27.5.2020 klo 12:27
Uutinen

Kuntayhteistyö auttaa kriisin keskellä – Inkoolle kehuja: ”Kunta kuuntelee meitä älyttömän hyvin tällä hetkellä”

Yrittäjät ja kunnat ovat tiivistäneet yhteistyötä kriisin selättämiseksi. Inkoon kunta saa kehuja Inkoon Yrittäjien puheenjohtajalta Ulla Gunnarssonilta.

Kunnat ja yrittäjät tarvitsevat toisiaan, jotta kunnissa on elinvoimaa. Inkoon kunta on informoinut ja ollut valmis käymään keskusteluja järjestelyistä koronakriisin keskellä. Viime viikolla julkaistun SY:n kuntabarometrin koronakyselyn mukaan yrittäjät ympäri maan kertovat kuntien koronatiedottamisen sujuneen hyvin.

– Kunta onnistui todella hyvin koronatiedottamisessa. Soitimme keskenämme kunnanhallituksen puheenjohtajan kanssa, ja hän kertoi kunnan toimista. Kunta puolitti vuokrat yrityksille ja toimijoille, jotka ovat kunnan toimitiloissa. Olimme koko ajan kuulolla siitä, miten tukiprosessit lähtevät menemään, kertoo Ulla Gunnarsson.

Inkoon kunta oli ensimmäinen Länsi-Uudenmaan kunnista, mikä käynnisti yksinyrittäjien koronatuen hakemisen. Tukea haetaan Länsi-Uudenmaan Novago Yrityskehityksen kautta, ja kunnat käsittelevät hakemukset.

Staffansbergin Tallin yrittäjä Gunnarssonin mukaan hakemukset on käsitelty todella ripeästi.

– Yrittäjäyhdistyksemme on viestinyt kunnan viestiä ja Suomen Yrittäjien tärkeitä viestejä eteenpäin paikallisille yrittäjille.

Gunnarsson istuu Inkoon kunnan rakennuslautakunnassa sekä Inkoon kunnan sitoutumattomana edustajana Novago Yrityskehitysyhtiössä.

Yrittäjä-kuntayhteistyö entistäkin tärkeämpää poikkeusoloissa

Suomen Yrittäjät käynnisti koronakriisin alkuvaiheissa yhteistyön Kuntaliiton kanssa. Yhdessä on järjestetty muun muassa webinaareja kuntien hankintapäätöksiä tekeville.

Tuoreen kyselyn mukaan yrittäjä-kuntayhteistyössä kilpailutuksissa ja joustoissa on rutkasti parantamisen varaa. Tiedottamiseen yrittäjät ovat melko tyytyväisiä. Näin voi tiivistää tulokset, kun yli 4200 yrittäjää kertoi kokemuksistaan kuntien koronatoimista Suomen Yrittäjien kyselyssä.

Suomen Yrittäjät kysyi yrittäjiltä yrityksen ja kotikunnan suhteesta laajassa Yrittäjän kuntabarometri -kyselyssä. Kysely avattiin ennen koronakriisin puhkeamista, mutta kriisin iskettyä kyselyyn lisättiin kysymyksiä kriisistä. Vastaajien joukossa on niin SY:n jäseniä kuin ei-jäseniä. Kaikki kuntabarometrin tulokset julkistetaan 9. kesäkuuta.

Inkoossa keskusteluyhteys toimii myös hankinnoissa ja kaavoituksessa

Inkoon Yrittäjät ry:n puheenjohtajan Ulla Gunnarssonin mukaan kunnan ja yrittäjäyhdistyksen hyvä keskusteluyhteys toimii myös hankintoihin ja kaavoitukseen liittyvissä asioissa. Hänen maahantuontiyrityksensä, joka tuo Euroopasta laadukkaan hevostallirakentamisen tuotteita, ei tarjoa palveluja kunnalle – mutta Inkoon yrittäjien puheenjohtajana kuntayhteistyötä on paljon.

– Kunta kuuntelee meitä älyttömän hyvin tällä hetkellä. Kunta rakentaa parhaillaan uutta yritysaluetta. Sen kaavoitusvaiheessa yrittäjäyhdistykseltä kysyttiin tarpeita, ja tontteja on tarjottu inkoolaisille yrityksille. Iso osa tonteista on jo varattu.

Yrittäjät ja Inkoon kunta ovat pohtineet kunnan hankintatarpeita ja paikallisten yritysten pääsyä hankintoihin mukaan.

– Kunnalta on tullut tarjouspyyntöjä pienemmistä hankinnoista niin, että olemme saaneet tiedon ennen kuin ne tulevat Hilma-hankintakanavaan. Alkuvuonna järjestettiin iso lähiruokapäivä, jossa kokoonnuttiin yhteen ja kartoitettiin paikallisten yritysten tuotteita sekä sitä, paljonko ne pystyvät tuottamaan. Hankinnat menevät esimerkiksi kouluihin ja vanhainkoteihin. Täällä on paikallisia tuottajia, ja yritämme tehdä yhteistyötä.

Ulla Gunnarsson kertoo palveluiden kysynnän lisääntyneen katukuvassa.

– Olen kuullut, että maansiirtoliikkeissä on nyt työntekijäpulaa. Yrityksessäni korona ei ole näkynyt, olemme erikoisala, ja tavara liikkuu suoraan varastolta asiakkaille.

Osa kunnista on vähentänyt palveluostoja. Niistä yrityksistä, jotka tuottavat palveluita kunnalle (612 vastaajaa) lähes kolmannes vastaajista sanoo, että kunta on vähentänyt palveluostojaan. Palveluostojen vähentäminen on tässä kriisissä koskettanut muun muassa linja-autoalaa.

Lähes 1600 vastaajan yritys tekee kauppaa kunnan kanssa. Näistä alle puolet (43 prosenttia) kertoi kunnan ja yrittäjien pohtineen yhdessä, miten kunnan erilaisissa hankintatarpeissa voitaisiin auttaa yrityksiä.

Lue lisää: Yrittäjät kertovat kuntien koronatiedottamisen sujuneen, ilmassa on uhkakuvia: ”Syksyllä tullaan näkemään ostopalvelujen karsimista, mutta tarve ei poistu”

SY:n ja Kuntaliiton yhteiset suositukset yrityksille ja kunnille kriisistä palautumiseen

toimitus (at) yrittajat.fi