12.3.2020 klo 09:17
Uutinen

Yrittäjä, näin haet sairauspäivärahaa tai tartuntatautipäivärahaa – Katso viisi vinkkiä

Moni yrittäjä on epätietoinen siitä, miten sairauspäivärahaa tai koronaan liittyvää tartuntatautipäivärahaa haetaan. Katso viisi vinkkiä, jotka kokosimme auttamaan päivärahojen hakemisessa. Muista, että lausunnon työkyvyttömyydestä voi saada lääkäriltä myös etänä.

THL:n suosittaa ulkomailta palaavia pysymään kotona 14 vuorokauden ajan. Suomen Yrittäjien #ostapieneltä Faebook-ryhmässä on epätietoisuutta siitä, voiko tälle ajalle saada sairauspäivärahan kautta korvausta. Jos oireita ei ole, sairauspäivärahaoikeutta ei ole yrittäjälle eikä työntekijällekään.

1. Hanki lääkärintodistus

Ensimmäiseltä yhdeksältä päivältä maksettavan ns. YEL-päivärahan saamisen edellytyksenä on vähintään terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan todistus työkyvyttömyydestä. Varsinaisen sairauspäivärahan osalta edellytetään työkyvyttömyyden ensimmäisen 60 päivän ajalta yleensä vähintään lääkärin A-todistusta ja sen jälkeen laajempaa B-todistusta.

– Erityisesti yrittäjän kohdalla on tärkeä muistaa, että sairauspäivärahan saamiseksi tarvitaan lääkärintodistus. Usein on niin, että yrittäjällä ei ole työterveydenhuoltoa, joten todistuksen hakeminen ei välttämättä ole itsestäänselvyys, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

2. Täytä hakemus Kelan sivuilla

Sairauspäivärahaa voi hakea Kelan sivuilta sähköisesti. Sairauspäivärahan hakukaavake löytyy Kelan sivuilta täältä. Samalla kaavakkeella haetaan myös esimerkiksi koronavirukseen liittyvää tartuntatautipäivärahaa. Sitä voi saada karanteenin ja eristämisen vuoksi. Kelan asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Hakemukseen liitetään lääkärintodistus tai karanteenimääräys ja muut tarvittavat liitteet esimerkiksi ottamalla niistä kuva älypuhelimella. Yrittäjä tai kukaan muukaan ei voi julkistaa itseään karanteeniin, vaan siihen vaaditaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätös.

3. Muista omavastuu

YEL-vakuutetun yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuaika on nykyään yksi päivä. Aiemmin omavastuuaika oli neljä päivää, mutta Suomen Yrittäjien vaikuttamistyön ansiosta se lyheni yhteen päivään vuoden 2018 alusta.

Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien. Jos yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää kuten palkansaajilla.

Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuta ja se korvaa ansionmenetyksen sataprosenttisesti.

4. Näin lasket päivärahan määrän

Yrittäjän sairauspäiväraha määräytyy nykyisin pelkästään yrittäjän eläkevakuutuksen vuosityötulon eli ns. YEL-työtulon mukaan.

Ensimmäisen yhdeksän päivän ajalta YEL-vakuutetun päivärahan määrä perustuu pelkkään YEL-tuloon. Sen jälkeen huomioidaan myös muusta kun yritystoiminnasta saatu vuositulo.

Vuosituloon huomioidaan palkkatulot, vakuutuspalkka, YEL- ja MYEL-työtulo, tietyt etuudet ja tietyt ansionmenetyskorvaukset.

Sairauspäivärahan määrän voit laskea Kelan laskurilla. Katso lisää ohjeita sairauspäivärahan hakemiseen Yrittäjän ABC:stä.

Sairauspäivärahakaudella ei saa työskennellä. Hoitavalta lääkäriltä voi kysyä myös mahdollisuutta osasairauspäivärahaan, mikäli terveydentila sallii työskentelyn.

– Sen saaminen edellyttää työolosuhteet tuntevan lääkärin arviota siitä, että osittainen työskentely ei vaaranna tervehtymistä vaan päinvastoin tukee sitä. Etuuden edellytyksenä on, että työskentely vähenee 40–60 prosenttiin aiemmasta ja osa-aikatyöjärjestely kestää vähintään 12 arkipäivää, Harri Hellstén kertoo.

5. Hae kahden kuukauden sisällä

Harri Hellstén painottaa, että sairauspäivärahaa on haettava kahden kuukauden sisällä työkyvyttömyyden alkamisesta.

– Monille kahden kuukauden hakuaika tuntuu olevan lyhyt, koska yrittäjä ei välttämättä jää heti sairauslomalle vaan vasta myöhemmin. Sitten voi käydä niin, että sairauspäivärahaa ei enää saa.

Juttua päivitetty 16.3 klo16.30: THL:n suositus jäädä kotiin 14 vrk:n ajaksi ulkomaan matkan jälkeen sekä siihen liittyvä epätietoisuus.

toimitus(at)yrittajat.fi