Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Korona

Poikkeusoloissa yrittäjät keksivät poikkeuksellisia toimintatapoja – Asiakkaat seurasivat verkkoon

Yrittäjät ovat poikkeustilanteessa keksineet tapoja, joilla saada toiminnan pyörimään ja edes jotain tuloja, vaikka asiakkaita ei voi tavata kasvotusten. Monilla aloilla yrittäjät miettivät nyt uusia toimintatapoja.

Useat palveluntarjoajat ovat siirtäneet palvelunsa nettiin edes jossain muodossa. Neuvontaa, terapiaa, opetusta ja ohjausta löytyy useilta toimialoilta.

Talouselämä kertoi jutussaan markkinointiteknologia-alan yritys Leadoo Marketing Technologiesin huomiosta. PK-yritysten nettisivujen verkkoliikenne on ollut 223 prosentin kasvussa. Konversioiden, eli yhteydenottojen ja verkkomyynnin, kasvu on ollut 55 prosenttia.

Yrittäjät kokosi esimerkkejä yrittäjien tavoista toimia poikkeuksellisessa tilanteessa.

Messut netissä

Käsityömessut siirtyivät nettiin viidessä päivässä. Kässämessut netissä -Facebook-ryhmässä on jo 12 000 seuraajaa ja tykkääjää. Messujen tunnelma, ohjelma, työnäytökset ja luennot pyritään siirtämään verkkoon esimerkiksi Instagramin-livevideoiden muodossa.

– Mukana olevia näytteilleasettajia on jo 300, järjestäjä Kreetta Ahonen kommentoi Facebookissa Yrittäjät #ostapieneltä -ryhmässä.

Myös jyväskyläläinen lankakauppa Titityy on yllättynyt verkkokaupan sujumisesta.

– Pistettiin kivijalka kiinni ja keskitytään verkkokauppaan. Se toimii yllättäen todella hyvin, vaikkakin huonommalla katteella toimituskulujen ollessa nyt 0 euroa. Neuleillat siirtyy someen, Instaliveä, Faceliveä ja videoita tuunataan enemmän. Luotto on, että tästä selvitään, Tiina Huhtaniemi kertoo.

Kiinteistövälittäjä Nana Hyry kertoi Hima & Huvila -yrityksen tarjoavan etäesittelyitä asunnoista. 

– Asiakas pääsee tutustumaan asuntoon ja voi pyytää välittäjää vaikka kurkkaamaan komeroon tai katsomaan ikkunanäkymää, Hyry kertoo. 

Potkua verkkotekemiseen

Elämäntaidon valmentaja Kati Susiaho kommentoi Facebookin Yrittäjät #ostapieneltä -ryhmässä valmentavansa asiakkaita etänä verkossa.

– Vihdoin kaikki ne verkkojutut ovat tekeillä, joten tämä on ollut bisnesboosti itselle saada vihdoin aikaan asioita ja eteenpäin roikkuneita juttuja, hän kertoo.

Kuopiolainen Seikkailukeskus Oy maahantuo franchising-periaatteella Emergency FIrst Responce -ensiapukouluttajakursseja. 

– Nyt on ilmaantunut itseopiskelijoita, jotka ovat tilanneet materiaalin, vaikka kaikki kurssit on peruutettu tältä keväältä. Eli he opiskelevat materiaalia kotona ja tulevat kurssille sitten, kun niitä taas aletaan järjestää. Tämähän pelastaa toiminnan niiltä osin, että veloitamme nyt materiaalin hinnan toimituksen yhteydessä. Saadaan edes vähän liikevaihtoa toimintaa ylläpitämään, Kalevi Puomilahti kertoo Yrittäjät #ostapieneltä -ryhmässä.

Helsingin keskustan kivijalkaliiketilat ovat arvokkaita neliöitä, joten parturiliikeyrittäjä Johanna Ahlberg suunnittelee tarjoavansa tilaa työhuone- ja toimistokäyttöön. Myös hankolainen Hotel Bulevard tarjoaa vieraista tyhjenneitä huoneita toimistokäyttöön.

Ähtäriläinen Honkaniemen Kirjakauppa ilmoitti eilen hyvityskäytännöstään. Jokaisesta ostetusta kirjasta on mahdollisuus saada 50 prosentin hyvitys, jos kirjan palauttaa hyväkuntoisena kahden viikon kuluessa. Minimihinta on viisi euroa.

Luettu kirja myydään seuraavalle edullisemmin ja luetut kirjat päätyvät poistotorille, josta kirjat myydään edullisin myyntihinnoin.

– Ja luonnollisesti, jos olet sairastunut, luotamme siihen, että et vaihda kirjoja, kirjakauppa pyytää Facebook-päivityksessään.

Ravintolaruokaa kotiin kuljetettuna tai noudettuna

Moni ravintoloitsija on ryhtynyt tarjoamaan kotiinkuljetuspalveluita tai noutopalveluita. Helsinkiläinen kahvila Sävy myy noutotilauksia sivuoven luukun kautta, jolloin ihmiskontakti on minimissään.

Oivadeli pakkaa valmiita annoksia rasioihin.

Helsinkiläinen Cafe Talo tarjoaa neljän päivän lounaskassia, joka sisältää esivalmistetut annokset. Porvoolainen ravintola- ja juhlatila Kannonnokka aloittaa viikonloppuna take away ja drive through -ravintolana tulevana viikonloppuna.

– Me kuulumme näihin, joiden kalenteri alkoi tyhjentyä välittömästi, kun hallitus piti tiedotustilaisuutensa viime torstaina, ja tyhjeni lopullisesti maanantain tiedotustilaisuuden jälkeen, yrittäjä Ari Kuokka kertoo.

Espoolainen Taste of Thailand -ravintola keskittyi jo maanantaina pelkästään nouto- ja kuljetuspalveluun.

– Palkkasimme lisää kuskeja ja olemme onnistuneet kasvattamaan myyntiä sen verran, että pystymme pitämään porukan töissä ja maksettua laskut. Vielä näyttää hyvältä mutta jos jatkuu niin pitää kyllä keksiä vielä uusia keinoja, Mika Lahdelma kertoo.

Myös viininmaistelukurssi onnistuu verkossa. Weinwelt Lagenfeld toimittaa luomuviinit osallistujille etukäteen. Kurssin aikana kokoonnutaan yhdessä kotisohvalle ja läppärin ääreen yhtä aikaa maistelemaan ja keskustelemaan viineistä.

Yle kertoo jutussaan, että Kainussa, missä ruoan kuljetuspalvelu ei ole vielä arkipäivää, on nyt kunnostauduttu tällä saralla.

– Asiakkaita riitti heti viikonloppuna mukavasti. Kotiinkuljetus on ainakin omalta osalta tällä hetkellä nollapalkalla tehtävää työtä, josta yritän saada liikevaihtoa yritykselle, yrittäjä sorkamolaisen ravintola Messin yrittäjä Juho Härkönen kertoo Ylen haastattelussa.

 

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi