19.5.2020 klo 08:30
Uutinen

Vielä ei ole liian myöhäistä – Nuoren palkkaamiseen saa tukea kaupunkien kesätyöseteleistä

Monissa kaupungeissa nuorille on jaettu kesätyöseteli tukemaan kesätyöpaikan saamista. Esimerkiksi Turussa sama työnantaja voi saada useamman kesätyösetelin ja näin palkata useamman nuoren vähintään 10 työpäiväksi.

Helsingissä setelit on jaettu 9-luokkalaisille. Kesäsetelityö kestää kaksi viikkoa. Turussa setelin voi saada 15-18-vuotias turkulainen, mutta työpaikan ei tarvitse sijaita samassa kaupungissa. Turussa setelit jaetaan sovittuna olevaa kesätyöpaikkaa vastaan. Turussa kaupungin kesätyöntekijöiksi hakeneita nuoria halutaan ohjata aloille, joissa kesäavulle on nykyisessä poikkeustilanteessa suurempi tarve kuin kaupungilla, esimerkiksi maatalouden alkutuotantoon.

– Kesätyösetelin ideana on, että työnantaja uskaltaa helpommin palkata nuoren, kun omavastuuosuus palkasta jää pieneksi, Turun Työpisteen vastaava urasuunnittelija Sanna Järvi kertoo verkkosivuilla.

Oulussa kesäsetelin voi saada nuori, joka on syntynyt 1.5.2002-30.4.2005 välisenä aikana. Tampereen kaupungilla ei tällä hetkellä ole käytössä kesätyöseteliä. Monissa muissakin kaupungeissa on nuorille kesäseteleitä. Asia kannattaa tarkastaa oman kunnan nettisivuilta. Kesätyösetelin arvo on reilut 300 euroa, euromäärä vaihtelee hiukan kunnasta riippuen.

Jopa 76 prosenttia kaikista yhdeksäsluokkalaisista ilmoitti aikovansa hakea kesätöitä kesäksi. Kysely toteutettiin ennen koronavirusta helmi-maaliskuussa. Tämä selviää Talous ja nuoret TAT ry:n eilen julkistetusta selvityksestä.

– Kannustan ihan jokaista työnantajaa pohtimaan, pystyisikö palkkaamaan nuoren kesätöihin esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla tai kaupunkien kesätyöseteleillä, Talous ja nuoret TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen kannustaa.

Helsingissä kesäseteleitä 5500 nuorelle, lisäksi kaupunki palkkaa kesätöihin 4000 nuorta

Helsingissä ei ole koronan takia mitään kesätöitä laitettu kategorisesti jäihin. Helsinki palkkaa kesätyökaudella touko-syyskuussa yhteensä noin 4000 kesätyöntekijää ja vuosilomansijaista, mikä on lähes alkuperäisen suunnitelman mukainen määrä.

– Kaupungin omien kesätöiden lisäksi jaamme kesäseteleitä, jonka saavat lähes 5 500 Helsingin koulujen 9.-luokkalaista 71:ssä koulussa. Kesäseteli on työnantajalle arvoltaan 300 euron suuruinen, Helsingin HR-johtaja Nina Gross kertoo.

Helsingissä setelin kanssa nuori voi hakea työpaikkaa yrityksestä, yhdistyksestä, säätiöstä tai seurakunnalta. Työnantaja voi palkata nuoren myös tuntimäärältään pidemmäksi ajaksi. Tällöin 60 tuntia ylittävältä ajalta kesätyöntekijälle tulisi maksaa vähintään alan työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka.

Vastuullinen kesäduuni -kampanja auttaa yrittäjiä tarjoamaan nuorille myönteisiä kokemuksia kesätyöstä. Yrittäjäjärjestö on kampanjassa asiantuntijakumppanina mukana.

Suomen Yrittäjien verkostopäällikkö Aicha Manai muistuttaa, että kesätyön tarjoaminen on yrittäjille hyvä tilaisuus antaa nuorille hyvä ensivaikutelma työelämästä.

– Kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy kiristymistään. Kun hoitaa kesätyöasiat vastuullisesti, yrittäjä voi varmistaa vetovoimansa, Manai sanoo.

Kesätöitä myös alkutuotannossa: #Pelastetaansato2020

#Pelastetaansato2020 -yhteistyöverkosto kannustaa Suomen nuoria tarttumaan mahdollisuuteen maatiloilla ja puutarhoissa, joissa pian alkavalla satokaudella uhkaa tulla työvoimapula.

Tutustu työelämään ja tienaa -sopimus mahdollistaa myös harjoittelupaikkoja tuhansille nuorille, esimerkiksi kaupan alalla. Kaupan ala on suurin nuorten työllistäjä, myös kesäaikaan. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen.

Tukea nuorten omaan yrittäjyyteen – Bonuksena mentori

Helsingin kaupunki järjestää yhteistyössä 4H:n kanssa yrittäjyyskoulutusta 15–30 -vuotiaille helsinkiläisille nuorille. Koulutus järjestetään etäopetuksena kesäkuussa ja se koostuu yrityskurssista ja pienryhmäohjauksesta. Osallistujat saavat mentorin tukea oman idean kehittämiseen heinäkuun loppuun saakka sekä Nuorten yrityspolun suorittamalla 300 euron yrityssetelin tukemaan liikeidean toteuttamista.

Talous ja nuoret TAT ry:llä on Kesäyrittäjä-kampanja, joka tarjoaa vaihtoehdon perinteiselle kesätyölle auttamalla 17–29-vuotiaita kokeilemaan yrittäjyyttä kevyesti kesän aikana. Haku kampanjaan on jo sulkeutunut.

Lue lisää: Asiantuntijan vinkit kesätyöntekijän palkkaamiseen

Esimiehen kesätyöopas – Vastuullinen kesäduuni -kampanjan sivuilla

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi