3.2.2020 klo 17:05
Uutinen

Työpaikoilla sovitaan asioita jo nyt kaikessa hiljaisuudessa – mutta laissa on yhä noin 50 paikallisen sopimisen kieltoa

Yrittäjägallupin mukaan kolme neljästä työnantajayrittäjästä on sopinut paikallisesti esimerkiksi työajoista – vaikka ei välttämättä lain mukaan edes saisi.

Joulukuussa julkaistuun Yrittäjägallupiin vastasi 1007 yrityksen edustajaa. Kaikista yrityksistä hieman yli puolessa (53%) on sovittu paikallisesti kaikkien työntekijöiden työsuhteita koskevista asioista, esimerkiksi työajoista.

Vähintään kaksi henkilöä työllistävistä yrityksistä paikallisia sopimuksia on tehty 74 prosentissa yrityksistä. Eniten asioita on sovittu paikallisesti teollisuudessa (77%) ja vähiten palveluissa (46%).

Yrittäjägallupin teki Kantar TNS Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Kyselyyn vastasi 1007 yrittäjää eri puolilta Suomea.

– On kiinnostavaa, että paikallisia sopimuksia esimerkiksi työajoista on tehty noin kolmessa neljästä työnantajayrityksestä. Luvut ovat melkein samat riippumatta yrityksen järjestäytymisestä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Tutkimus ei kerro, mistä tarkemmin on sovittu. Pentikäisen mukaan on ilmeistä, että moni sopimuksia tehnyt ei ole tietoinen lakeihin ja työehtosopimuksiin kirjatuista rajoituksista.

– Emme tiedä tarkasti, kuinka paljon paikallisista työpaikkasopimuksista on aidosti lakien ja työehtosopimusten mukaisia. Ongelma on se, että jos joku riitauttaa asian, yrittäjälle voi tulla iso lasku, Mikael Pentikäinen sanoo.

Hys-hys-sopimista

Työelämän tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja, professori Harri Melin Tampereen yliopistosta sanoi maanantaina Ylellä, että jo 10–15 vuoden ajan työpaikoilla on sovittu paikallisesti paljon ja suuntaus on vain yleistynyt.

– Suomalaisilla työpaikoilla on hurjan paljon erilaisia joustavia järjestelyjä, joista ei juurikaan hiiskuta, Melin sanoo.

– Meillä tuli vastaan, että ”me on sovittu työnantajan kanssa näin ja näin, mutta älkää sanoko tästä ammattiliitolle”. Ja työnantaja on sanonut meille haastattelussa ”me on sovittu tällaiset järjestelyt, mutta ei näistä passaa EK:n porukoiden kanssa puhua yhtään mitään”, professori Melin kertoo tutkimuksesta Ylellä.

Yrittäjä ja työntekijät eivät välttämättä tiedä, ovatko he toimineet työehtosopimuksen ja lakien mukaisesti. Varmuuden vuoksi ollaan hissukseen.

50 paikallisen sopimisen kieltoa

Pienet, työnantajaliittoihin kuulumattomat yritykset ovat suurempiin, järjestäytyneihin yrityksiin verrattuina epätasa-arvoisessa asemassa. Niiden toimintaa rajoittaa noin 50 lakeihin perustuvaa paikallisen sopimisen kieltoa.

Suomen Yrittäjät on jo pitkään ajanut paikallisen sopimisen helpottamista.

Suomessa on noin 90 000 työnantajayritystä, joista noin 20 000 on järjestäytyneitä eli kuuluu työnantajaliittoihin. Suurin osa työnantajayrityksistä eli noin 50 000 on järjestäytymättömiä eli eivät kuulu liittoihin. Ne noudattavat alojensa työehtosopimuksia yleissitovuuden perusteella.

Lisäksi 20 000 työnantajayritystä on ns. vapaalla kentällä eli niiden aloilla ei ole työehtosopimuksia.

Samaan aikaan tutkimus osoittaa, että yritykset haluavat sopia paljon nykyistä enemmän.

94 prosenttia paikallisesti tehdyistä sopimuksista on tehty koko henkilöstön eikä henkilöstön edustajan kanssa. Mikroyrityksissä (alle 10 työntekijää) lähes kaikki sopimukset on tehty koko henkilöstön kanssa.

– Tämä on äärimmäisen vahva signaali siitä, että paikallisen sopimisen pitää olla mahdollista koko porukan kanssa, Pentikäinen sanoo.

Kantar TNS keräsi tutkimuksen tiedot joulukuun 2019 kahden ensimmäisen viikon aikana.

toimitus(at)yrittajat.fi