17.3.2020 klo 11:15
Uutinen

Selvitimme, miten pankit reagoivat yritysten ahdinkoon: Mahdollisuus yli kahdeksan kuukauden lyhennysvapaaseen

Suurimmat pankit ovat viime päivinä tiedottaneet joustoista helpottaakseen koronaviruksen yrityksille aiheuttamia taloudellisia ongelmia. Kokosimme tietoa pankkien joustoista.

Moni pankki tarjoaa lainojen lyhennysvapaata henkilö- ja yritysasiakkaille helpottaakseen taloudellista alamäkeä. Euroopan keskuspankki päätti viime viikolla keventää pankkisääntelyä, mikä antaa pankeille mahdollisuuden joustaa pääoma- ja likviditeettivaatimuksissaan.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen on aikaisemmin ohjeistanut yrityksiä olemaan viipymättä yhteydessä omaan pankkiin, jos rahoitustarvetta ilmenee. Pankit ovat myös velvollisia kertomaan selkeän syyn, mikäli rahoitusta ei myönnetä.

Nordea tarjoaa yrityslainoihin kolmen kuukauden lyhennysvapaata.

– Pidämme prosessin mahdollisemmin kevyenä niille asiakkaille, jotka kokevat lyhennysvapaan tarpeelliseksi, jotta päätös tulisi meiltä mahdollisimman nopeasti, Nordea Suomen yrityspankista vastaava johtaja Aleksi Lehtonen sanoo.

Lehtosen mukaan tietyillä toimialoilla kassavirta hupenee nyt nopeasti. Näitä ovat muun muassa palvelu-, ravintola- ja matkailualat.

– Joustot koskevat myös yksityisyrittäjiä. Mikroyrittäjillä voi tulla tarpeelliseksi myös henkilökohtainen lyhennysvapaa asuntolainaan, jota myönnämme kuusi kuukautta, Lehtonen jatkaa.

Nordean joustot koskevat kaikkia yrityksiä ja yrittäjiä, sekä päätoimisia että sivutoimisia.

– Tällaisia hetkiä varten pankit ovat pääomittaneet itseään ja varanneet puskuria.

Nordean asiakaspalveluun tuli jo viime perjantaina kymmeniä yhteydenottoja. Linjat ovat Lehtosen mukaan olleet kuumina sen jälkeen. Asiakaspalvelussa on ollut viivettä.

– Olemme myös pankin taholta lähestyneet satoja yritysasiakkaita ja käynnistäneet keskustelut yritysten tilanteesta. Nyt on tärkeää, että yrityksellä on realistinen ennuste likviditeetistä ja kassavirtabudjetista. Jokainen tapaus käydään läpi omana kokonaisuutenaan.

OP: Maksuaikojen muutokset tapauskohtaisesti

OP Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden lyhennysvapaisiin sekä kotitalouksille että pk-yrityksille, jos koronapandemia on vaikuttanut asiakkaiden luotonhoitokykyyn.

Yritysten kohdalla OP arvioi maksuaikojen muutokset tapauskohtaisesti, hyödyntäen Finnveran tarjoamia takauksia. Maksuohjelman muutoksista ei peritä erillistä maksua.

– Yrityksille on tarjolla monenlaisia keinoja, pankin joustot ovat osa sitä. Verottaja on jo ilmoittanut joustonsa ja maksujärjestelymahdollisuudet, työeläkeyhtiöt tulevat vastaan maksuissa ja kaikkein tärkeintä on, että yritykset itse sopeuttavat toimintaansa. Rahoituskelpoisille yrityksille tarjotaan lisärahoitusmahdollisuuksia joko suoraan OP:n ratkaisuna ja Finnveran takausten kanssa. Uskon, että näitä elementettejä hyödyntämällä elinkelpoiset yritykset selviävät koronaviruspandemiasta, OP:n pankkitoiminnan pk-yritysasiakkaista vastaava johtaja Heikki Peltola sanoo.

OP kannustaa pk-yrityksiä olemaan yhteydessä omaan pankkiinsa mahdollisista rahoitustarpeista ja muutoksista. Ensisijaisesti pankki suosittelee digitaalisten palvelukanavien käyttöä.

Aktialta kahdeksan kuukauden lyhennysvapaa

Aktia tarjoaa henkilö- ja yritysasiakkaille kahdeksan kuukauden lyhennysvapaan, kun sitä hakee 30. toukokuuta mennessä. Yritysasiakkaille lyhennysvapaa myönnetään normaalin luottopäätösmenettelyn mukaisesti.

– Yrittäjät ovat parhaita liiketoimintansa asiantuntijoita. Yrittäjä voi etukäteen arvioida, miten tilanne vaikuttaa kassavirtaan, mitä voi tehdä ulos menevälle rahalle ja mitä voi tehdä likviditeetilleen. Sitten kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiin ja voimme sparrailla, että pääsemme yhteiseen näkemykseen tilanteesta, Aktian yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Irma Gillberg-Hjelt sanoo.

Aktian kahdeksan kuukauden lyhennysvapaa perustuu ”parhaaseen arvioon”. Tällä hetkellä arvio on, että kahdeksan kuukauden jälkeen talous alkaisi olla normalisoitunut.

– Terveellä pohjalla olevalla yrityksellä ei ole hätää. Etsimme yhdessä järkevän mittaisen lyhennysvapaan. Tapauskohtaisesti mahdollisuus on pidempäänkin lyhennysvapaaseen tai lyhyempään jaksoon, Gillberg-Hjelt jatkaa.

Hän painottaa, että yrittäjän oma asiantuntemus yrityksen tilanteesta on avainasemassa, kun keskustellaan lisärahoituksen hankkimisesta. Oleellisia kysymyksiä ovat, kuinka monen kuukauden menoihin lisärahaa tarvitaan ja miten lomautukset vaikuttavat yrityksen taloustilanteeseen.

– Pankit ja Finnvera ovat valmiudessa käyttämään likviditeettipuskureita. Käytännössä pankeilla ne ovat kassapuskureita, kuten luotollinen tili. Finnveran tärkein työkalu ovat takaukset pankeille, Gillberg-Hjelt kertoo.

Danske Bank: Yrityksen mietittävä, mitä itse pystyy tekemään

Danske Bank kertoo tiedotteessaan mahdollisuudesta muutoksiin yritysasiakkaiden maksuohjelmiin ja korotuksista yritysasiakkaiden luotollisten tilien limiitteihin tai muihin käyttöpääomalimiitteihin.

– Suhtaudumme joustavasti lyhennysvapaisiin ja tarkastelemme käyttöpääomatarpeita, liiketoimintajohtaja Matti Vainionpää kertoo.

Danske Bankin Suomen maajohtaja Leena Vainiömäki kertoo tiedotteessa, että jokaisen asiakkaan tilanne arvioidaan yksilöllisesti, sillä yhtä voi auttaa lyhennysvapaa ja toista korttiluoton limiitin korotus tai tilapäinen korotus käyttöpääomalimiittiin. Vainionpään vastuulla ovat keskisuuret yritykset, joiden liikevaihto vaihtelee kolmen ja 150 miljoonan euron välillä.

– Olimme osaan asiakkaista yhteydessä jo pari viikkoa sitten ja yritimme herätellä heitä siihen, että tämä (koronavirus) saattaa vaikuttaa toimintaan. Tilanne kärjistyi perjantaina, Matti Vainionpää kertoo.

Hänen mukaansa yritysten on hyvä miettiä, mitä ne pystyvät itse tekemään. Pankit odottavat myös Finnveran ratkaisua.

– Käytännössä lopputulos on varmasti se, että yritys ottaa lainan pankista, joka jakaa riskin jollakin mallilla Finnveran kanssa. Me olemme ehdottaneet, että Finnvera hyväksyisi pankin luottokelpoisuusanalyysin, jotta niitä ei tarvitsisi tehdä kahta kertaa kiireessä. Näin päätöksenteko nopeutuisi.

Myös Handelsbanken katsoo kunkin yrittäjän tilannetta tapauskohtaisesti.

– Paikalliskonttorit tuntevat asiakkaansa parhaiten. Meillä ei ole standardisapluunaa tähän tilanteeseen, mutta pankkiin kannattaa olla yhteydessä, jos omia sopimuksia täytyy muokata, Handelsbankenin viestintäjohtaja Pirjetta Soikkeli kertoo.

Finnvera myöntää pankeille lyhennysvapaata

Myös Suomen valtio on turvaamassa yritysten toimintaedellytyksiä ja rahoituksen saatavuutta. Finnvera on myöntänyt pankille luvan antaa lyhennysvapaata takaamiinsa lainoihin. Yrittäjän tulee olla yhteydessä omaan pankkiin tässä tilanteessa, jos yrityksellä on Finnveran takaus.

Teollisuussijoitus on varautunut vaikeuksiin ajautuvien yritysten rahoitukseen kanssasijoituksilla. Yritykset voivat hakea myös verohelpotuksia tilapäisiin maksuvaikeuksiin Vero.fi -palvelussa.

Kuva: Getty Images

Teksti: Elina Hakola ja Pauli Reinikainen

elina.hakola (at) yrittajat.fi

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi