Etsi

Innovaatiot

Julkisen liikenteen tulevaisuus kokeilussa Vantaalla – astu robottibussin kyytiin

Robottibussi tunnistaa liikennevalot ja se on suunniteltu erityisesti talvisiin olosuhteisiin.

Vantaalla pääsee tutustumaan tulevaisuuden joukkoliikenteeseen robottibussin kyydissä. Olemme jo aikaisemmin kertoneet Sensible 4:n kehittämästä GACHA-robottibussista. Nyt se on aloittanut liikennöinnin Vantaan Kivistössä.

Bussin reitti alkaa Kivistön linja-autoterminaalista ja päättyy Rubiiniaukiolta. Reitin pituus on 3,4 kilometriä. Bussi ajaa tiistaista torstaihin 10-12 ja 13-15 välisenä aikana. 

GACHA-pilotti on ilmainen yleisölle. Bussiin mahtuu kerrallaan enintään yhdeksän matkustajaa. Robottibussia on testattu pitkään ja se liikkuu reitillään muun liikenteen seassa.

Matkustajat voivat testata robottiautoa viiden viikon ajan. Tarkoituksena oli testata bussia ensimmäistä kertaa vaativissa talviolosuhteissa, mutta ainakaan vielä Vantaalla ei ole lumesta tietoakaan.

Sensible 4:n mukaan bussi on kehitetty erityisesti talvikäyttöön. Autoon on sisällytetty paikannusteknologia, joka ei häiriinny lumesta ja pakkasesta. Talvisia olosuhteita on yleisesti pidetty haastavina itse ajavien autojen kehityksessä.

GACHA osaa muun muassa tunnistaa liikennevalot Syväkiventien ja Keimolantien risteyksessä. Bussi ajaa noin 30 kilometrin tuntinopeudella.

Kuva: Sensible 4

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi