23.1.2020 klo 10:35
Uutinen

Asikkalan kunta kävi Yrittäjien kuntajohdon koulutuksen – ”Avainjuttu kuntalaisten sujuville palveluille”

Asikkala pitää huolta yrittäjyysmyönteisyydestään valmentamalla johtavat viranhaltijansa. Kuntajohdon valmensi Suomen Yrittäjät yhteistyössä Päijät-Hämeen ja Asikkalan Yrittäjien kanssa.

Elinvoimaisen kunnan menestystekijä onkin se, ymmärtävätkö sen viranhaltijat oikeasti yrittäjyyttä. Strategioissa kaikki kunnat ovat yrittäjyysmyönteisiä. Jyvät erottuvat akanoista, kun siirrytään asiakirjoista tekoihin. Yrityksetkin ovat kuntalaisia, ja ne luovat työpaikkoja.

Jotta kunta toimisi elinvoimaa tukien, viranhaltijoiden pitää ymmärtää, miten yritykset toimivat ja millä perusteella ne tekevät liiketaloudellisia päätöksiä. Kaupungin päätökset vaikuttavat yrityksiin, ja päätösten viipymisellä vasta vaikutuksia onkin. Vaikutukset yrityksiin on tärkeä tunnistaa.

– Yrittäjyysajatteluun valmentava koulutus on avainjuttu kuntalaisten sujuville palveluille. Yrittäjyysvalmennuksessa otetaan oppia muiden kuntien käytännöistä, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka sanoo.

Yrittäjyysvalmennuksen tekeekin erityiseksi se, että kuntia valmentavat yrittäjät eri puolilta Suomea. Tämä levittää hyviä ideoita ja antaa uudenlaisia virikkeitä, kun valmennettavat oppivat muiden kuntien ja alueiden tavoista toimia.

Vuoropuhelu johtaa parempiin tarjouspyyntöihin

Valmennuksessa yrittäjät havainnollistavat arkisin esimerkein yrittäjyyttä, yritystoiminnan kannattavuutta, työntekijän palkkaamista ja osaavan työvoiman saatavuutta.

Jyväskyläläinen julkis- ja viheralueiden kalustajayrittäjä Perttu Hietanen Vitreo-yrityksestä kertoi yhtenä esimerkkinä erinomaiseksi kokemuksekseen Jyväskylän kaupungin yrityspalvelusetelin. Yrityspalvelusetelillä kannustetaan kasvuhakuisia yrityksiä laajamittaisempaan yritystoiminnan kehittämiseen sekä hyödyntämään erilaisia asiantuntijapalveluita.

– Yrityspalveluseteli on konkreettinen tuote ja palvelu kunnalta. Se on vähäisen byrokratian takana, Hietanen kertoi.

Yrittäjänä Hietanen on vastannut useisiin julkisten hankintojen hankintailmoituksiin. Jyväskylässä hankintafoorumissa kohtaavat kunnat ja yrittäjät.

Hietanen pitää avainasiana markkinavuoropuheluja hankintayksikön ja yrittäjien välillä. Niissä hankkija oivaltaa toimialasta, palvelusta ja tuotteista paremmin, mikä jalostaa hankintailmoituksia tarkoituksenmukaisemmiksi

– Hyvin laadittuun tarjouspyyntöön on houkuttelevaa vastata, Hietanen opastaa.

Kaavoitus yrittäjän näkövinkkelistä kiinnostaa

Asikkalan kehittämispäällikkö Isa Maunulan mukaan kuntajohdon yrittäjyysvalmennus antoi mahdollisuuden yrittäjyyden parempaan ymmärtämiseen koulutuksen puheenvuorojen kautta.

Asikkalan kuntajohto pääsi sukeltamaan niin pienyrittäjän arkeen kuin tutustumaan sijoittumista miettivän yrityksen päätöksentekoon vaikuttaviin seikkoihin.

– Kehittyvänä kuntana meitä kiinnostavat kaavoitus ja maankäyttö yrittäjän näkökulmasta. Näin voimme kulkea hankkeissa asiakkaan rinnalla ja profiloitua yrittäjäystävällisenä ja asiakaslähtöisenä kuntana, joka houkuttelee investointeja, Maunula tiivistää päivän antia.

Investoinnit liikkeelle sujuvalla maapolitiikalla

Kaavoitus ja maapolitiikka sekä rakentamisen valvonta ovat yrittäjäjärjestön mielestä kunnan tärkeimpiä tehtäviä. Johdonmukainen maapolitiikka houkuttelee yrityksiä. Sujuvat lupaprosessit esimerkiksi rakennusvalvonnassa voi olla kunnalle kilpailuvaltti.

– Kaavoituspolitiikka on olennainen osa elinkeinopolitiikkaa ja kuntatalouden hallintaa. Kaikki lähtee kaavoituksesta, Kari Järvenpää Finesco Capital Oy:stä kertoo.

Elinkeino- ja kilpailupolitiikan asiantuntija Satu Grekin Suomen Yrittäjistä kiteytti onnistuneen rakennusvalvonnan teesit.

– Opasta aktiivisesti ja oikea-aikaisesti yrittäjää, tee ristiriidattomista asioista ratkaisut jouhevasti ja panosta aloituskokoukseen sekä seuraa vanhenevia lupia, Grekin sanoo.

Suomen Yrittäjät mittaa jokaisen Suomen kunnan yrittäjyysmyönteisyyttä kuntien välisissä vertailuissa Yrittäjien kuntabarometrissä. Kysely on toteutettu viimeksi 2018 nimellä Elinkeinopoliittinen mittaristo. Silloin Asikkalan elinkeinopolitiikka arvioitiin kouluarvosana-asteikolla 6,6. Koko maan keskiarvo tuolloin oli 6,7.

Janika Tikkala

janika.tikkala (at) yrittajat.fi