elämää seuraamalla myös omat lapset oppivat paljon.

Juttu on julkaistu Yrittäjä-lehden joulukuun numerossa.

Teksti: Leila Itkonen ja kuva. World Vision