6.8.2020 klo 10:24
Uutinen

Koulutussopimuksella opiskelevat tuovat uusia tuulia parturi-kampaamo-yritykseen

Hius- ja kauneusalan yrittäjä Maria Karp hyödyntää säännöllisesti ammatillista koulutusta kouluttaakseen uusia tekijöitä alalle. Opiskelijat tuovat uusia tuulia yritykseen, ja moni on jäänyt harjoittelun jälkeen vuokratuoliyrittäjäksi.

Maria Karp on toiminut yrittäjänä 20 vuotta. Hänen yrityksensä HairHouse tarjoaa parturi-kampaamopalveluita. Yrityksen 14 työntekijää ovat pääasiassa vuokratuoliyrittäjiä.

– Meillä on säännöllisesti myös opiskelijoita oppimassa koulutussopimuksella, Maria Karp lisää.

Karpilla itsellään on kaksi ammatillista tutkintoa. Hius- ja kauneusalasta Karp haaveili jo nuorena. Suosittuun parturi-kampaamo-kouluun oli vaikea päästä, joten hän opiskeli kokiksi ja työskenteli kylmäkkönä.

– Parturi-kampaajaksi pääsin opiskelemaan toisella yrityksellä, Karp toteaa.

Opiskelijat tuovat uusia tuulia

Karp ja kaksi muuta parturi-kampaajaa toimivat työpaikkaohjaajina. He ovat käyneet ohjaajille tarkoitetun koulutuksen. Opiskelijoita on ohjaamassa aina vähintään yksi henkilö.

– Tutustumme opiskelijaan ja pohdimme, mitä töitä hän voi tehdä. Aluksi työ on muun muassa siivoamista, minkä jälkeen pääsee harjoittelemaan. Riippuen opiskelijan vahvuuksista annamme hänelle myös omia vastuualueita, esimerkiksi tuotteiden järjestämisen, hän kertoo.

Myös Karpin tyttäret ovat alalla. Vanhempi heistä toimii HairHousen vuokratuoliyrittäjänä.

– Nuorempi tyttäreni opiskelee hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoa ja on meillä koulutussopimuksella, Karp toteaa.

Opiskelijat tuovat uusia tuulia. Moni heistä on tullut aluksi harjoittelemaan ja valmistuttuaan jäänyt lopulta vuokratuolille.

– He ovat niin halukkaita oppimaan ja tuovat energiaa. Parhaillaan ohjaan tytärtäni koulutyönä olevan asiakasillan suunnittelussa, Karp kertoo.

Oppilaitosyhteistyö toimii

Yritys tekee yhteistyötä kahden oppilaitoksen, Yrkesakademin i Österbottenin ja Vamian, kanssa.

– Yhteistyö sujuu hyvin, ja olen tyytyväinen. Keskustelumme on avointa, ja opettajalle voi kertoa, jos opiskelija tarvitsee lisää oppia koulusta, Maria Karp kiittelee.

Karp myös luennoi oppilaitoksissa.

– Käyn välillä kertomassa opiskelijoille alan vaatimuksista. Esimerkiksi sen, että ohjaus tapahtuu muun työn ohella, hän toteaa.

Maria Karpilla on muutama toive.

– Toivoisin, että opiskelijoilla olisi ansioluettelo eli CV mukana koulutussopimuspaikkaa hakiessaan. Opiskelijoiden kannattaisi myös etsiä tietoa yrityksestä ennen hakua. Lisäksi kannustaisin kertomaan yritykseen mahdollisista erityistarpeista, kuten esimerkiksi paniikkihäiriöstä. On helpompi ohjata, kun tarpeet ovat tiedossa, Karp toivoo.

Jatkuva osaamisen kehittäminen tärkeää yrityksissä

Maria Karp kannustaa pitämään yllä omaa ja työntekijöiden osaamista.

– On hyvä olla aktiivinen ja hakeutua koulutukseen. Osaaminen on tärkeää, jotta pärjää kilpailussa. Esimerkiksi asiakaspalveluun on kiinnitettävä huomiota entistä enemmän.

Karp harkitsee myös itse ammatillisen tutkinnon suorittamista.

– Haluaisin suorittaa yrittäjän ammattitutkinnon oppisopimuksella.


Tiesitkö, että ammatilliseen koulutukseen voi pyrkiä ympäri vuoden?

  • Ammatillisia tutkintoja ovat ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot. Erilaisia tutkintoja on yli 160 ja tutkinnon osia lukuisia. Ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua joustavasti ympäri vuoden.
  • Koulutussopimus on entinen työssäoppiminen. Koulutussopimuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa eikä hän saa palkkaa. Opiskelija on kuitenkin oikeutettu opintotukeen, koulumatkakorvaukseen ja koulutuksen järjestäjän tarjoamaan maksuttomaan ateriaan. Työnantaja ei saa koulutuskorvausta.
  • Oppisopimus voidaan solmia tutkintoon tai vain johonkin tutkinnon osaan. Oppisopimuksessa opiskelijalle maksetaan TES:n mukaista palkkaa ja töitä on tarjottavat vähintään 25 tuntia viikossa. Työnantaja voi saada koulutuskorvausta. Opiskelijan voi palkata kesätöihin oppisopimuksella.
  • Yrittäjän oppisopimuksessa päätoiminen yrittäjä voi itse opiskella yleensä pienin kustannuksin tutkintoja tai tutkinnon osia.

Suomen Yrittäjien viestintähanke vahvistaa yrittäjien tietoa ammatillisesta koulutuksesta

  • Suomen Yrittäjät edistää ammatillisen koulutuksen työelämälle suunnattavien palveluiden tunnettuutta ja tavoitettavuutta Opetushallituksen rahoittamassa viestintähankkeessa vuoden 2020 aikana. Hankkeessa nostetaan esille hyviä käytänteitä ammatillisesta koulutuksesta, ja yrittäjien ja oppilaitosten välisestä yhteistyöstä.
  • Lisätietoja ammatillisesta koulutuksesta löydät osoitteesta www.yrittajat.fi/ammatillisen-koulutuksen-viestintahanke. Tieto on suomenkielistä.
  • Hankkeen verkostokumppaneita ovat Yrittäjien aluejärjestöt, paikallisyhdistykset ja toimialajärjestöt sekä Suomen Yrittäjäopisto. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä myös muiden oppilaitosten ja median kanssa.

Teksti: Anne Öhman anne.ohman at yrittajat.fi

Kuva: Emma Bodbacka

Tule mukaan ”Ammatillinen koulutus yhdistää” -verkkoseminaariin 6.10.