12.2.2020 klo 12:22
Uutinen

Historiallisen huono talvi ei masenna Kalpalinnan yrittäjää: ”Nyt remontoidaan entistä rankemmin”

Lumeton talvi ei ole saanut eteläsuomalaisen hiihtokeskuksen yrittäjää heittämään kirvestä kaivoon, päinvastoin.

Janakkalassa sijaitseva Kalpalinna sai uuden omistajan viime vuoden toukokuussa. Sen jälkeen keskusta on vetänyt Petri Ilmarinen, joka on luonut uraa arkkitehtinä.

Historiallisen huonosti talvesta huolimatta Ilmarinen on intoa täynnä. Hän on investoinut yhtiökumppaninsa kanssa Kalpalinnan kehittämiseen.

Moni keski-ikäinen muistaa Kalpalinnan takavuosien suosikkihiihtokeskuksena. Perinteikäs, pitkään Kalpalan suvun omistuksessa ollut keskus saattoi kerätä 80-luvulla jopa 15 000 kävijää yhden viikonlopun aikana. Rinteissä oli tungosta.

Viime vuosina toiminta on ollut hiljaista ja liikenne pääkaupunkiseudulta Janakkalaan on lähes tyrehtynyt. Ilmarinen myöntää, että Kalpalinnan loiston vuosien hiivuttua moni pääkaupunkiseudun asiakas on unohtanut keskuksen.

– Meille tärkeät Helsingin seudun ihmiset ovat hukanneet mielessään tämän paikan. Meillä on kova työ saada ihmisten tietoisuuteen, että keskus toimii jälleen koko laajuudessaan. Toki olisimme toivoneet parempaa talvea, koska olemme korjanneet hissejä ja remontoineet rakennuksia. Olen suhtautunut asiaan niin, että nyt voimme remontoida entistä rankemmin, koska ei ole tullut yleisöryntäystä.

Uusi omistaja käynnisti Kalpalinnassa laajat peruskorjaukset. Vanhat rakennukset kaipasivat uudistamista.

– Tavoitteena oli saada työt siihen pisteeseen, että voimme olla avoinna tällä kaudella. Avasimme joulukuun ensimmäisellä viikolla ja sen jälkeen olemme olleet suljettuna jouluna sekä yhden viikon vesisateen takia. Muuten olemme palvelleet asiakkaita kuutena päivänä viikossa, Ilmarinen kertoo.

Avoinna olevien rinteiden määrä on tosin ollut vähäinen. Normaalitalvena rinteitä olisi helmikuussa avoinna 6-8, nyt vain kaksi.

”Moni luulee, että keskus on suljettu”

Viime kesänä uudet omistajat investoivat muun muassa uuteen lumetuskellariin. Uusia tykkejä on myös hankittu. Enimmillään tykkejä on ollut käytössä 11.

– Olemme ampuneet rinteisiin lunta jokaisena pakkasyönä, aina kun se on ollut mahdollista. Koska talvi on ollut vaativa, on pitänyt opetella uusia jippoja. Olemme tykittäneet lunta rinteisiin siten, että tietyissä kohdissa lumikerros on jätetty paksummaksi. Sitten kun lumikerros on huventunut vesisateiden takia, olemme lananneet kasoista lunta muualle rinteisiin. Paksummissa kerroksissa tykkilumi on säilynyt paremmin, Ilmarinen kertoo.

Viime viikonloppuna Kalpalinnassa onnistuttiin tykittämään pari päivää putkeen, mutta sen jälkeen tuli vettä niskaan.

– Yleisö on kovin epäuskoista. Moni luulee, että keskus on suljettu huonon sään takia. Asiakkaita käy 40-60 autoa päivässä katsomassa, ollaanko auki. Kausikorttilaisista harva on pyytänyt hyvitystä.

Normaalisti lumetustykeillä lunta voidaan valmistaa, kun lämpötila laskee neljään miinusasteeseen.

– Me käytämme puhdasta vettä, jolloin voimme ampua rinteeseen lunta pienellä suuttimella, ilman tukkeutumisongelmaa joka on riskinä käytettäessä esimerkiksi ojavettä. Saamme tämän ansiosta tuotettua lunta jo yhdessä miinusasteessa, Ilmarinen kertoo.

Satsauksia kesäkauteen

Ilmarisen mukaan kulunut talvi on eteläisen Suomen hiihtokeskusten kannalta surkein 25 vuoteen.

– Kun kerran Finlandia-hiihtokin jätettiin hiihtämättä niin olemme aika erikoisessa tilanteessa. Kun ostimme keskuksen, korjauskustannukset olivat huimat. Sen takia tiesimme, että tulosta ei tänä talvena tehdä vaikka olisi ollut parempikin sää. Nyt meillä on 11 napista käynnistyvää hissiä ja rinteitä on raivattu parempaan kuntoon.

Ensi kesänä Kalpalinnaan tehdään uusi lumilautareitti hyppyreineen. Luvassa on myös uusi vapaalaskurinne, jossa korkeuseroa on yli 100 metriä. Kesän aikana suunnitelmissa on myös uuden aloittelijoiden rinteen tekeminen sekä 1,2 kilometrin ensilumenladun viimeistely.

– Olemassa olevat rinteet on raivattu nurmikolle. Perkasimme yli 60 hehtaarin alueen, Ilmarinen kertoo.

– Olemme lähteneet siitä, että ensi talvena auki ovat ainakin hiihtoladut ja kolme mäkeä, jos sää on huono. Kyllähän tämä sattuu, mutta seuraavaan kauteen lähdetään entistä ehompana.

Kalpalinna ei aio olla jatkossa pelkän talven varassa. Viime vuosina aluetta on rakennettu myös kesäkeskukseksi, etenkin maastopyöräilijöiden käyttöön.

– Kesäkäyttö mahdollistaa sen, että voimme pitää ihmiset töissä ympäri vuoden.

Kuva: Petri Ilmarisen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi