18.12.2019 klo 11:04
Uutinen

HuippuHarkasta hyviä kokemuksia – Yksi asia mietityttää pienissä yrityksissä

Yrittäjät kannattaa nuorille tarkoitettuja valmentavia harjoitteluohjelmia, vaikka niissä piilee myös haasteita yritysten kannalta.

Kauppalehti uutisoi äskettäin Lasten ja Nuorten säätiön hankkeena käynnistetystä HuippuHarkka-harjoittelusta, jossa nuoret pääsevät tutustumaan työelämään kumppaniyritysten avustuksella. Hankkeesta on saatu hyviä kokemuksia ja nuoret ovat olleet tyytyväisiä. Kohderyhmiä ovat ­ammatilliseen koulutukseen ­valmentavassa Valma-koulutuksessa opiskelevat sekä nuoret työttömät työnhakijat.

Hankkeella pyritään auttamaan nuoria, jotka ovat vaarassa pudota tyhjän päälle peruskoulun päätyttyä. Kiikarissa ovat etenkin nuoret, joita ei kiinnosta jatkaa opiskelua lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa. HuippuHarkka on valmentavaa koulutusta.

Suomen Yrittäjien koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen pitää vastaavia hankkeita tärkeinä paitsi nuorten, myös työvoimapulasta kärsivien yritysten kannalta.

– Tämäntyyppiset ohjelmat ovat tärkeitä kaikkien osapuolten (nuoret, työnantajat ja oppilaitokset) näkökulmasta. Varsinkin ne nuoret, joille alan valinta ei ole selvää, saavat tällaisista kokeiluista lisätietoa omiin ratkaisuihinsa. Työpaikat voivat hyödyntää kokeiluja tuomalla esiin omaa alaansa. Tämä tuo erityisesti osaajapula-aloille mahdollisuuksia saada alalle työntekijöitä.

Vartiaisen mukaan vastaavat hankkeet vähentävät vääriä alavalintoja.

– Tällöin pitempiin työelämäjaksoihin tulee varmemmin alasta oikeasti kiinnostuneita ja motivoituneita opiskelijoita. Oppilaitosten näkökulmasta tällaiset projektit tehostavat ohjausta ja vähentävät turhia keskeyttämisiä, hän sanoo.

”Hankkeet sitovat yritysten resursseja”

HuippuHarkka ei ole lajissaan ensimmäinen hanke. Vartiainen näkee vastaavien hankkeiden haasteena erottautumisen toisistaan. Kauppalehden artikkelissa Lasten ja nuorten säätiön asiantuntija Sara Peltola myöntää, että monet yritykset kokevat jäävänsä yksin sen kanssa, miten nuoria ohjataan laadukkaasti.

– Vastaavia hankkeita ja projekteja on paljon tarjolla. Yritysten on hankalaa pysyä ”kartalla”. Hankkeet myös sitovat yritysten resursseja ja varsinkaan pienissä yrityksissä ei ole aikaa eikä osaamista tällaiseen.

HuippuHarkka-harjoitteluun arvioidaan osallistuvan noin 270 nuorta 12 paikkakunnalla tämän ja ensi vuoden aikana. Ensimmäiset kumppaniyritykset ovat Lassila & Tikanoja, Lindström, Musti ja Mirri sekä Valmet.

Kuva: Getty Images (kuva ei liity HuippuHarkkaan)

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi