21.12.2019 klo 09:36
Uutinen

”Vuokrapukki” valmistautuu jouluun jo marraskuussa – aattona jopa 20 keikkaa: ”Hankalinta on logistiikka”

Aapo tekee pukinkeikkaa kolmatta joulua. Hänelle parasta on iloisuuden vieminen koteihin. Raha ei ole enää pääasia.

Espoolainen 32-vuotias Aapo tekee joulupukin keikkaa kolmatta joulua. Siivilissä hän on aloitteleva valmennus- ja hyvinvointialan yrittäjä.

– Ajatus inspiroi minua vuosia. Nuorena kuulin, että sillä voisi tienata aika hyvin, mutta sittemmin touhuun on tullut enemmän syvällisyyttä. Tykkään siitä, että voin tuoda iloa maailmaan. Mikä on parempi tapa välittää iloa kun tuoda sitä koteihin jouluaattona?

Tässä jutussa Aapo haluaa esiintyä vain etunimellään. Joulun salaisuus täytyy säilyttää.

Pukkeja on tarjolla laidasta laitaan. Hintahaitari ulottuu 50 eurosta noin 100 euroon. Aapo on huomannut, että hänen pukistaan on pidetty.

– Siitä sen tietää, kun tilataan uudestaan seuraavaksi jouluksi. Oma vahvuuteni on varmaan halu kehittyä ja palvella laadukkaasti. Luontainen iloisuus ja halu huomioida ihmiset hehkuu läpi.

Aapon pukki-ilmoitus on näkyvillä pukkijouluksi.fi -sivustolla, joka on yksi alan suosituimpia palveluita. Hän on tehostanut ilmoitustaan Youtube-videolla. Kyseisellä sivustolla on tarjolla yli 400 vuokrapukkia.

– Videolta ihmiset saavat paremman käsityksen siitä, millainen pukki on kyseessä.

Moni saattaa pitää pukkikeikkailua helppona tapana tienata kerran vuodessa. Aapo haluaa oikoa vääriä käsityksiä.

– Olen huomannut, että tässä hommassa pitää olla moniosaaja. Valmistelevat työt alkavat jo marraskuussa. Kun yhteydenotto tulee, selvitän ensimmäisenä aikataulut ja sijainnin. Reitti pitää suunnitella ja aikatauluttaa huolellisesti.

– Hankalinta on logistiikka, siirtyminen paikasta toiseen ajoissa. Pitää hahmottaa logistisesti, että ehtii mahdollisimman moneen paikkaan ja toivotussa aikataulussa.

Tiedusteluja lähes päivittäin

Kun logistiikka on kunnossa, Aapo ottaa tarkemmin selvää perheen lapsista kysymällä vanhemmilta heidän harrastuksistaan. Samalla sovitaan, miten lahjojen kanssa toimitaan. Yleensä vanhemmat jättävät ne porraskäytävään tai ulko-ovelle pukkia varten.

Joulukuussa Aapo vastailee lähes päivittäin joulupukkitiedusteluihin. Hän tekee keikkaa vain Espoon alueella. Keikkoja voi olla aaton aikana parikymmentä. Paikan päällä viivytään 10-15 minuuttia. Monelle soittajalle joutuu myymään eioota.

– Ensimmäiset keikat ovat heti puolenpäivän jälkeen, viimeiset iltayhdeksältä. Keikan aikana minulla on mukana tonttuvihko, josta voin luntata lapsen nimiä ja muita tietoja, Aapo kertoo.

Hän myöntää, että joulupukkina esiintyminen vaatii tietynlaisen roolin omaksumista.

– Minun tarvitsee mörentää ääntä, koska luonnostaan se on aika nuorekas.

Pukin varusteet Aapo on löytänyt pitkälti omista varastoista ja osan saanut isältään.

– Hienointa tässä on päästä näkemään erilaisia jouluja. Silloin kokee itsekin ilon ja onnen tunteita.

Joulupukkikin maksaa veroa

Joulupukin kuuluu verottajan ohjeiden mukaan ilmoittaa työkorvaus veroilmoituksessaan. Samalla pukki voi ilmoittaa työkorvaukseen kohdistuvat vähennykset kuten matkakulut ja asusteiden kustannukset. Joulupukin saama korvaus on veronalaista ansiotuloa.

Jos joulupukki kuuluu ennakkoperintärekisteriin, palvelun tilanneen yksityishenkilön ei tarvitse tehdä mitään. Jos joulupukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, yksityishenkilön on ilmoitettava pukille maksettu työkorvaus tulorekisteriin. Ilmoittamista varten tarvitaan joulupukin henkilötunnuksen.

Yrityksen ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä joulupukille maksetusta korvauksesta, jos samalle henkilölle maksetaan enintään 1 500 euroa kalenterivuoden aikana.

Jos joulupukki kuuluu ennakkoperintärekisteriin, yrityksen ei tarvitse tehdä mitään. Jos joulupukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, yrityksen täytyy toimittaa ennakonpidätys pukille maksetusta korvauksesta. Yrityksen täytyy myös ilmoittaa maksettu korvaus tulorekisteriin. Ilmoittamista varten yritys tarvitsee joulupukin henkilötunnuksen.

Kuva: Aapon kotialbumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi