12.3.2020 klo 15:05
Uutinen

Poikkeustilanne kurittaa yksinyrittäjien taloutta – Tapahtumajärjestäjä: ”Jos kevätsesonki jää kokonaan tulematta, niin kukkaro tyhjenee”

Jos kymmenen työntekijän yrityksessä kaksi sairastuu koronaan, niin pelistä on poissa vasta 20 prosenttia ja yritys vielä pyörii. Jos yksinyrittäjä sairastuu koronaan, niin silloin liikkeen ovi menee kiinni.

Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi on huolestunut koronaviruspandemian vaikutuksista yksinyrittäjiin.

– Korona vaikuttaa erityisesti yksinyrittäjien talouteen. Valtaosalla yksinyrittäjistä ei ole suuria puskureita tai keskeytysvakuutusta yrityksen tukena. Eikä vakuutusyhtiöt tällä hetkellä enää tarjoa keskeytysvakuutusta. On tärkeää, että yksinyrittäjien taloudesta ja rahoituksesta huolehditaan tässä poikkeustilanteessa, jotta saamme vältettyä konkurssiaallon, sanoo Mika Hämeenniemi.

Moni yritys kieltää talon ulkopuoliset kokoontumiset, tapahtumajärjestäjä kärsii

Lymfa- ja sairaanhoitopalveluita tarjoavalle yksinyrittäjä Päivi Peltomaalle on tullut useita peruutuksia hoitoihin koronaviruksen vuoksi. Samaa kertovat tamperelainen tapahtuma-alan yrittäjä Heikki Närvänen ja ompelualan yksinyrittäjä Mari Ståhls Loviisasta. Amazing City Oy:n Heikki Närväsen sesonki alkaa pääsiäisestä, koronan eteneminen mietityttää paljon, mutta hän katsoo päivän kerrallaan ja yrittää ajatella positiivisesti. Amazing City järjestää muun muassa yritysten virkistyspäiviä ja kokousten oheisohjelmaa.

– Olen varautunut ja pohtinut markkinoinnin täsmentämistä, sillä maaliskuulle on tullut koronan vuoksi peruutuksia, mutta yritystapahtumia voidaan järjestää niin, ettei sairastumisen riski niiden takia kasva. Tapahtumamme saattavat olla vaikka kaupunkiseikkailuita, Närvänen sanoo.

Tapahtuma-alan yrittäjän liiketoimintaan on iskenyt etenkin keskikokoisten ja suurten yritysten ohjeistukset työntekijöille siitä, että talon ulkopuoliset kokoontumiset perutaan koronariskin vuoksi.

– Mietin myös sitä, että jos kevätsesonki jää kokonaan tulematta, niin kukkaro rupeaa olla aika tyhjä. Jos asiakasyritysten tilanne huononee, niin tyky-palveluista karsitaan ensimmäisenä pois varautumisessa huonompaan aikaan.

Närväsen mukaan hän pyrkii tarvittaessa mieluummin siirtämään kuin peruuttamaan sovittuja tapahtumia. Hän ei aio muuttaa tilaisuuksien sopimusehtoja.

– En voi asiakkaille tehdä kohtuuttomia sopimusehtoja, jos he joutuvat viruksen takia jotain peruuttamaan.

Putiikin kiinnimeno olisi yksinyrittäjälle katastrofaalista

Helsinkiläisen Päivi Peltomaan ajanvarauskirjaan on tullut peruutuksia. Viime viikolla tuli kolme peruutusta joko asiakkaan jouduttua itse karanteeniin tai heillä oli vahva epäily altistumisesta virukselle. Tänäänkin hänelle tuli kolme peruutusta.

– Arvostan suuresti, että asiakkaat peruvat ajoissa. Jos joutuisin laittamaan putiikin kiinni sairastumisen takia, se olisi katastrofaalinen tilanne, lymfaterapiayrittäjä Peltomaa pohtii.

Hänellä käy paljon syövän jälkihoitopotilaita lymfaterapiassa. Etenkin iäkkäämmät ihmiset saattavat nyt vältellä julkisia kulkuneuvoja, ja siten liikkuminen vaikeutuu. Peltomaa on seurannut yrittäjäjärjestön uutisointia aiheesta, ja miettii nyt esimerkiksi YEL-työtulon asettamista suuremmaksi.

– Vapaaehtoisia vakuutuksia ja keskeytymisvakuutusta minulla ei ole, koska ne ovat suhteellisen kalliita yksinyrittäjälle. Mietin nyt omaa talouttani tarkkaan, kun ei tiedä, kuinka paljon on asiakkaita lähiviikkoina, tai jos itse sairastun. Sitten joudun käyttämään puskureita, mikäli pandemia jatkuu pitkään.

Päivi Peltomaan piti osallistua kahden viikon päästä Sairaanhoitajapäiville, mutta tilaisuus on peruttu. Yrittäjän kalenteri on kyseisinä päivinä peruutuksen takia tyhjä.

– Yksinyrittäjänä kannan koko vastuun yksin. Liiketoimintani kiinteät kulut, vuokrat ja vakuutukset, ovat täysin ennallaan. Ne jylläävät entisenlailla.

Peltomaa toivookin, että pankit ottaisivat käyttöön lyhennysvapaat kuukaudet.

– Lisäksi B2B-puolella olisi hyvä, että pienet yritykset pystyisivät neuvottelemaan maksuajoista suuryrityksen kanssa. Jos tilanne heittäytyy pahaksi, valtiovallalta tarvitaan suurehko tukipaketti, jonka kautta voisi anoa tukirahaa.

Hyvä alkuvuosi toi vähän puskuria ompelimoyrittäjälle

Loviisalaisen mari´s ompelupalvelun ovi on käynyt puolentoista viikon ajan entistä harvemmin. Mari Ståhls kertoo näin ison talouden sokin vaikuttavan yksinyrittäjän talouteen jo parissa viikossa.

– Onneksi alkuvuosi oli todella työntäyteinen, kiireisin ikinä. Minulla on pieni puskuri olemassa. En voi itse hirveästi varautua tilanteeseen, jos ei asiakkaita tule, ei ole töitä.

Normaalina päivänä ompelimossa käy kymmenisen asiakasta, eilen kävi kaksi. Hän jutteli Loviisan yrittäjäyhdistyksen hallituksen jäsenten kanssa tänään, eikä ollut ainoa, joka kertoi, että hiljaista on.

– Yksinyrittäjät ovat ne, jotka ovat kaikista vaikeimmassa asemassa: ei ole mitään, mistä saisi apua. Jos itse sairastuu, saa päivärahaa, mutta jos toiminta hiipuu ihmisten asioimisen vähennyttyä, ei turvaa saa mistään. Toki tilanne koskee muitakin yrittäjiä, Ståhls harmittelee.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi