5.3.2020 klo 08:53
Uutinen

Ministeri Katri Kulmuni kutsui maahan muuttaneiden yrittäjien johtoryhmän lounaalle – Toiveena asennemuutosta ja vähän tukea yrittämiseen

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni tapasi Maahan muuttaneiden yrittäjien johtoryhmän ja kuunteli kehitysehdotuksia. Kaikki lähtee asenteesta, mutta pienet käytännön parannukset olisivat askelia eteenpäin.

Suomen Yrittäjien maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston johtoryhmä tapasi valtiovarainministeri Katri Kulmunin keskiviikkona tunnin soppalounaalla keskustellakseen yrittäjyyden ja erityisesti maahanmuuttajien yrittämisen ja kasvun edellytyksistä ja esteistä.

Kulmuni tapaa myös muita intressiryhmiä, mutta maahan muuttaneiden yrittäjien verkoston johtoryhmällä oli kunnia olla ensimmäiset kutsutut.

– Tällä hallituksella on kaksi isoa tavoitetta: työllisyyden nostaminen ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Nämä kaksi asiaa ovat myös linkittyneitä toisiinsa, Kulmuni totesi.

Ministerin mukaan työmarkkinoiden dynamiikka puhuttaa nyt laajasti. Lyhyen alustuksen jälkeen Kulmuni halusi kuunnella ja käydä keskustelua vieraidensa kanssa.

Hieman lisätukea

Suomen Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manai muistutti kuulijoita muutamasta perusfaktasta: Maahanmuuttajayrittäjät työllistävät Suomessa 30 000 työntekijää, ja useat maahanmuuttajat työllistävät itsensä. Maahanmuuttajayrittäjät ovat myös valmiimpia palkkaamaan työntekijöitä monista erilaisista taustoista.

Jotta maahanmuuttajien yrittäjyyttä voitaisiin edistää, se tarvitsisi lisätukea.

Yrittäjien sivuille on viime vuosina lisätty paljon tietoa ja webinaari-koulutuksia englanniksi ja järjestö järjestää tapahtumia ja tekee yhteistyötä useiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Julkisen keskustelun äänensävy pitäisi muuttua positiivisemmaksi, monimuotoiset taustat täytyisi huomioida paremmin ja kaipaamme rohkeita rakenteellisia uudistuksia, Manai kertoo.

Verkoston johtoryhmä ehdottaa nopeampia ja helpompia oleskelulupia ja automaattisia työskentelylupia kansainvälisille opiskelijoille. Saatavuusharkinta tulisi poistaa kokonaan, sillä yrittäjät tietävät TE-toimistoa paremmin, minkälaista työvoimaa he tarvitsevat.

Erityisesti tietoa ja kielipalveluita tarvittaisiin enemmän, jotta kieltä taitamaton yrittäjä pääsee nopeammin toiminnassaan eteenpäin. Lisäksi Manai toteaa, että yrityksen perustamiseen on tarjolla tietoa, mutta yrittäjätaitojen kehittämiseen perustamisen jälkeen tarvittaisiin tukea.

– Esimerkiksi InfoFinland-verkkosivu on tarpeellisen tiedon keskus, mutta yrittäjyystieto siellä on niukkaa, Manai toteaa.

Asenteet puhuttivat

Maahan muuttaneiden yrittäjien johtoryhmän puheenjohtaja Ali Girayn mukaan Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, jotka tekevät työtä, mutta he tarvitsevat vähän apua.

– Avun ei tarvitse olla suuren suurta, sillä asenne on tärkeämpää, Giray sanoi.

Usealla johtoryhmän jäsenellä oli kokemuksia ja sanottavaa asenneilmapiiriin liittyen. Suomi on hyvin tutkintokeskeinen maa ja esimerkiksi ulkomailla suoritetut tutkinnot eivät Suomessa useinkaan kelpaa ainakaan sellaisinaan, vaan pätevöityminen vaatii lisäopintoja, joskus jopa suomeksi.

– Suomalaisilla on ihmisille korkeat vaatimukset ja usein ei haluta ajatella, että ihmisillä olisi tausta ja kokemusta menneisyydestä. Nuoret ihmiset voivat menettää uskonsa järjestelmään heti alkuunsa, jolloin he eivät välttämättä halua aktiivisesti osaksi yhteiskuntaa, Giray sanoo.

Käytännönasioita nykäyksin eteenpäin

Manai huomauttaa, että työskentelyviisumiasiat ovat menneet eteenpäin, mutta yrittäjäviisumi ei.

– Yrittäjältä voidaan vaatia vuokrasopimus ja sopimus asiakkaan kanssa jo ennen kuin ihminen on muuttanut maahan. Realistisesti, kuka tekisi kanssani kauppaa, jos en ensin asu maassa, Manai kysyy.

– Hollanissa on käytäntö, jonka mukaan yrittäjä saa paikalliselta kauppakamarilta mentorin vuodeksi, jonka aikana hän voi oppia maan yrittämisen tavat. Toivoisimme, että Suomessakin voitaisiin siirtyä etukäteiskontrollista jälkikontrolliin, Manai sanoo.

Myös muiden maiden esimerkkejä voisi tutkia, jotta yrittäjyyden alku ja houkuttelevuus paranisi.

Esiin nousi myös ennakkovero sekä starttirahan ja sosiaaliturvan yhteys puhuttivat.

– Ennen kuin olen myynyt kenellekään mitään, olen jo 400 euroa miinuksella, Pamela Spokes totesi.

Valtiovarainministeri Kulmunin listalle kaikki esiinnousseet asiat eivät kuulu, mutta yrittäjät arvostivat mahdollisuutta tuoda ajatuksiaan esiin. Ministeri totesi, että nykyinen sosiaaliturvamalli ei vastaa nykypäivän tarpeisiin ja se vaatiikin uudistusta.

– Pyrimme vähentämään byrokratiaa ministeriöiden välillä ja lisäämään hyvää ja tukevaa ilmapiiriä yrittäjyyttä kohtaan, Ministeri Kulmuni sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi