Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Järjestö

Kannattaa osallistua: Julkisissa hankinnoissa on tarjolla miljardien arvosta kauppaa yrittäjille

Yrittäjien tarjoama maksuton hankintaneuvonta jatkuu koko maassa. Neuvomme, kuinka jätät tarjouksia julkisten hankintojen ilmoituksiin.

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Suomen Yrittäjille hankintaneuvonnan toteuttamiseksi 280 000 euroa vuodelle 2020. SY on saanut rahoitusta neuvontatyöhön vuodesta 2017 lähtien.

Neuvonnan tavoitteena on kehittää kuntien ja yrittäjien välistä vuoropuhelua. Esimerkiksi neuvojat opastavat kuntia laatimaan hankintailmoituksia siten, että pk-yritykset voivat jättää niihin tarjouksia. Toinen merkittävä tehtävä on, että neuvojat kannustavat ja opastavat yrityksiä osallistumaan julkisiin hankintoihin eli jättämään tarjouksia hankintailmoituksiin.

– Julkisissa hankinnoissa on ainakin 35 miljardin arvosta tarjolla kauppaa yrittäjille vuosittain. Hankinnat tarjoavat yrityksille merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Onnistuessaan hankinnat edistävät samalla alueen elinvoimaa ja yrittäjyyttä, sanoo Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala.

Maksutonta ja kaikille avointa neuvontaa

Neuvonta on veloituksetonta ja avoinna kaikille tarjoajille. Se on yleishyödyllistä ja neuvonta ei kilpaile kaupallisen konsultoinnin kanssa.

– Hankintaneuvonnan ansiosta yrityksillä on pienempi kynnys osallistua julkisiin hankintoihin. Näin ollen kilpailu ja julkisen talouden tehokkuus vahvistuvat. Ilman hankintaneuvontaa vain tilaajilla olisi valtava tukikoneisto taustallaan, mutta tarjoajat olisivat prosessin kanssa aivan yksin, Lapin hankintaneuvoja Susanna-Sofia Keskinarkaus sanoo.

– Yrittäjäjärjestön hankintaneuvonnalla on suomalaisille pk-yrityksille kriittinen merkitys, koska mikään muu organisaatio ei maksutta tarjoa yrityksille asiantuntija-apua julkisissa hankinnoissa, Keskinarkaus sanoo.

Nykyisen hankintalain mukaan hankinnat on pyrittävä järjestämään siten, että pienet ja keskisuuret yritykset ja muut yhteisöt pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin.

Valtakunnallinen kattavuus ja tieto

Yrittäjät jakavat avustuksen tarkoituksenmukaisesti 20 aluejärjestölleen siten, että neuvontatoimintaa on tarjolla eri puolilla Suomea lähellä yrityksiä ja hankintayksiköitä.

– Suomen Yrittäjien hankintaneuvonnalla on valtakunnallinen kattavuus ja myöskin tarkka näkemys hankintojen toteuttamisen tilasta eri alueilla, Lapissa neuvontaa tarjoava Susanna-Sofia Keskinarkaus sanoo.

– Neuvoja toimii lähellä yrityksiä ja hankkijoita. Hankintaneuvoja tuntee osapuolet ja alueen erityispiirteet, sanoo Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala.

Hankintaneuvojien yhteystiedot löydät täältä

 

toimitus(at)yrittajat.fi