28.1.2020 klo 13:04
Uutinen

Tärkeä muistutus Kelalta: Hanki tarvittavat valtuudet tai asiointi vaikeutuu

Kelan asiointipalvelujen käyttäjät tarvitsevat jatkossa Suomi.fi-valtuudet. Suomi.fi-tunnistuksella hoidetaan muun muassa työterveyshuollon korvaukset.

Kela muistuttaa yrityksiä Suomi.fi-valtuuksien hankkimisesta. Kelan mukaan kaikki Työnantajan asiointipalvelun, työterveyshuollon korvausten asiointipalvelun ja KIILA-kuntoutuskurssien asiointipalvelun käyttäjät tarvitsevat jatkossa vähintään yhden Suomi.fi-valtuuden niiltä organisaatioilta, joiden asioita palveluissa hoidetaan.

Valtuudet on syytä hankkia pian, sillä muutoin asiointi voi estyä Katso-palvelun siirtyessä historiaan. Katso-palvelu korvataan asteittain Väestörekisterikeskuksen tuottamilla Suomi.fi-valtuuksilla ja Suomi.fi-tunnistuksella.

Katso-tunnisteiden sijasta on siirrytty käyttämään vahvaa sähköistä tunnistamista eli käytännössä pankkitunnisteita, mobiilivarmenteita tai varmennekortteja. Julkishallinnon asiointipalvelut hyödyntävät pääasiassa Suomi.fi-tunnistusta, joka mahdollistaa käyttäjän tunnistamisen kaikilla vahvoilla tunnistusvälineillä.

Tällä hetkellä Suomi.fi-valtuuksia voivat antaa yritykset, joissa valtuuksia voi vahvistaa yksi nimenkirjoittaja, sekä osakeyhtiöt ja asunto-osakeyhtiöt, joissa valtuudet varmistaa koko hallitus yhdessä.

Työterveyshuollon korvaukset Suomi.fi-tunnistuksella

Työterveyshuollon korvausten asiointipalvelu sekä KIILA-kuntoutuskurssien asiointipalvelussa Suomi.fi-tunnistus on jo käytössä. Palvelujen käyttö onnistuu edelleen myös Katso-rooleilla, mutta Kela kehottaa yrityksiä hankkimaan Suomi.fi-valtuudet niin pian kuin mahdollista.

Työnantajan asiointipalvelu (eSATA) siirtyy Suomi.fi-tunnistukseen hieman ennen kuin Katso-palvelu suljetaan kokonaan. Sulkemisen jälkeen Katso-rooleja ei enää voi hyödyntää. Kela neuvoo käyttäjiä selvittämään hyvissä ajoin, mitä Suomi.fi-valtuuksia he tarvitsevat.

Mikä Suomi.fi -valtuutus?

Suomi.fi-valtuuksissa yksityishenkilöt ja yritykset voivat valtuuttaa henkilön tai yrityksen hoitamaan asioita puolestaan. Valtuutus on käytännössä sähköinen valtakirja, jonka tiedot tallennetaan valtuusrekisteriin. Kun henkilö haluaa asioida toisen puolesta Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävässä palvelussa, hänen oikeutensa tarkistetaan valtuusrekisteristä.

Lue lisätietoa Kelan sivuilta.

Kuva: Getty Images

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi