17.3.2020 klo 17:58
Uutinen

Lomautusten määrä kasvaa yrityksissä rajusti  – koskevat jo kymmeniä tuhansia työntekijöitä

Yritysten taloustilanne on nyt todella tiukka. Pelkästään Uudenmaan TE-toimistoon on tullut yrityksiltä tähän mennessä 44 000 työntekijää koskevat yt-ilmoitukset.

Suurin osa ilmoituksista koskee määräaikaisia 90 vuorokauden lomautuksia.

– Kyllä nämä ovat hurjia lukuja. Pelkästään täällä Uudellamaalla on tullut yhteensä 44 000 työntekijää koskevat ilmoitukset yt-menettelyn käynnistämisestä. Ilmoituksia on tullut viime viikon alkupuolelta lähtien, ja tahti on kiihtynyt eilen ja tänään, kertoo yrityspuolen palvelujohtaja Minna Helenius Uudenmaan TE-toimistosta.

Helenius huomauttaa, että Uudenmaan luvut painottuvat alueen todellista tilannetta suuremmiksi. Näin siksi, että suurilla yrityksillä on pääkonttorit Uudellamaalla. Ilmoitukset tulevat sinne, vaikka yt-neuvottelujen kohteeksi joutuvia on eri puolilla maata.

– Useimmat yritykset ilmoittavat, että yt-menettely koskee koko henkilöstöä, kun ei tiedetä vielä kokonaistatarvetta. Lomautettavien määrä saattaa siis lopulta olla pienempi, Minna Helenius toteaa.

Koko maan yt-lukuja kirjataan ja lasketaan paraikaa. Heleniuksen mukaan paljon ilmoituksia on vielä käsittelemättä, sillä ilmoituksia tulee paljon ja monta kautta.

14 vuorokauden ilmoitusaikaa pitää lyhentää

Yt-ilmoituksia alkoi ensin tulla matkailuun ja lentoliikenteeseen liittyen. Nyt ilmoituksia on tullut esimerkiksi ravintoloista sekä kulttuuriin ja harrastuksiin liittyvistä palveluista.

TE-toimistoihin on tullut varsinkin pienistä yrityksistä palautetta 14 vuorokauden ennakkoilmoitusajasta. Se on pitkä aika, jos asiakkaat ovat kadonneet ja kassa tyhjenee. Suomen Yrittäjät on esittänyt, että ilmoittamisaika lyhennettäisiin kolmeen vuorokauteen.

Toisaalta myös työntekijöiden huoli työpaikkojen säilymisestä ja toimeentulosta näkyy TE-toimistojen netissä ja puhelinlinjoilla.

– Työnhakijoiksi ilmoittautuneiden määrä on lähtenyt nousuun, palvelujohtaja Minna Helenius kertoo.

Ruuhka on TE-toimistossa kova, vaikka esimerkiksi Uudellamaalla on viime päivinä lisätty henkilökuntaa tähän työhön.

– Toivoisin, että meidän kotisivuilta luettaisiin ohjeita. Ja varmasti kontaktoimme kaikki, vaikka olemme nyt ruuhkautuneita, Minna Helenius painottaa.

Nyt tarvitaan nopeita ratkaisuja

Yt-ilmoitusten määrän raju kasvu ei tullut yllätyksenä Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismaselle:

– Pienet yritykset toimivat pienellä kassalla. Se on ihan selvää, että tämä ennustaa konkurssien määrän nousua, sanoo Kuismanen.

Hän painottaa, että yritysten selviämisen kannalta olisi tärkeää, että lomautusten ennakkoilmoitusaika lyhennetään 14 vuorokaudesta kolmeen vuorokauteen.

– On erittäin tärkeää, että voimme nopeuttaa prosessia. Kun tulee tällainen koronan kaltainen sokki, niin rahoituksen saamisessa ja työmarkkinapuolella pitää pystyä tekemään nopeita ratkaisuja, pääekonomisti Kuismanen korostaa.

Kun yritykset selviävät hengissä koronakriisin yli, myös työpaikat säilyvät.

Pääekonomistin vinkit yrityksille

– Ota yhteyttä rohkeasti ja mahdollisimman nopeasti omaan pankkiin ja Finnveraan, jos olet sen asiakas. Niissä on mahdollisuuksia lisärahoitukseen ja muihin tarpeellisiin toimiin, Mika Kuismanen kannustaa.

Sen jälkeen pitää Kuismasen mukaan selvittää, että miten omaehtoisia veromaksuja voidaan myöhentää.

– Sitten pitää käyttää hyödyksi YEL- ja TYEL-järjestelmien antamat mahdollisuudet, Kuismanen neuvoo.

– Kannattaa ehdottomasti myös käyttää varttitunti aikaa siihen, että tutustuu Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuston osioon usein kysytyistä kysymyksistä, pääekonomisti Kuismanen kehottaa.

Siellä annetaan ohjeita muun muassa niin lomautuksiin kuin yt-menettelyyn yleensäkin.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi