Etsi

Emergency banner

Tiedote

Yrittäjät yrittäjien apuna ja tukena koronakriisissä

Yrittäjäjärjestö keskittyy koronakriisin aikana ensisijaisesti siihen, että yrittäjät ja yritykset selviäisivät poikkeuksellisesta tilanteesta mahdollisimman hyvin. Muutakin edunvalvontaa ja työtä luonnollisesti tehdään, mutta pääpaino on koronasta selviämisessä.

Vahvaa vaikuttamista yrittäjien puolesta 

Koronakriisi iskee rajusti juuri moniin yrittäjiin ja yrittäjäjärjestö ei ole säästellyt voimiaan löytääkseen tilanteeseen kaiken sen avun, mitä saatavilla on. Suureen osaan yrittäjien avuntarpeesta tarvitaan poliittinen päätös tai lakimuutos. Olemmekin olleet jatkuvasti yhteydessä hallitukseen ja esittäneet lukuisia keinoja pienten ja keskisuurten yritysten ahdingon helpottamiseksi.

Yksinyrittäjiä varten esitimme Yrittäjäturvaa, jossa yrittäjä olisi oikeutettu työmarkkinatukeen ilman, että joutuu lopettamaan yritystoimintansa. Tämä määräaikainen lakimuutos on nyt voimassa ja tuki haettavissa. Tarvitsetko apua sen hakemiseen? Katso tämä.

Samoin vaadimme suoraa tukea yksinyrittäjille. Moni kunta on sitä jo alkanut jakaa. Onko sinun kuntasi jo avannut haun – kuntakohtaiset tiedot löydät täältä.

Yrittäjät on esittänyt myös nopeita uudistuksia työllistävien yritysten rahoituksen turvaamiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Myös näitä viestejä hallitus on kuullut. Yrittäjille on nyt tarjolla kehittämistukea Ely-keskuksista (1–5 henkilöä työllistävät) ja Business Finlandista (6 henkilöä tai enemmän työllistävät pk-yritykset).

Lisäksi Finnvera tarjoaa tavallista edullisempaa lainatakausta kriisin aikana.

Olemme vaatineet joustoa myös verojen maksuun, ja tässä on Verohallinto tullut vastaan. Miten, voit lukea tarkemmin Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolta

Apua verkossa yrittäjille

Avasimme yrittäjiä varten laaditun Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuston heti kriisin puhjettua. Sinne kootaan olennainen tieto, jonka yrittäjä kriisistä selvitäkseen tarvitsee. Sinne nousevat myös Yrittäjät.fi:n koronauutiset ja Yrittäjien tiedotteet. Niistä voi seurata, missä mennään ja mitä yrittäjäjärjestö tekee yrittäjien eteen. 

Siirry Kaikki koronasta yrittäjälle -sivustolle tästä.

Puhelinneuvonta keskittynyt koronaneuvontaan 

Tavallisissakin oloissa erittäin käytetty Suomen Yrittäjien puhelinneuvonta auttaa jäsenyrittäjiä, jotka tarvitsevat apua. Olemme vastaanottaneet jäseniltämme tuhansia puheluita viikossa. Apua on kysytty esimerkiksi lomauttamiseen, tukien hakemiseen, vuokrista neuvotteluun ja rahoituksen saamiseen. Koska puhelinneuvonta uhkasi välillä ruuhkautua, avasimme myös mahdollisuuden jättää yhteydenottopyyntö tai kysymys. Sitä on käytetty ahkerasti.

Lisäksi aluejärjestömme eri puolilla maata auttavat niihin soittavia yrityksiä.

Yrittäjillä on myös mahdollisuus soittaa Talousapu-palveluun.

Maksuttomia koulutuksia koronasta verkossa

Tarjoamme monenlaisia maksuttomia verkkokoulutuksia yrittäjille koronasta selviämiseksi. Koulutuksia on eri näkökulmista, esimerkiksi yksinyrittäjille omansa ja työnantajayrittäjille omansa. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelu- ja hyvinvointialan yrittäjille on oma tietoiskunsa: heistä osa palvelee riskiryhmässä olevia asiakkaita, jotka eivät selviä ilman yrittäjän apua.

Koulutuksia on myös siitä, miten erilaisia tukimuotoja kuten työmarkkinatukea, yksinyrittäjätukea tai työllistävien kehittämistukia haetaan. Tietoa tarjotaan myös siihen tilanteeseen, jos yritystä on pakko alkaa ajamaan alas.

Tallenteita koulutuksista voi katsoa täältä

Tuleviin koulutuksiin voi ilmoittautua täällä

Alueilla käytännön apua yrittäjille tarjolla

Lisäksi otimme pikaisesti yhteyttä muihin yrittäjiä auttaviin ja yrityspalveluita järjestäviin tahoihin eli Uusyrityskeskukseen, Suomen Elinkeino- ja kehitysyhtiöihin ja Kuntaliittoon ja sovimme eri puolilla maata annettavasta avusta.  Kehitysyhtiöiden ja uusyrityskeskuksien yritysneuvojat suuntavat nyt voimavarat vaikeuksissa olevien yritysten auttamiseen. Älä jää yksin: Alueellista apua löydät täältä.

Lue lisää tästä

Autamme kuntia auttamaan yrityksiä

Laadimme yhdessä Kuntaliiton kanssa kunnille suositukset siitä, miten ne voivat auttaa yrityksiä ja samalla asukkaitaan sekä itseään selviämään vaikeasta tilanteesta. 

Lue lisää tästä

Vertaistukea ja tietoa Facebookissa

Meillä on oma, hyvin aktiivinen Facebook-sivu, joka on myös tarjonnut neuvontaa yrittäjien koronaan liittyvissä vaikeuksissa ja kysymyksissä. Koronan takia perustettiin myös täysin korona-aiheeseen keskittynyt Facebook-ryhmä, Yrittäjät #ostapieneltä. Siellä on yli 15 000 jäsentä.

Tarjolla on tietoa ja tukea toisilta yrittäjiltä, Suomen Yrittäjien ja muiden organisaatioiden asiantuntijoilta, mm:

  • Yrittäjien lakineuvoja vastaa ryhmässä kysymyksiin.
  • Työeläkeyhtiö Elon asiantuntija vastaa YEL- ja TyEL-kysymyksiin.
  • Finnveran rahoitusasiantuntija vastaa rahoitusta koskeviin kysymyksiin.  
  • Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu antaa ryhmässä talous- ja velkaneuvontaa. 
  • Mieli ry:n asiantuntija vastaa jaksamiskysymyksiin. Lisäksi ryhmässä päivysti psykoterapeutti.  

Eri aiheista on ryhmässä erilliset osiot, kannattaa osoittaa kysymykset niihin. 

Ryhmän löydät täältä.

Mentoripalvelu avattu kaikille yrittäjille

Yrittäjäjärjestön mentorointipalvelu Mentorisi.fi on avattu koronakriisin vuoksi maksutta kaikkien yrittäjien käyttöön. Palvelusta yrittäjän on mahdollista löytää itselleen mentori tukemaan ja sparraamaan tänä poikkeuksellisen vaikeana aikana. Mentorisi.fi-palveluun pääset tästä

Kampanja muistuttaa, että yritys säilyy vain, jos sillä on asiakkaita

Yrittäjäjärjestö käynnisti lisäksi Auta pientä -kampanjan, jossa muistutetaan ihmisille, että yritys pysyy pystyssä vain, jos siellä käy asiakkaita. Kampanja on näkynyt laajasti monien isojen suomalaisten mediatalojen alustoissa ja julkaisuissa.

Kampanjan sanoma on, että jokainen ostos on nyt mahdollisuus tukea kotimaista pk-yrittäjää. Osta vaikka lahjakortti tulevia käyntejä varten tai maksa auton huolto ennakolta. Moni firma on myös siirtänyt toimintaansa verkkoon: ruokaa toimitetaan kotiin ja treeniä tarjotaan verkossa. Tapoja tukea yrittäjiä on monia. Sosiaalisessa mediassa käytettävät aihetunnisteet ovat #autapientä, #autanyt ja #ostapieneltä.

Nyt voi ostaa myös kangaskassin, joka muistuttaa pienyritysten tukemisesta. Lue lisää kampanjasivulta, josta löytyvät myös linkit materiaaleihin, joita voi jakaa.

Laajasti esillä tiedotusvälineissä  

Olemme saaneet tiedotteillamme hyvin yrittäjien viestiä läpi tiedotusvälineissä.  Haluatko tietää, mitä mieltä yrittäjäjärjestö on jostakin asiasta tai mitä olemme ehdottaneet ja ajaneet? Katso tiedotteemme, löydät ne täältä.

Loimme verkkokauppaoppaan

Moni miettii nyt liiketoimintansa siirtämistä verkkoon. Halusimme olla yrittäjille avuksi ja kokosimme verkkokauppa-alustoja vertailevan pikaoppaan. Lataat sen maksutta täältä. Katso samalla myös muut oppaamme!

Yhdessä me olemme enemmän

Yrittäjärjestöä ei ole ilman jäseniä. Mitä enemmän meitä yrittäjiä on yhdessä, sitä painavampi sanamme on. Tässä yhteisössä on voimaa, ole yksi meistä.

 

Tiedotetta päivitetty 21.4.2020