Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Työmarkkinat

Yrittäjät torjuu ay-liikkeen TES-tulkinnan: Lisätunnit voi sopia paikallisesti ilman luottamusmiestä

Suomen Yrittäjien mukaan lisätyötunneista voidaan sopia paikallisesti myös työnantajaliittoihin kuulumattomissa yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä. Tulkinta perustuu työaikalakiin.

Suomen Yrittäjät julkaisi perjantaina ohjeistuksen, kuinka palkankorotuksista ja säännöllisestä työajasta sovitaan Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen pohjalta järjestäytymättömissä yrityksissä. Ohjeet löytyvät täältä.

Kyseisessä työehtosopimuksessa on mahdollisuus sopia säännöllisen työajan lisätyötunneista, maksimissaan 170 tunnista vuodessa.

Yrittäjien ohjeistuksen mukaan palkankorotuksista ja säännöllisen työajan lisätunneista voidaan sopia paikallisesti myös työnantajaliittoihin kuulumattomissa alan yrityksissä, joissa ei ole luottamusmiestä.

Yrittäjien ohjeistus synnytti kiivaan väittelyn Twitterissä, missä ay-johtajat Turja Lehtonen (Teollisuusliitto) ja Jorma Malinen (Pro) tyrmäsivät Yrittäjien TES-ohjeistuksen. Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula ja asiantuntija Albert Mäkelä puolestaan nostivat esiin työaikalain pykälät.

”TES-työaikakokeilu edellyttää PLM (=pääluottamusmies) tekemää sopimusta, ilman ei onnistu”, kirjoitti Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen Twitterissä.

Yrittäjien Janne Makkula vastasi hänelle:

”Ei teidän tekemä TES sentään Suomen lainsäädännön yläpuolella ole. Työaikalaki mahdollistaa sen, että yleissitovaa TESsiä noudattava työnantaja voi sopia säännöllisen työajan järjestelyistä myös luottamusvaltuutetun tai koko henkilöstön kanssa.”

”Työaikalain 36§ on pakottavaa lainsäädäntöä. Sitä ei voi sulkea pois työehtosopimuksella ja se antaa järjestäytymättömälle yritykselle mahdollisuuden sopia säännöllisen työajan järjestelyistä yleissitovan tes:n mukaisissa rajoissa”, kirjoitti puolestaan Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä.

Paikallista sopimista pitää helpottaa

Pienet, liittoihin kuulumattomat yritykset ovat suurempiin, järjestäytyneihin yrityksiin verrattuina epätasa-arvoisessa asemassa, koska niiden toimintaa rajoittaa noin 50 lakeihin perustuvaa paikallisen sopimisen kieltoa.

Säännöllisen työajan lisätuntien kohdalla paikallisen sopimisen kieltoa ei kuitenkaan ole:

– Lisätyötunneista sopiminen on mahdollista järjestäytymättömissä yrityksissä ja ilman luottamusmiestä. Tämä ilmenee suoraan työaikalaista, selventää Yrittäjien asiantuntija, juristi Albert Mäkelä.

Työehtosopimus edellyttää ensin kehyssopimuksen tekemistä työajan pidentämisestä, jonka jälkeen työnantaja voi sopia kunkin työntekijän kanssa henkilökohtaisesti kehyssopimuksen rajoissa sen yksityiskohtaisesta soveltamisesta.

– Juuri kehyssopimus voidaan tehdä luottamusvaltuutetun tai koko henkilökunnan kanssa pienessä yrityksessä, sillä työaikalaissa nimenomaan annetaan mahdollisuus sopia myös muun kuin luottamusmiehen kanssa, jos luottamusmiestä ei ole valittu. Sopimus voidaan tehdä henkilökunnan valitseman luottamusvaltuutetun tai vaikka koko henkilökunnan kanssa pienessä yrityksessä. Tätä ei voi työehtosopimuksella rajoittaa, Mäkelä painottaa.

Suomen Yrittäjät on jo pitkään ajanut paikallisen sopimisen helpottamista.

Suomessa on noin 90 000 työnantajayritystä, joista noin 20 000 on järjestäytyneitä eli kuuluu työnantajaliittoihin. Suurin osa työnantajayrityksistä eli noin 50 000 on järjestäytymättömiä eli eivät kuulu liittoihin. Ne noudattavat alojensa työehtosopimuksia yleissitovuuden perusteella.

Lisäksi 20 000 työnantajayritystä on ns. vapaalla kentällä eli niiden aloilla ei ole työehtosopimuksia.

Ole yhteydessä Yrittäjien neuvontapalveluun

Suomen Yrittäjien juristit ja lakineuvonta auttavat jäsenyrityksiä TES-tulkinnoissa. Yrittäjien kannattaa olla neuvontaan yhteydessä (p.  09 229 222 klo 8–18), jos kysyttävää tulee.

Suomen Yrittäjien ohjeistus Teknologiateollisuuden työehtosopimukseen liittyen löytyy täältä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi