6.3.2020 klo 17:55
Uutinen

Mikko keräsi rohkeuden ja lähti yrittäjäksi 20 vuoden palkkatyöuran jälkeen – Näin elämä muuttui

Mikko Hirvonen perusti yrityksen 20 vuoden palkkatyön jälkeen. Nyt hän opettelee huolehtimaan kaikesta itse.

– Olin pitkään hyvässä työsuhteessa. Silti aina välillä mietin omaa yritystä. Tein itsenäisesti ennenkin, mutta ilman yrittäjän vastuuta, hyvinkääläinen Mikko Hirvonen sanoo.

Hän perusti yrityksensä noin kuukausi sitten.

– Ratkaiseva tekijä oli, kun entinen esimieheni siirtyi syrjään ja minun olisi pitänyt vaihtaa toiseen firmaan. Sen myötä tuli ratkaisu, että halusin lähteä tekemään hommia omalla firmalla. Ajattelin, että oli oikea hetki hyödyntää 20 vuoden työkokemus.

Hirvonen tekee varusteasennuksia vanhoihin ja uusiin kiinteistöihin. Käytännössä työt ovat viimeistelyä remontti- ja saneerauskohteissa kuten kylpyhuonekaappien asennuksia. Yrityksensä kautta Hirvonen myy asennuspalvelua ja erilaisia tuotteita asennuskohteisiin.

– Asiakkaita ovat esimerkiksi kerrostaloyhtiöt, hotellit, sairaalat ja koulut, hän luettelee.

Uutena yrittäjänä Hirvonen on joutunut opettelemaan työskentelyä tietokoneen ääressä.

– Käytännössä samat hommat jatkuvat, mutta lisänä johtajuus ja tarjouslaskennat. Se on suurin muutos.

Asiakaskuntaa Hirvonen on kartoittanut muun muassa työuran aikana karttuneiden kontaktien joukosta.

– 20 vuoden aikana tutuksi ovat tulleet työmaat ja niiden työnjohtajat. Ennen olin enimmäkseen työmaalla, nyt hoidan itse laskutuksen ja kaiken tarjouslaskennan ja selvittämisen tuotteista.

Lataa Suomen Yrittäjien opas yrityksen perustamiseen täältä.

”Yrittäjyys tuonut uutta intoa”

Hirvonen haluaa lähteä liikkeelle yksin. Työntekijän palkkaaminen ei ole vielä ajankohtaista.

– Olen tosi tarkka siitä, että säilytän laadun. En ole valmis palkkaamaan ketä tahansa. Näen ehkä suurimpana haasteena sen, että löydän hyvän työntekijän sitten, kun sen tarve on.

Hirvosen mukaan yksi konkreettisimmista muutoksista on se, että hänen täytyy olla tarkemmin kartalla töiden suunnittelusta.

– Se on tässä mielekästä, että kaikki on omissa käsissä. Tarjouspyynnöissä ja niihin vastaamisessa on oma jännityksensä. Luotan paljon itseeni ja tekemiseeni. Siihen, että se kantaa, mitä olen tehnyt tähän päivään asti. Paine alkaa varmasti kasvaa yrityksen kasvun myötä.

Tuore yrittäjä uskoo, että työpäivät ovat pidentyneet, mutta samaan aikaan elämään on tullut uudenlaista vapautta.

– Tässä ei laske niitä hetkiä, mitkä menevät koneen ääressä. Sinänsä työpäivät ovat pidentyneet. Jatkossa työmailla vietetty aika varmasti lisääntyy. Ylipäätään kaikkea tekemistä pystyy kontrolloimaan nyt paremmin. Yrittäjyys on tuonut uutta intoa ja motivaatiota tekemiseen, mikä välillä voi olla kadoksissa palkkatyössä.

– Urheileminen on tullut vahvemmin takaisin nyt kun olen ryhtynyt yrittäjäksi. On mahdollisuus vaikka päiväsaikaan pelata tennistä. Lisäksi olen viettänyt aikaisempaa enemmän aikaa kotona.

Rahaakin Hirvonen miettii nyt uudesta näkökulmasta.

– Ennen kuin perustin yrityksen, oli tieto siitä, että millaisen korvauksen työstä voi saada. Kun siirryin yrittäjäksi, ajattelin, että haluan säilyttää saman palkkatason. Mutta ei se mene yksi yhteen palkkatyön vuositulon kanssa. Yritän ennemminkin kasvattaa yrityksen kassaa.

Entä missä Hirvonen näkee yrityksensä viiden vuoden päästä?

– Uskoisin, että yrityksellä voisi olla muutama työntekijä ja että olisin vakiinnuttanut asemani yrittäjänä.

Naisten määrä nousussa

Hyvinkään-Riihimäen seudun Uusyrityskeskus oli auttamassa myös Mikko Hirvosta yrityksen perustamisessa. Uusyrityskeskusta ylläpitää molempien kaupunkien sekä Lopen ja Hausjärven yhteisomistama YritysVoimala Oy.

– Yritysten perustajien määrä ei ole viime vuosina juurikaan muuttunut tällä alueella. Osakeyhtiöiden osuus toki kasvoi lakimuutoksen jälkeen, yritysneuvoja Jukka Pötry kertoo.

Enemmän muutoksia on sukupuolijakaumassa. Aikaisemmin yrityksen perustaneista miehiä on ollut Pötryn mukaan noin 55 prosenttia ja naisia 45 prosenttia.

– Nyt jakauma on kääntynyt niin, että naisia on jo muutaman vuoden ollut selvä enemmistö. Yritysten perustajien keski-ikä on 30-40 vuotta.

Yleisimmin yrityksen perustaja on henkilö, jolle on kertynyt omalta alalta jonkin verran työkokemusta. Nuorten määrä on ollut tasaisessa kasvussa.

– Aika tyypillistä on, että henkilö on ollut pitkään töissä ja sitten toteaa, että osaahan tässä osaa asiat itsekin, ilman työnantajaa.

Tarkat laskelmat ennen perustamista

Uusyrityskeskukseen tulevan asiakkaan kanssa selvitetään aluksi, mitä ihminen on tekemässä ja mitä yrityksen perustamiseksi vaaditaan.

– Selvitämme myös, millainen yrittäjäosaaminen henkilöllä on. Se selviää, kun tapaamme 2-3 kertaa ja juttelemme, Pötry kertoo.

Haastatteluissa selvitetään muun muassa, onko henkilöllä yrittäjyysopintoja. Starttirahan saamiseksi TE-toimisto yleensä edellyttää jonkinlaista näyttöä yrittäjäosaamisesta.

– Lisäksi katsomme, millaisilla laskelmilla kyseinen idea olisi toteuttamiskelpoinen. Laskelmat selvitetään todella tarkasti. Yleensä prosessi menee niin, että kun asiakas tulee meille, annamme ohjeet laskelmien tekemiseen, sitten asiakas tekee laskelmat kotona ja käymme ne läpi yhdessä. Laskelmia viilataan niin kauan, että saadaan selville, onko yrittäminen fiksu juttu.

Pötry huomauttaa, että kyse on aina ennusteesta.

– Laskelmissa tärkein tieto on se, miten paljon asiakkaita ja toimeksiantoa pitää olla, että yrityksen myynti kannattaa. Sitten katsotaan, saadaanko aiotulla toiminnalla riittävästi myyntiä aikaiseksi.

Noin puolet perustaa yrityksen

Pötryn mukaan hieman yli 80 prosenttia Uusyrityskeskuksen neuvonnan kautta syntyneistä yrityksistä on hengissä vielä viiden vuoden kuluttua.

– Uusyrityskeskusverkostolla on yhteinen ISO9001-standardin mukainen laatujärjestelmä ja yksi onnistumisen mittareista on yritysten pysyvyys. Meidän kautta elossa pysyvien yritysten määrä on suuri siihen verrattuna, kuinka moni kaikista perustetuista yrityksistä pysyy pystyssä.

Pötryn mukaan Uusyrityskeskuksen asiakkaista noin puolet perustaa yrityksen.

– Toisen puolen kanssa päädytään siihen, ettei yrittäjäksi kannata siinä vaiheessa lähteä. Prosessissa tulee monelle yllätyksenä se kulujen määrä, mikä yrittämiseen liittyy, esimerkiksi YEL-maksu.

Uusyrityskeskuksen neuvontapalveluihin pääsee noin viikon sisällä ajan varaamisesta.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi