7.5.2020 klo 15:46
Uutinen

Kävikö sinullekin näin? TE-toimisto luokitteli Marjan päätoimiseksi yrittäjäksi, tulot romahtivat

Nakkilassa toimiva yrittäjä ihmettelee TE-toimiston päätöstä. Suomen Yrittäjien asiantuntijan mukaan TE-toimisto on toiminut oikein.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2018, kun nakkilalainen Marja Kares-Oksman irtisanoutui 16-vuotisesta työsuhteestaan koettuaan eriarvoista kohtelua. Hänellä oli jo tuolloin sivutoiminen yritys. Töiden ja yritystoiminnan ohessa hän myös opiskeli.

– Kun irtisanouduin, sain ensimmäiset 8 kuukautta soviteltua työttömyyspäivärahaa. Toimitin säännöllisesti työttömyyskassaan kuitit yritystoiminnasta.

Viime vuoden kesänä Kares-Oksmanille tarjoutui mahdollisuus tehdä toiminimellään yritystoimintaa päätoimisesti kajakkivuokrauksen ja ohjattujen melontaretkien parissa. Hän oli yhteydessä TE-toimistoon ja kertoi, että yritystoiminta työllistää päätoimisesti kesän ajan. TE-toimistosta ohjeistettiin olemaan yhteydessä uudelleen, jos tilanne muuttuu.

Lähes nollatuloilla koko syksyn

Kolmen kuukauden työrupeaman jälkeen kesä kääntyi syksyyn ja työt loppuivat.

– Syyskuussa ilmoitin TE-toimistoon, että en työllisty yrityksessä. TE-toimisto teki päätöksen ja luokitteli minut edelleen päätoimiseksi yrittäjäksi. Ihmettelin, miten se on mahdollista, koska enhän minä voi järjestää kajakkiretkiä talvella.

Päätöksen seurauksena Kares-Oksman eli nollatuloilla viime syyskuusta kuluvan vuoden maaliskuuhun lukuunottamatta muutamaa lyhyttä toimeksiantoa.

– Onneksi on mies, joka on elättänyt. On paljon niitä, joilla ei ole elättäjää. Silloin on marssittava sosiaalitoimistoon, hän sanoo.

Koronakriisin iskettyä nainen pelkäsi, ettei hän voi saada yritykselleen koronatukea, koska yritystoiminta ei ole ollut kannattavaa.

– Onneksi kävi hyvin ja sain päätöksen, että olen oikeutettu työmarkkinatukeen. Nyt olen saanut noin 550 euroa käteen kuukaudessa.

”TE-toimisto ei ole toiminut väärin”

Kares-Oksman kuuluu Agronomiliittoon. TE-toimiston lausunnon jälkeen hän otti yhteyttä liiton lakimieheen.

– Juristi totesi suoraan, että minua sakotetaan liiasta rehellisyydestä. Jos olisin vaan jatkanut kuittien toimittamista työttömyyskassaan, olisin todennäköisesti saanut koko kesän soviteltua työttömyyspäivärahaa, koska tuloni olivat sen verran pienet.

Yrittäjä on tehnyt valituksen työttömyyskassaan. Valitus ei ole johtanut mihinkään, sillä kassa toimii TE-toimiston lausunnon mukaisesti.

– Vetosin siihen, että TE-toimiston päätöksen mukaan yrityksen sivutoimisuuden osalta minun on pystyttävä todistamaan, että olen työskennellyt tai opiskellut samanaikaisesti kun olen pyörittänyt yritystä. Kaikki nämä ehdot ovat täyttyneet paitsi sen kolmen kuukauden aikana, jolloin työllistyin yrityksessä.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikön Harri Hellsténin mukaan TE-toimisto ei ole toiminut väärin.

– Kyseinen henkilö on itse ilmoittanut työllistyvänsä yritystoiminnassa päätoimisesti. Päätoimisen työllistymisen jälkeen toiminta pitää lähtökohtaisesti lopettaa kokonaan työttömyysturvalaissa tarkoitetulla tavalla, jotta oikeus etuuteen syntyy, hän perustelee.

Kares-Oksman myöntää, että hän olisi todennäköisesti päässyt takaisin ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, jos olisi lopettanut yritystoimintansa.

– Kyse oli osittain periaatteesta. Mietin myös, että jos olisinkin saanut työkeikan, en olisi voinut ottaa sitä vastaan, jos minulla ei olisi ollut yritystä. Nyt aion jatkaa yrityksen pyörittämistä ja elän siinä toivossa, että tänä kesänä järjestetään kajakkiretkiä koronasta huolimatta. Suunnitelmissani on muutakin liiketoimintaa.

Kuva: Marja Kares-Oksmanin albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi