6.8.2020 klo 11:43
Uutinen

Suomen koronavirustilanne on vielä hyvä, mutta varautuminen pahempaan on käynnissä – Kolme mallia määrittää rajoitusten tarpeen

Mahdollinen toinen aalto vaatii varautumista niin valtion tasolta kuin työpaikkojen, koulujen ja kansalaisten arjen suhteen.

Valtioneuvoston kanslia piti tänään tiedotustilaisuuden koronavirustilanteeseen liittyen. Suomen tartuntatilanne on hyvä, vaikka tartunnat ovat olleet pienessä kasvussa.

Elokuun alussa on kuitenkin purettu rajoituksia esimerkiksi tapahtumien suhteen ja etätyösuositus päättyi. Matkustelu on lisääntynyt kesän aikana, mikä on nostanut tartuntojen määrää.

Mahdollinen toinen aalto vaatii varautumista niin valtion tasolta kuin työpaikkojen, koulujen ja kansalaisten arjen suhteen.

– Yritämme välttää kaikin tavoin suuren yhteiskunnan sulkemisen. Kevään rajoituksissa on onnistuttu melko hyvin, ja rajoitusten purkamisia on nyt tehty, Sosiaali ja teveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoo.

Ministeriöillä ja viranomaisilla on kehitteillä tiekartta, joka on jaettu kolmeen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa nykyinen rauhallinen tilanne säilyy, ja nykyisillä keinoilla pystytään hallitsemaan tilanne. Toisessa mallissa tautitapauksia tulee alueellisesti, ryppäissä, jolloin tilannetta tarkastellaan alueellisesti ja jäljityksen onnistuvat, jotta tartuntaketjut voidaan kartoittaa.

Kolmas, pahin malli lähentelee kevään tilannetta, jolloin tautitapausten lukumäärä nousi 200 tapauksen päivävauhtia, eikä tartuntaketjuja voitu jäljittää.

– Yritetään pysyä ykkösessä, hillitsemään taudin leviämistä ja ehkäisemään epidemiaa, Varhila sanoo.

Ravintoloiden rajoitukset pysynevät voimassa

Mahdollisesti pahenevaan tilanteeseen on olemassa osittain tuttuja ja osin uudenlaisia keinoja. Testaus ja jäljityskapasiteettia nostetaan, luotettavia pikatestejä ja Koronavilkku-sovellus otetaan käyttöön.

Jo nykyisessä tilanteessa karanteenisuositusohjetta tiukennetaan ja rajanylityspaikkojen terveyttä ja turvallisuutta kehitetään.

Varhila ei usko, että matkustamiseen on tulossa löyhentämisiä ja ravintoloiden rajoitukset pysynevät voimassa. Ravitsemusliikkeiden rajoitusten lieventämiset eivät ole nostaneet tautitapausten määrää merkittävästi. Yökerhot ovat saaneet olla auki vasta vähän aikaa, joten tilannetta seurataan.

– Lokakuun loppuun asti rajoituksia voidaan tehdä lainsäädännöllisesti. Tarkastelemme, jatketaanko elokuun asetuksella vai joudutaan rajoituksia kiristämään. Tartuntatautilain puitteissa katsotaan, voidaanko jatkossa sulkea muita kuin julkisia tiloja. Elinkeinonharjoittajien tiloja ei voida sulkea, Varhila sanoo.

Etätyösuositus purettiin, mutta sitä suositellaan silti

Virallinen etätyösuositus purettiin elokuun alussa, mutta Varhila toivoo, että etätyötä jatkettaisiin mahdollisuuksien mukaan tai ainakin etätöistä palattaisiin työpaikoille hitaasti ja hallitusti.

– Tavoite on sosiaalisten kontaktien väheneminen, Varhila sanoo.

Hän vetoaa ihmisiä miettimään esimerkiksi isojen yleisötilaisuuksien tai ulkomaanmatkojen kohdalla, onko osallistuminen välttämätöntä.

– Suuret yleisötilaisuuksien suhteen on turvallista, jos järjestäjät ja osallistujat käyttäytyvät erinomaisesti, hän sanoo.

Maailmalla koronavirustilanne on useissa maanosissa huono. Euroopassa tilanne on monissa maissa rauhallinen, vaikkakin tautitapauksissa on ollut kasvua.

Ruotsissa tautitilanne on parantunut huomattavasti. Norjan tilanne on Suomen kaltainen, eli hyvä. Tanskassa tautitapauksissa on pientä kasvua, mutta tilanne ei ole huolestuttava.

Baltian maissa tilanne on hyvä, mutta niiden maiden läpi tulee paljon kauttakulkuliikennettä, mikä kasvattaa riskiä.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo, että Suomeen on tullut eniten tapauksia Balkanin maista sekä Ruotsista.

– Tautitapauksia on ollut eri maista ja erityyppisiltä matkoilta, kuten työmatkoilta, sukulaisvierailuilta, töihin tulleilta, kausityöntekijöiltä, teollisuuden työntekijöiltä, joiden majoitusolosuhteet ovat ahtaita. Kokonaisuus koostuu pienistä puroista, Puumalainen sanoo.

Maskipakkoon ei lainsäädännöllistä perustetta

Kasvomaskit ovat puhuttaneet ja viranomaisten suositusta on odotettu. Varhilan mukaan tiekarttatyö ja kriteerit sille, milloin kasvomaskisuositus olisi ajankohtaista on vielä työn alla. Asiasta tullee lisätietoa ensi viikolla, ja suositus niiden käyttöön on mahdollinen jo ensi viikolla, jos tilanne sitä vaatii.

– Maskipakkoon ei ole säädöspohjaa. Viranomaissuositukset ovat toki vahvoja ja kansalaiset ovat noudattaneet hyvin ohjeita ja suosituksia, Varhila sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi