6.10.2020 klo 15:02
Uutinen

Koronakriisi ei hyydyttänyt yrityskauppoja – ”Myyjillä harhakäsitys, että ei kukaan nyt osta”

Yrityskauppamarkkina hiipui hetkeksi koronakeväänä, mutta virkistyi nopeasti. On yrittäjiä, jotka kartoittavat mahdollisuuksia kasvaa yrityskaupalla, mutta on myös niitä, jotka ovat miettineet yrittäjyyttä ja nyt heränneet mahdollisuuteen ryhtyä yrittäjäksi yrityskaupan kautta.

Koronakriisi hiljensi yrityskauppa- ja omistajanvaihdonprosessit huhtikuussa hyvin alkaneen vuoden jälkeen. Alkuvuodesta yrityskauppoja oli vireillä 20 prosenttia enemmän kuin viime vuoden alussa.

Alkukesästä markkinat alkoivat elpyä ja heinäkuussa pk-yritysten yrityskauppojen määrä ohitti edellisen vuoden heinäkuun tason. Vuositasolla aletaan nyt olemaan jo vuoden 2019 tasolla.

Tieto pohjautuu Suomen Yrityskaupat -yrityksen ja Finnveran tietoihin.

– Havaittavissa oli omituinen ilmiö. Ostajat ja rahoittajat ovat aktiivisia, mutta uusien myytävien kohteiden tulo markkinoille selvästi hiipui. Joillekin yrityksille on käynyt huonosti, ja jarruttelun ymmärtää, mutta liian monella on käsitys, että ei kannata nyt myydä, kun kukaan ei osta. Tällainen käsitys on väärä, Suomen Yrityskaupat -yrityksen perustaja sekä Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liitto ry:n puheenjohtaja Juha Rantanen sanoo.

– Myyjillä riittää syitä olla myymättä, koska luopumiseen liittyy niin monta asiaa. Taustalla on paljon psykologiaa, mutta myös harhakäsityksiä ja virheellistä tietoa. On hyviäkin syitä. Jos korona on leikannut rajusti liikevaihtoa, voi olla hyväkin tehdä yksi normaali vuosi ennen myyntiä, Rantanen sanoo.

Omistajanvaihdokset ovat kuitenkin pitkiä prosesseja, jotka eivät syty tai sammu hetkessä. Hyviä ja huonoja kausia tulee, mutta pitkä tähtäin on tärkeämpää kuin yksi poikkeusvuosi.

– Moni myyjä lykkää ja lykkää liikkeellelähtöä, mikä on harvoin eduksi myyjälle. Lopulta voi olla liian myöhäistä, Rantanen sanoo.

Kasvumahdollisuuksia riittää

Finnvera julkaisi syyskuun alussa videon ja tiedotteen, jossa omistajanvaihdoksiin perehtynyt Etelä-Suomen alueen aluepäällikkö Elisa Sippone pohtii koronakriisin vaikutuksia. Hänen mukaansa nyt ostajat voivat tarkastella tarkemmin, miten kriisivuosi on vaikuttanut yritykseen.

Samalla rahoituskyselyt ovat kasvaneet. On yrittäjiä, jotka kartoittavat mahdollisuuksia kasvaa yrityskaupalla, mutta on myös niitä, jotka ovat miettineet yrittäjyyttä ja nyt heränneet mahdollisuuteen ryhtyä yrittäjäksi yrityskaupan kautta.

– Hyvälle yrityskaupalle löytyy rahoitus, Sipponen toteaa.

Omistusta vaihtaneissa yrityksissä kasvuhalukkuus on ennemmin sääntö kuin poikkeus. Marko Matalamäen vuonna 2018 tekemä väitöstutkimus Vaasan yliopistoon kertoo, että omistajaa vaihtaneen yrityksen kasvupotentiaali on moninkertainen startup-yrityksiin verrattuna.

– Ostajan suunnitelmat yrityksen suhteen voivat olla aivan eri kokoluokkaa kuin myyjällä. Ostaja näkee yrityksen aihiona kehitykselle, mikä on hedelmällinen lähtökohta kasvulle. Lisäksi ostaja ottaa kauppaan lähes aina ison lainan. Terve ostokohde, otettu velka ja riski omasta taloudesta kannustavat ahertamaan. Ei ihme, että yritys kasvaa, Rantanen sanoo.

Yrityskaupan tekijät tyytyväisiä

Rantanen muistuttaa, että tutkimusten mukaan pk-sektorilla 80 prosenttia on tyytyväisiä yrityskaupan lopputulokseen. Selvitystä tekee Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

– Usein kuulee sanottavan, että yrityskaupoista puolet epäonnistuu, mutta silloin puhutaan pörssiyhtiöiden tytäryhtiöiden kaupoista. Pörssiyhtiöiden ja pk-sektorin yrityskaupat ovat kaksi eri maailmaa, eikä niitä pitäisi rinnastaa toisiinsa. Seinäjoen Ammattikorkeakoulun tutkimus on tehty kolme kertaa ja tulos on aina sama: yrityskauppoihin ollaan tyytyväisiä, Rantanen sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi