30.12.2019 klo 10:57
Uutinen

Näin estät identiteettivarkauden

Kun identiteettivaras iskee yritykseen, hän esiintyy yrityksen avainhenkilön nimissä ja esimerkiksi tilaa firman laskuun tavaraa tai yrittää tehdä rahasiirtoja tai maksattaa laskuja.

Vuosittain poliisille tehdään noin 3500–4000 ilmoitusta identiteettivarkaudesta. Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn kyselyn mukaan suomalaisyritysten keskimääräiset kustannukset identiteettivarkauksien vuoksi ovat 6250 euroa, mutta tiedossa on jopa 100 000 euron menetyksiä.

1: Salli vain sähköiset ilmoitukset

Kun asioit kaupparekisterissä, esimerkiksi kun teet edunsaajan ilmoitusta YTJ-palvelussa, voit samalla valita, että jatkossa yrityksesi ilmoituksia voi tehdä vain sähköisesti.

Valitsemalla vain sähköisen vaihtoehdon yrittäjä voi varmistaa, että yrityksen ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle voi tehdä jatkossa vain henkilö, jolla on siihen oikeus.

2: Aseta vahteja

Yrittäjä voi tilata sähköpostiin automaattisesti tulevan tiedon kaupparekisteriin tekeillä olevista muutoksista – joita esimerkiksi huijarit tekevät yrittäessään kaapata yrityksen nimiinsä. Tarkempaa tietoa löytyy Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta (prh.fi).

Myös omia luottotietoja kannattaa seurata muun muassa Minun Omatietoni -palvelun kautta.

3: Pidä huolta hetusta

Oma henkilötunnus, ajokortti ja Kela-kortti tulee pitää visusti tallessa, eikä niitä pidä antaa esimerkiksi netissä. Jos lompakkosi katoaa, voit asettaa itsellesi oman luottokiellon, jolloin kukaan ei voi tehdä nimissäsi luotollisia ostoksia.

Ota myös käyttöön nettipalveluissa kaksivaiheinen tunnistus älypuhelimen avulla.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi