11.4.2020 klo 10:43
Uutinen

Pohjois-Pohjanmaalla laitettiin töpinäksi: Yksi kunta takaa yrittäjien lahjakortit, toinen tarjoaa edullista lainaa

Liminka on yksi kunnista, jotka ovat päättäneet konkreettisista toimista alueen yritysten tukemiseksi.

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjäjärjestö aloitti tiiviin yhteydenpidon alueen kuntien kanssa heti koronakriisin alussa. Tuloksia on syntynyt nopeasti ja yrittäjien ongelmiin on tartuttu käytännön toimenpiteillä.

– Ensimmäinen iso asia oli saada alueellinen tilannekuva. Mietittiin porukalla, mikä yrittäjien tilanne on ja miten heitä voisi auttaa yhteistyössä kunnan kanssa, Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen kertoo.

Teams-kokouksia on järjestetty kerran viikossa. Mukana ovat olleet alueen elinkeinoyhtiöiden johtajat, seutukuntajohtajat ja yrittäjäjärjestön edustajat. Kunnanjohtajat ovat myös osallistuneet neuvotteluihin. Toimenpidetoiveet on välitetty Suomen Yrittäjien paikallisyhdistyksiin nopealla aikataululla.

Raahe ja Siikajoki lainaavat edullisesti

Raahe ja Siikajoki laittoivat käyntiin idean lainainstrumentista mikro- ja pienyrittäjille. Lainaa myönnetään paikallisten elinkeinoyhtiöiden kautta edullisella kahden prosentin korolla ja nopealla parin päivän käsittelyajalla. Lainaa voi saada yhteensä 6000 euroa 2000 euron erissä.

– Tähän mennessä Raahessa on myönnetty parikymmentä lainaa, Kolehmainen kertoo.

Laina on tuonut helpotusta, koska pankkien lainarahoitus on tukkeutunut pahoin koronakriisin seurauksena ja hallituksen tuki yksinyrittäjille ei ole vielä päässyt täyteen vauhtiin.

– Raahessa ja Siikajoella laina on ollut konkreettinen apu yritysten kassaan.

Kuusamossa on tehty päätös vastaavan lainamallin käyttöönotosta, mutta rahoituspäätöksiä ei ole vielä tehty. Kuusamo aikaa käyttää edullista lainaa pienyrittäjien tukemiseen kuntien myöntämän yksinyrittäjätuen lisänä.

Limingalta suoraa tukea

Limingassa toimenpiteet on viety asteen Raahea ja Siikajokea pidemmälle.

– Liminka on varannut 100 000 euroa oman paikkakunnan mikroyrittäjien tukemiseen, Kolehmainen sanoo.

Käytännössä tukea on mahdollista saada 500-1000 euroa kolmeksi kuukaudeksi yhtä yritystä kohden.

– Limingassa on tunnistettu se tosiasia, että kassakriisi on ensimmäinen asia, mikä tulee yrityksissä vastaan. Etenkin niissä yrityksissä, joihin liikkumisrajoitukset iskevät pahiten.

Oulun lähistöllä sijaitseva Tyrnävä pyrkii auttamaan koronakriisistä kärsiviä ravintoloita. Kunta on muuttanut opiskelijoiden etäruokailun palveluliiketoiminnaksi.

– Kunta ei tee ruokaa omissa keittiöissään vaan vaihtavat toiminnan palveluseteleiksi. Ruoka voidaan hakea paikallisesta ravintolasta mukaan, Kolehmainen selvittää.

Utajärvi takaa yritysten lahjakortit

Utäjärvellä kehiteltiin välillinen yritystuki, joka kohdennettiin lahjakortteihin.

– Utajärven toimintamalli on todella hyvä. Se on tällä hetkellä valmisteilla paikallisen yrityspuiston kautta. Paikallinen yrittäjäyhdisys esitti, että yrityspuisto takaa oman paikkakunnan yritysten lahjakortit, Kolehmainen kertoo.

Ideana on, että kuluttajat voivat hankkia lahjakortteja ilman pelkoa siitä, että yritys kaatuu eikä lahjakorttia voisi käyttää esimerkiksi ensi syksynä. Suunniteltu takaus on 300 euroa yhtä kuluttajaa kohden.

– Jos korttia ei pystyisi käyttämään, kunta maksaa sen hinnan takaisin. Tämän odotetaan buustaavaan yritysten liikevaihtoa, Kolehmainen jatkaa.

Oulussa luopamaksuhuojennuksia

Oulu on niin ikään lähtenyt mukaan yrittäjien auttamistalkoisiin. Kaupunki suunnittelee parhaillaan rakennusviraston kautta myönnettäviä lupamaksuhuojennuksia helpottamaan remontointeja.

– Tavoite on lisätä ihmisten kiinnostusta laittaa enemmän rahaa kodin sisustamiseen ja remontoimiseen. Kun ulkomaan matkat ovat joksikin aikaa poissuljettuja, on odotettavissa, että ihmiset laittavat kuntoon pihoja ja terasseja. Tämä lisäisi rakennusalan liikkeiden myyntiä, Kolehmainen kertoo.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi