14.1.2020 klo 09:28
Uutinen

Poliisin erikoisjoukoista yrittäjäksi: Harri Gustafsberg opettaa nyt, miten mieltä voi hallita

Karhu-erikoisyksikössä työskennellyt Harri Gustafsberg esiintyy Yrittäjäristeilyllä, jossa hän paljastaa, miten paineenhallintaa voi kehittää.

Harri Gustafsberg tunnetaan tuoreesta Karhuryhmä-kirjastaan, jossa hän kertoo yli 20 vuoden työurastaan poliisin Karhu-erikoisyksikössä.

Viimeisimmät viisi vuotta Gustafsberg on toiminut yrittäjänä. Hän tutkii, kehittää, valmentaa ja luennoi muun muassa stressistä, mielen hallinnasta ja paineensietokyvystä.

Yrittäjänä Gustafsberg vannoo pitkälti itse kehittämänsä iPREP-koulutusmetodin nimeen. Sen hän on kehittänyt pitkälti itse. Freelancer-tutkijana hän on osallistunut useisiin tutkimushankkeisiin.

Gustafsberg on huomannut, että moni pienyrittäjä ei ymmärrä palautumisen tärkeyttä stressinhallinnassa.

– Pienyrittäjällä ahdistusta tuo joko se, että työtä ei ole riittävästi tai se, että työtä on hallitsemattoman paljon. Yrittäjän ansa on tehdä työtä liialti pelkästä intohimosta. Silloin yrittäjyydestä voi tulla varsin kuormittava elämänmuoto.

Stressistä on tullut suosittu aihe mediassa.

– Jotta ihminen voi säädellä stressiä, hänen täytyy ymmärtää mekanismi, miten stressinhallinta toimii. Kun on ymmärrys, täytyy olla työkaluja ja menetelmiä, miten asioita pystyy työstämään. Näistä asioista kerron ihmisille.

– Ei ole olemassa yhtä vinkkiä, miten omaa stressiä voi vähentää. Jos sellaisia olisi, meillä ei olisi ongelmia, jotka liittyvät työperäiseen masennukseen ja loppuunpalamiseen. Toki jos pystyy elämässään sulkemaan pois kaikki ärsykkeet, se on äärimmäisen tehokas stressinhallintakeino. Yrittäjälle se vaan on mahdotonta toteuttaa.

”Jokainen voi kehittää paineensietokykyä”

Gustafsbergin mukaan ihmisissä on synnynnäisiä eroja esimerkiksi siinä, miten he sietävät painetta.

– Jokaisella ihmisellä on mahdollisuus kehittää tätä taitoa. Tietysti on syytä pitää mielessä, miten paljon paineensietokykyä on syytä kehittää. Ei ole itseisarvo sietää mahdollisimman paljon painetta. Nykyisin monessa ammatissa edellytetään, että ihminen sietää painetta ja pystyy työskentelemään paineen alla, hän muistuttaa.

Yrittäjälle taito on Gustafsbergin mukaan erityisen tärkeä.

– Ylipäätään kannattaa kaksi kertaa miettiä, alkaako yrittäjäksi. Sitten jos alkaa, paineen sietäminen ja kaikki mikä liittyy stressinhallintaan ja tilannetajuun ovat tärkeitä kompetensseja. Etenkin, jos henkilö kantaa itse kaiken taloudellisen vastuun yrityksestä. Paineensieto ei kehity välttämättä ajan myötä, vaikka ihminen kokee paljon kuormittavia asioita. On opittava tietoisesti palautumaan kuormasta.

Gustafsberg puhuu aiheesta tarkemmin Yrittäjäristeilyllä 21.–22. maaliskuuta.

– Jos mielen suorituskyky ja sen kehittäminen yrittäjän näkökulmasta kiinnostaa, kannattaa tulla paikalle.

Ilmoittaudu Yrittäjäristeilylle täältä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi