Etsi

Yrittäjyys

Halpakauppa lopettaa Kuljun Kartanossa: Konkurssin tehnyt yrittäjä povaa huonoja aikoja kauppakeskuksille

Monetanet Oy:n konkurssi lopettaa perinteikkään halpakaupan Kuljussa.

Perinteikäs Kuljun Kartano on pian suomalaisen halpakaupan historiaa. Parhaillaan käynnissä oleva konkurssimyynti jatkuu ensi viikon keskiviikkoon. Sen jälkeen ovet sulkeutuvat lopullisesti, sillä ainakaan näillä näkymin jatkajaa ei ole tiedossa.

– Tavaraa on mennyt, mutta rahaa on tullut huonosti, Kuljun Kartanon viimeisin yrittäjä sanoo.

Kuljun Kartanon liiketoiminnan pari vuotta sitten ostaneen Monetanet Oy:n yrittäjä Arto Kuparinen on viime päivät seurannut konkurssimyyntiä sivusta, sillä hän ei saa enää markkinoida Kuljun Kartanon toimintaa. Kaupan sisällä hyllyt alkavat huutaa tyhjyyttään. Ensin realisoidaan tuotteet, sitten kalusteet.

Kuparinen muistelee parin vuoden takaisia tapahtumia, joista yksi asia on jäänyt kaivelemaan.

– Kun päätimme lähteä jatkamaan Kuljun Kartanon toimintaa, edellinen omistaja oli jo ehtinyt käynnistää loppuunmyynnin. Asiakkaat luulivat vielä pitkään sen jälkeen kun olin jatkanut toimintaa, että käynnissä on loppuunmyynti ja paikan alasajo. Asiakkaat eivät uskoneet, että kaupalla on uusi omistaja. Kyseltiin vaan, miksi kauppaan tilataan jatkuvasti uutta tavaraa. Henkilökunnan piti vakuutella asiakkaita, että kyllä toiminta jatkuu. Olisi pitänyt laittaa kauppa kiinni pariksi kuukaudeksi ja avata uudestaan, niin olisimme kenties saaneet paremman alun.

Konkurssimyynti on houkutellut Kuljuun runsaasti asiakkaita. Yksi heistä on kangasalalainen Matti Koivunen, joka muistaa kun Kuljun Kartanon Löytötavaratalo aikanaan avattiin. 

– Olihan se silloin erikoinen paikka. Silloin kauppa oli erittäin suosittu paikka, lähes nähtävyys. Vanha rakennus ja koko tämä miljöö herätti mielenkiintoa. Lisäksi sieltä sai kohtuullisen edullista tavaraa.

Koivunen kertoo ostaneensa kaupasta työkaluja. Vaimo on löytänyt usein askartelutarvikkeita.

– Valikoimaa on ollut laidasta laitaan. Tavallaan harmillista, että niin paljon ostamisesta keskittyy nykyään isoihin ostoskeskuksiin. Olisihan se ollut mukavaa, jos tämä paikka olisi säilynyt.

Kuljun Kartanossa toiminut Löytötavaratalo oli Suomen ensimmäisiä halpakauppoja. Se aloitti 300-neliöisestä navetan päädystä ja kasvoi usean toimipisteen ketjuksi.

Halpaketju teki kovaa tulosta aikana, jolloin kaupat eivät vielä saaneet olla avoinna sunnuntaisin. Kuljun Kartanon Löytötavaratalo sijaitsi kaava-alueen ulkopuolella, minkä ansiosta se sai olla auki myös sunnuntaisin. Omistajat äkkäsivät markkinaraon ja asiakkaat matkustivat paikan päälle kauempaakin, jopa juhlapyhinä. Kauppa kävi ja perustaja vaurastui.

Löytötavaratalo-ketju ei kuitenkaan kestänyt isojen kauppakeskusten ja verkkokaupan puristuksessa vaan ketju joutui lopettamaan toimintansa helmikuussa vuonna 2018. Ketjun myymälöistä ainoastaan Kuljun Kartano jatkoi toimintaansa.

Nuoret siirtyivät Ideaparkiin

Kuparinen on nähnyt läheltä Kuljun Kartanon menestyksen vuodet.

– Ei minulla varsinaista tunnesidettä paikkaan ole, mutta olen tuntenut sen ja nähnyt kauppakaaren kehityksen. Olen tuonut työkaluja Suomeen vuodesta 1980. Aloin myymään tavaraa Löytötavaratalolle saman vuoden syyskuussa.

Kuparisen mukaan Ideaparkin tulolla on ollut merkittävä vaikutus yksittäisten halpakauppojen toimintaan.

– Kuljun Kartanossa on nähnyt selvästi, että nuoret eivät enää käy. Asiakkaat ovat etupässä vanhempia. Nuoriso menee kauppakeskuksiin notkumaan. Ratkaisevan tärkeä asiakaskunta on jäänyt puuttumaan. Eihän vanha ihminen niin paljon tavaraa tarvitse. He tulevat etupäässä katselemaan ja ostavat vähän.

Kuljun Kartano keskittyi viimeisen kahden vuoden aikana taloustarvikkeisiin, työkaluihin ja vaatteisiin.

– Tilat olivat aivan liian isot tällaiseen toimintaan. Vaikka pienensimme tiloja siitä mitä ne olivat alkujaan, tilaa oli edelleen liikaa. Alussa neuvottelimme vuokranantajan kanssa, että saisimme vuokraa laskettua, mutta se ei onnistunut. Alkuun kun meillä oli pitkät aukioloajat ja paljon henkilökuntaa, henkilöstökulut olivat niin massiiviset, että ne tämän toiminnan lopulta kaatoivat.

"Kauppakeskusten pudotuspeli on alkanut"

Helsingin käräjäoikeus asetti äskettäin Monetanet Oy:n konkurssiin. Konkurssihakemuksen olivat tehneet yhtiön suurimmat velkojat Verohallinto ja tamperelainen tukkuliike Tammer Brands Oy.

– Yksi osa historiaa kuolee lopullisesti. Kaupan alalla on nyt käynnissä valtava murros. Viimeisen 20 vuoden aikana on rakennettu isoja kauppakeskuksia ja nyt on alkanut pudotuspeli. Osa kauppakeskuksista alkaa yskimään ja kohta ne alkavat tyhjentyä, Kuparinen ennustaa.

– Kaupan alan neliöiden määrä on 10-20 -kertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana. Ihmisten käytettävissä oleva raha ei ole lisääntynyt samassa suhteessa. Veikkaan, että kymmenen vuoden sisällä moni kauppakeskus on vaihtanut pienellä hinnalla omistajaa. Jos joku ylipäätään suostuu ostamaan. Ne ovat vahvoilla, jotka toimivat erillisinä ketjuina kauppakeskusten ulkopuolella.

Kuparisen mukaan kauppakeskusten suurin ongelma on, että asiakkaat eivät osta tarpeeksi.

– Ostoskeskuksissa on korkeat vuokrat ja paljon ihmisiä käytävillä, mutta kaupat ovat tyhjillään. Kauppakeskuksesta on tullut ajanviettopaikka.

Omasta tulevaisuudestaan Kuparinen ei ole vielä täysin varma.

– Tänä vuonna pääsen eläkkeelle. Täytyy katsoa jatkanko yrittäjänä. Enhän minä mitään muuta ole tehnyt.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi