30.9.2020 klo 12:09
Uutinen

Yrittäjäisän menehtymisen jälkeen alkoi pohdinta, jatkaako vai eikö jatkaa – Kokemuksesta oppineena, neuvo kuuluu: ”Puhukaa etukäteen”

Naantalilaisen Hanna Kivimäen yrittäjäisä menehtyi kesällä 2019. Vesijohtoliike Esa Kivimäki jäi ilman toimitusjohtajaa. ”Meillä kävi mielessä yrityksen sulkeminen, mutta asiakkaiden kannustus nostatti ja sai jatkamaan”, kertoo tuore yrittäjä.

Edesmenneen Esa Kivimäen entinen puoliso Mari Kivimäki oli käytännössä jo pyörittänyt liiketoimintaa viisi vuotta ja yritys oli tuttu työpaikka myös Hanna Kivimäelle.

– Minulla oli hyvin ristiriitaiset ajatukset toiminnan jatkamisesta. Emme olleet ehtineet kunnolla puhua sukupolvenvaihdoksesta isän kanssa. Jatkaminen on ollut aina mielessä, mutta pyörittelin ajatusta mielessäni suuntaan ja toiseen. Olin ollut pitkään töissä muualla samalla alalla.

Sukupolvenvaihdos oli otettu moneen kertaan isän ja tyttären keskusteluissa esille, mutta ratkaisuja ei ollut tehty.

– Luulen, että isä ajatteli aina, että jatkan yritystä joka tapauksessa.

Jälkipolvi ja Mari Kivimäki pitivät kuoleman jälkeen puolen vuoden pohdinta-ajan jatkoaikeiden suhteen.

Hanna Kivimäki työskenteli perheyrityksessä vuoteen 2006 asti, jonka jälkeen vuoteen 2017 asti tukkupuolella. Nyt viimeiset vuodet Kivimäki on työskennellyt perheyrityksessä, ja elokuusta asti yrittäjänä.

Hannan sisko Katri Kivimäki ja äiti Mari Kivimäki ovat osakkaita. Perheyrityksen tarina alkoi vuonna 1980 putkiasennuksista, ja ensimmäinen myymälä avattiin Naantalin vuonna 1989. Mari Kivimäki perusti yrityksen Esa Kivimäen kanssa.

Kysy apua sukupolvenvaihdoksen läpiviemiseen

Yritys työllistää Hanna ja Mari Kivimäen lisäksi kolme asentajaa.

– Yksi työntekijä on ollut meillä yli 20 vuotta ja toinenkin pitkään. Myös minä olen heille tuttu henkilö, jatkaja Hanna Kivimäki kertoo.

Miten sukupolvenvaihdoksen juridinen puoli vietiin läpi?

– Asianajaja hoiti perunkirjoituksen ja siinä samassa firman asiat. Kirjanpitäjä hoiti pakolliset ilmoitusasiat.

– Rehellisesti sanottuna on vielä monta asiaa, joita en tiedä yrittäjyydestä, ja minun täytyy ottaa selkoa. Meillä on tilitoimisto, joka pitää paperiasioista huolta.

Jatkajan vinkit sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseen

Yrittäjän ikääntymisestä seuraava omistajanvaihdos on edessä 50 000 yrityksessä vuosikymmenen kuluessa. Tämä selvisi vuonna 2018 tehdyssä omistajanvaihdosbarometrissa.

– Puhukaa keskenänne. Ottakaa mukaan ammatti-ihmisiä, kuten kirjanpitäjä, asianajaja, sillä he osaavat neuvoa, mistä kannatta lähteä liikkeelle. Sukupolvenvaihdokseen liittyy paljon juridisia kiemuroita. Meillä oli onneksi asiansa osaavia ihmisiä ympärillä, Hanna Kivimäki Vesijohtoliike Esa Kivimäki Oy:stä kertoo.

Jatkaja Hanna Kivimäki ja hänen äitinsä Mari Kivimäki ovat toimineet hiukan eri tavalla kuin edesmennyt yrittäjäisä.

– Mari hoitaa yhä kirjanpito- ja laskutusasiat, minä hoidan työpuolen, ja siskoni Katri pitää sosiaalista mediaa ja nettisivuja ajan tasalla. Panostamme digitaalisiin kanaviin ja mainontaan. Se on ensimmäinen askel, mitä olemme tehneet. Pyrimme saamaan asentajille lisää töitä ja jossain kohtaa lisää asentajia.

Koronaepidemia on vaikuttanut vain lievästi naantalilaisen vesijohtoliikkeen liiketoimintaan.

– Olen jo lapsena oppinut yrittämiseen, kun olen ikäni elänyt vanhempien kanssa yrittäjäelämää. Ensimmäisen kerran tulin töihin 19-vuotiaana, ja sitä ennen olin täällä useampana kesänä kesätöissä.

– Mukavaa tämä on, vaikka välillä vähän stressaavaa. Itsekin olen mukana asennustyössä apupoikana, kun tarvitaan. Työkalut pysyvät käsissäni.

Aikanaan yrityksellä oli kaksi myymälää ja parhaimmillaan asentajia oli yhdeksän.

Pohdittavaa niin luopujalle kuin jatkajalle – Huomioi myös veroseuraamukset ja mitä on tehtävissä etukäteen

Yrityksen sukupolvenvaihdoksella tarkoitetaan karkeasti ottaen tilannetta, jossa yrityksen omistus vaihtuu perhepiirissä tai lähisukulaisten kesken.

Valtakunnallisen omistajanvaihdoshankkeen projektipäällikkö Mika Haavisto neuvoo, mihin asioihin sukupolvenvaihdoksen toteuttamisessa kannattaa kiinnittää huomio:

– Sukupolvenvaihdoksen toteuttamisessa tulee panostaa kommunikointiin luopujan, jatkajan ja muiden sidosryhmien kesken. Onko jatkaja valmis ylipäätään jatkamaan yritystä? Haluaako hän jatkaa? Miten hän haluaa jatkaa?

Haaviston mukaan luopujan kannattaa kysyä itseltään:

– Miksi juuri tämä jatkaja? Miten muita perheenjäseniä kohdellaan, jotta perheessä säilyy sopu? Milloin luopuja on oikeasti luopumassa? Miten kapulanvaihto tehdään? Millä tavoin vastuunvaihto kommunikoidaan sidosryhmille?

Omistajanvaihdoksia vauhditetaan Suomen Yrittäjien hallinnoimassa Ov II -hankkeessa, jonka ohjausryhmänä toimii keskeisistä toimijoista koostuva Omistajanvaihdosfoorumi. Työ- ja elinkeinoministeriö rahoittaa hankkeen puoliksi yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Ennen omistajanvaihdosta voidaan veroseuraamuksia pienentää esimerkiksi yhtiömuodon tai yhtiösopimuksen muutoksilla, osingonjaolla, jakautumisella, suunnatulla osakeannilla sekä omia osakkeita hankkimalla. Nämä toimenpiteet vievät aikaa, ja asiantuntijan apu on varmasti tarpeellinen.

Kuva: Vesijohtoliike Esa Kivimäki Oy, kuvassa Hanna Kivimäki

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi